(18.00 hodin)
(pokračuje Rykala)

TOP 09 slibovala, že nebude daně zvyšovat a bude snižovat rozpočtové výdaje. Věci veřejné byly konkrétnější a slíbily zachování dosavadní sazby DPH na 10 a 20 %. A realita? Od 1. ledna 2012 se snížená sazba DPH zvýšila z 10 na 14 %. Od 1. ledna 2013 se sazby DPH zvýší na 15 a 21 %. Sazba daně z převodu nemovitostí se zvyšuje ze 3 % na 4 %. Zavede se daň z vína ve výši 10 korun za litr. Od roku 2014 se zavede uhlíková daň zdražující uhlí, plyn a topné oleje. Lidem tak vláda vytahá další peníze z peněženky. ODS a TOP 09 však slibovaly, že daně zvyšovat nebudou. ODS před volbami slibovala, že zachová rovnou daň z příjmu. Realita? Od 1. ledna 2013 se rovná daň 15 % ze superhrubé mzdy změní na daň 19 % z hrubé mzdy. Příjmy nad 100 tisíc korun budou zdaněny dalšími 7 %. Od 1. ledna 2014 se daň z příjmu zvýší na 20 %. Opět důkaz toho, jak ODS svým voličům lhala.

Já jako sociální demokrat mohu být rád, že ODS v tomto své sliby neplní, nicméně Občanská demokratická strana je u moci od roku 2006 a v daňové oblasti experimentuje na lidech. Občanská demokratická strana si vlastně udělala z České republiky takovou pokusnou laboratoř, kde na lidech zjišťuje, že její liberální ekonomické poučky nefungují. Tyto experimenty ale zaplatí občané České republiky.

Pane Nečasi, přestaňte z občanů České republiky dělat pokusné králíky!

Nejvíce však ODS obelhala české důchodce. Před volbami slibovala, že podporuje valorizaci důchodů danou zákonem a že se důchodová reforma nedotkne současných seniorů. Výsledkem je, že od 1. ledna 2013 dojde k bezprecedentnímu zásahu do valorizace důchodů a důchody porostou mnohem pomaleji. Zdržení cen tepla, potravin a léků v rámci zvýšení DPH pod záminkou rozjetí důchodové reformy se citelně dotklo našich seniorů. Další slib ODS neplatí.

Pokud bude tato vláda dále pokračovat, tak dojde ke zvýšení poplatků ve zdravotnictví, kdy za návštěvu doktora zaplatíme 50 korun. Pokud se jednou nějaký poplatek zavede, tak je jasné, že se bude poté neustále zvyšovat. To neplatí jen pro poplatky u lékaře. Vláda si dala za cíl zavést další poplatek, a to školné. Dnes už pan premiér Nečas ví, že se školné zavést nestihne, místo toho se rozhodl prosadit jednodušší verzi placení za studium, a to je zápisné.

A co před volbami slibovaly naše vládní strany? ODS slibovala zavedení výhodných půjček pro studenty, studijní spoření a fond pro vynikající studenty. To se nestihne - však se nic neděje, budeme mít to zápisné. TOP 09 o školném také hovořila, ale slibovala zavedení efektivního systému stipendií a půjček. Půjčky a stipendia nebudou, ale peníze z kapes studentů se tahat budou.

Vážený pane premiére, vás opravdu baví smát se občanům do obličeje a lhát lidem? Strašil jste lidi před volbami Řeckem a sliboval a sliboval. Dnes vláda postupuje nepromyšleně a chaoticky. Zavádí se důchodová reforma, protože stárne obyvatelstvo. Nebylo by lepší začít podporovat mladé lidi a motivovat je k založení rodiny? Spousta mých přátel odkládá snahu mít děti, protože se bojí, že by finančně nedokázali rodinu zabezpečit. Prostě si to nemohou dovolit. Takže na jedné straně zavádíte důchodovou reformu, ale tu zkrouhnete stavební spoření, tu zavedete školné, čímž jistě mladé generaci rozhodně velmi pomůžete, - a takových rozporů ve vašem počínání najdeme více. Místo abyste se snažili nastartovat v této těžké době ekonomiku, tak škrtáte a zvyšujete daně, což povede ke snížení spotřeby a zaškrcení naší ekonomiky. Vláda premiéra Nečase tak chce zaškrtit rozvoj České republiky, vláda premiéra Nečase nás tak sama vede po cestě do Řecka. A nikdo ani od vás neočekává, že po hlasování o důvěře se něco v nastoupené cestě do Řecka změní.

Pokud vláda dnes dostane důvěru, tak bude pouze přežívat. Proto by dnes měla vláda padnout a měli bychom uspořádat co nejdříve nové volby.

Pan premiér Nečas straší vládou sociální demokracie, ale vždyť vláda sociální demokracie již v této zemi vládla a po Klausovi zachraňovala, co se dalo. Protože jsme to zvládli, tak se předčasných voleb bát nemusíme. (Neklid v sále.) Pokud umožníte předčasné volby a zvítězila by sociální demokracie, tak by se nezřekla odpovědnosti z vládnutí a snažila by se zemi vrátit zpět mezi rostoucí ekonomiky. Sociální demokracie by se zaměřila na podporu vzniku nových pracovních míst, a to pomocí aktivní politiky zaměstnanosti, která zvýší šance získat práci pro absolventy škol a lidí po padesátce. Sociální demokracie by také zvýšila minimální mzdu, kterou vy nezvyšujete. Pokud by sociální demokracie uspěla ve volbách, tak by zavedla majetková přiznání a zrušila anonymní akcie. Zdanění by bylo spravedlivé. Sociální demokracie by nezvyšovala DPH. Více by zdanila velké firmy a hazard a bojovala s daňovými úniky. Důchodce bychom neokrádali. Důchodový systém by byl založen na veřejném důchodovém pojištění a garantoval by pravidelnou valorizaci penzí. Studentům bychom neházeli klacky pod nohy zavedením školného, ale úspory bychom hledali v neefektivitě školského systému. Nezničíme policii a hasiče, jako to máte v plánu vy.

My jsme na předčasné volby připraveni. Pokud volby nebudou, tak se budeme ještě dva roky dívat na trapné korupční skandály, prorůstání politiky s podnikáním a nekompetentní ministry. Budeme muset sledovat, jak se plošně škrtá bez jakékoliv koncepce, jak se likviduje hospodářský růst a pracovní místa. Reformy zaplatí jen ti nejslabší - rodiny s dětmi, důchodci, nemocní a lidé, kteří si hledají práci.

Vláda pravice zvýšila zadlužení České republiky z 28 % HDP v roce 2006 na 41 % HDP v roce 2012. V době krize budou schváleny církevní restituce, které nesmyslně odčerpají prostředky ze státního rozpočtu. A přicházíme s touto neschopnou vládou o peníze z evropských fondů.

Tato vláda opravdu nemůže dál zůstat u moci. Svými reformami nás vede do Řecka, svým chováním do Albánie. Proto dnes budu důrazně hlasovat proti vládě Petra Nečase. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím o slovo paní poslankyni Soňu Markovou. Po ní je přihlášen pan poslanec Miroslav Opálka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP