(15.30 hodin)
(pokračuje Tejc)

Já bych se proto chtěl zeptat zejména Karolíny Peake, zda se skutečně k tomuto kodexu před volbami či po volbách připojila a jaké následky z toho vyvodí. Zda skutečně popře svůj závazek, který dala veřejnosti a který učinila tím, že se k tomuto kodexu připojila.

Pan ministr Schwarzenberg nedávno o Karolíně Peake prohlásil, že je odvážná. Já myslím, že tento výrok je skutečně absurdní a neměl by zapadnout. Opak je totiž pravdou. Tato vláda, kterou chce Karolína Peake a Petr Nečas pravděpodobně za každou cenu, i za cenu přeběhlíků, udržet, není odvážná. Já bych řekl, že je dokonce přímo zbabělá. Netroufá si totiž bojovat s finančními monopoly, s bankami, netroufá se pustit do boje s energetickými a jinými monopoly a začít je regulovat, dokonce ani tvrdě nezasáhne proti lichvářům a podvodníkům. Jediné, na koho si tato vláda troufne, jsou senioři, rodiny s dětmi, zdravotně postižení a nemocní. Ano, chápu, těm se bere daleko lépe než těm mocným.

Já bych chtěl pana premiéra také požádat, aby tady stále nestrašil, aby nestrašil tím, co přijde, když by náhodou se podařilo teď konat nové volby a vládla by tady sociální demokracie. Mohl bych mu poděkovat za to, že tady citoval část programu sociální demokracie, protože každé opakování, které proběhne v takto zásadní chvíli, je dobré. Nicméně pokud sociální demokracie dosáhne toho, že budou vyšším způsobem zdaněny například banky nebo budou zdaněny energetické a telekomunikační společnosti - koneckonců dvě sazby daně pro ty výše ziskové a zejména monopolní společnosti mají i země na západ od nás, například Nizozemí -, tak to rozhodně nepovede k tomu, že by se zastavila ekonomika nebo že by došlo ke zdražování.

Pane premiére, nemusíte strašit. Na zdražování a na zastavení ekonomiky jste expert vy a vaše vláda.

ODS a TOP 09 se tváří jako demokraté. Říkáte, že jste demokratické strany. O to víc je paradoxní, že ze všeho nejvíc se bojíte nových voleb. Zuby nehty se bráníte tomu, aby v těch příštích volbách rozhodli lidé. Já myslím, že to není ani demokratické, ani odvážné. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Václav Klučka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji, pane místopředsedo. Pane premiére, členové vlády žádající o důvěru poslankyň a poslanců této Sněmovny, kolegyně, kolegové chystající se hlasovat buď o poskytnutí důvěry, či neposkytnutí. Velmi pozorně jsem si vyslechl úvodní slova premiéra Petra Nečase snažícího se přesvědčit Poslaneckou sněmovnu o potřebě dát této současné vládě důvěru, dát jí možnost pokračovat v reformních krocích, bohužel ničících a omezujících běžný život našich občanů. Byl to projev velmi sugestivní, vládně optimistický, byl vysoce - vysoce politicky podjatým s vystoupením, které mělo očekávanou rétoriku.

Ano, musíme pokračovat v reformách, na tom se zcela určitě shodneme i s touto vládou. Neshodneme se ovšem na jejich obsahu a na způsobu jejich provedení. Neslyšel jsem nic, co by bylo pro mě natolik zásadní, abych měnil mandát voličů, kteří mi dali důvěru být v této Sněmovně, zprostředkovávat jejich názory, chránit jejich základní zájmy. Přestože jsem pouze a jenom poslanec, což je dnes pomalu na veřejnosti vnímáno jako velmi zvláštní, velmi zvláštní osoba, dá se říci, skoro jako nadávka, pak nejsem hluchý, nejsem slepý a především už vůbec ne naivní.

Občané naší země, vážení členové vlády, vám již dnes své vysvědčení vystavili. Nemáte jejich většinovou důvěru. Nejste vládou, které by věřili, že její vládnutí je ku prospěchu této země, nejste vládou, kterou by chtěli, aby je vyvedla z tohoto velmi náročného období novodobé historie českého státu. A je pro mě nepochopitelné, že na rozdíl i ode mě, obyčejného poslance, jste k této věci hluší, jste slepí, nevidíte a nechcete vnímat tuto vyhrocenou společenskou atmosféru a jste připraveni dnešním jednáním demonstrovat sílu hlasující většiny a umožnit další vládnutí této vlády.

Koalice trpělivě čeká na závěr této rozpravy, který bude doprovázet hlasování o důvěře vlády. Opozice na druhé straně se snaží znovu, a to pěknou chvíli, přesvědčit vládu o jejích problémech s vládnutím a o tom, aby dále nevládla. Nechce se mi věřit, že ty kolegyně a kolegové, kteří vám se strojeným klidem dají důvěru v souladu s nařízením koaliční poslušnosti, jsou neteční k vlivům názorů voličů.

Dámy a pánové, opoziční strany při posledních volbách přece nezískaly více jak 80 % voličské většiny. Takže v těch průzkumech nesouhlasu s touto vládou jsou i vaši pravicoví voliči a já věřím, že oni vám tyto problémy v příštích volbách spočítají.

Já nechci být odborníkem ve všech oblastech. Tady ve Sněmovně se zajímám bezpečností a obranou. A teď to velmi zkrátím, protože jenom řeknu - srovnejte si současné stavy, které jsou v policii, které jsou v hasičském záchranném sboru, které jsou v integrované záchraně, srovnejte si to s vládním prohlášením, které nechce tato vláda měnit. Běžte a pohovořte s policisty České republiky o jejich problémech doprovázejících výkon služby. O nedůvěře, která vládne směrem k budoucnosti. Podívejte se do tohoto materiálu, to jsou informace o dopadech na hasičský záchranný sbor v případě, že dojde k snížení rozpočtu v rozpočtovém výhledu 2013-2014. Velmi zajímavé čtení. Naprostá, ale naprostá destrukce efektu výkonu činnosti represivních jednotek, které pracují v oblasti vnitřního pořádku.

Dámy a pánové, v televizi Prima family dávají jeden krásný pořad. Nazývá se to Česko na talíři. Šéfkuchař pan Sapík tam vaří velmi senzační jídla, jeho oblíbené výrazy jsou: lehce osolíme, lehce opepříme, lehce posypeme petrželkou a pak máme uvařeno. Uvařená jídla tohoto šéfkuchaře jsou skutečnou pochoutkou a všem chutnají.***




Přihlásit/registrovat se do ISP