(19.40 hodin)
(pokračuje Bárta)

Buďme konkrétní. Koaliční smlouva jasně říká, že zavedeme mezigenerační solidaritu. Koaliční smlouva jasně říká, že z průměrného platu poslance - ne z průměrného platu poslance, ale z průměrného platu každého občana, pokud má dítě, bude možné, aby tento rodič poslal svým prarodičům 250 korun v průměru měsíčně na přilepšenou. Při sto korunách valorizace oněch 250 korun, které k tomu můžeme přidat, bychom více než valorizovali důchody, a přesto naplnili jeden velmi důležitý princip důchodové reformy daný koaliční smlouvou. Bohužel, nevěřím tomu, že mezigenerační solidarita je touto koalicí vážně myšlena, že bude naplněna.

Odstropování zdravotního pojištění. Neprospívá tomu, abychom v rámci odstropování zdravotního pojištění zvýšili úroveň zdravotních služeb v České republice, ale zavedli jsme zdravotní pojištění vyšší s tím, že proti ustanovení koaliční smlouvy není zaveden nadstandard od 1. 1. 2012. Je překročena spoluúčast pacienta nad rámec dodatku koaliční smlouvy. A už vůbec není pravděpodobné, že se podaří uspokojit ustanovení dodatku koaliční smlouvy o tom, že se má ušetřit přes 5,5 mld. korun v českém zdravotnictví. Sečteno podtrženo - není naplňována koaliční smlouva, není realizována zdravotní reforma, nejsou naplňovány body, které tvrdě vybojovaly Věci veřejné do dodatku koaliční smlouvy.

Stejně tak koaliční smlouva jasně říká: Přidáme učitelům. Jasně říká, jak přidáme učitelům. Přesto realita je taková, že se učitelům spíše platy budou snižovat. A koneckonců jedna z posledních bitev, v zásadě předposlední bitva, která byla svedena v rámci staré koalice, se dotýkala přesně tohoto bodu. Mám potřebu tady připomenout slova Karla Havlíčka Borovského, který říkal: "Jsou toliko dvě strany politické na světě - strana poctivých a strana nepoctivých. Poznáte je podle toho, kterak školství podporují."

Dalo by se dlouho hovořit o tom, co je v koaliční smlouvě, co v oné koaliční smlouvě není naplňováno. Nicméně zde dnes je zapotřebí hlasovat o tom, jestli důvěra vládě bude, nebo nebude. A já na závěr si dovolím jen citát z druhé poloviny 17. století francouzského moralisty Jeana de La Bruyère: "Žít s nepřáteli, jako kdyby se jednalo o to, zda jednou budou našimi přáteli, a žít s přáteli, jako by se mohli stát našimi nepřáteli, to není ani v povaze nenávisti, ani v pravidlech přátelství. Není to zásada morální, ale je to zásada politická." (Dojatým hlasem.)

Děkuji vám. (Potlesk poslanců Věcí veřejných.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová O slovo mě požádala místopředsedkyně vlády Karolíny Peake. Prosím.

 

Místopředsedkyně vlády ČR Karolína Peake: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dámy a pánové, na závěr dnešního dne mě napadá pouze krátký rým. Doufám, že na květině černá stužka neznamená to samé co zlomená tužka. Ale nechci žertovat. Já jsem chtěla spíše poděkovat. Chtěla bych na závěr tohoto jednacího dne poděkovat všem, kteří se zúčastnili diskuse, diskuse, která nepochybně naši politiku posunula o notný kus vpřed.

Některým kolegům bych ráda poděkovala adresně. Panu poslanci Dolejšovi prostřednictvím paní předsedkyně za to, že se mu zdá vládní boj s korupcí nedostatečný a nabízí vlastní zkušenosti poslance, který za milion korun do stranické pokladny přislíbil změnu loterijního zákona. (Potlesk koaličních poslanců.)

Panu poslanci Sobotkovi za to, že mu tak leží na srdci politická kultura v České republice - dobře ví, jak je to sisyfovská práce kultivovat politickou scénu. Koneckonců pracuje na tom už dvacet let a kde nic tu nic.

Panu poslanci Grebeníčkovi děkuji za upozornění, že minulost ze sebe nesmyji. Ano, každý máme svou minulost.

Proběhla zde i diskuse o přeběhlících, odpadlících nebo zrádcích. Dovolte mi na tomto místě poděkovat i koaličnímu kolegovi místopředsedovi vlády Karlu Schwarzenbergovi za daleko přátelštější označení uprchlík.

Na závěr ale poděkování nejhlubší. Kolegovi poslanci Davidu Rathovi za jeho projev, ve kterém mě obzvláště znectil. Kdyby mě David Rath naopak pochválil, byla by to už moje definitivní politická smrt.

A ještě poděkování Věcem veřejným, tentokrát opravdu upřímné. Za příležitost, kterou jsem v jejich středu dostala. Přeji jim mnoho štěstí a je mi líto, že jsme se v poslední době na tom, co je štěstí a jakými metodami se získává, neshodli.

Dámy a pánové, téměř před dvěma roky jsem zde vyslovila vládě důvěru na základě jejího programového prohlášení. Vždy jsem byla příznivcem konzistentního a předvídatelného chování. To programové prohlášení je stejné jako před dvěma roky. Budu tedy opět hlasovat pro důvěru vlády, pro stabilitu České republiky a nový start této koalice.

Děkuji vám. (Potlesk poslanců ODS a TOP 09.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dvě faktické poznámky budou následovat. Pan poslanec Jiří Dolejš. Prosím o klid ve sněmovně. A poté pan poslanec Vojtěch Filip. Faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Ano, přesně tak. Faktická poznámka. Já chápu, že se některé nepříjemné věci musí zabalit do hezké formy, takže přesně tak chápu to poděkování. Já jsem paní premiérce neděkoval (ozývá se pískot a slova "ještě ne"), protože si myslím, že ona, ale nejenom ona, ale i její předchůdce pan bývalý vicepremiér John na poli boje s korupcí moc nepředvedli, ale když se stala tou vicepremiérkou za stranu, kde se dva roky fungovalo zvláštním způsobem, tak zřejmě pro některé věci nemá smysl. Například pro ty věci, že rozhodují především orgány činné v trestním řízení, ty ve věci jejích bývalých spolustraníků rozhodly, kdežto v mém případě rozhodly přesně opačným způsobem. To znamená, že jsem byl shledán ve směru příslušných podezření zcela nevinným. Takže bohužel, ale tímto způsobem se u nás prošetřují korupční záležitosti. Tam, kde se to hodí, se říká nepravda. Tam, kde se to nehodí, zavřou se oči. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka - pan poslanec Vojtěch Filip. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Paní předsedkyně, pane premiére, členové vlády, paní a pánové, já bych nebýval vůbec vystupoval nebýt posledních dvou vystoupení. Jestliže někdo místo politické strany založí ziskovou organizaci Politika, s. r. o. (zesíleným hlasem), a pokusí se tady poučovat Karlem Havlíčkem Borovským, tak mě to opravdu uráží! (Potlesk poslanců KSČM i ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka. A já nemám nikoho dalšího přihlášeného do rozpravy. Ptám se tedy, zda se někdo hlásí. Nehlásí se nikdo, končím rozpravu.

Připomínám nyní, že podle § 85 odst. 1 a 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny se o návrhu na vyslovení důvěry vládě hlasuje podle jmen. K přijetí usnesení o vyslovení důvěry vládě je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP