(14.10 hodin)
(pokračuje Emmerová)

Kolega Hašek tady citoval dopis ředitele Úřadu práce z Litoměřic, který se obracel na pana ministra Drábka a silně kritizoval tuto reformu, která výrazným způsobem zdržuje konání na úřadech práce, a dokonce vede k různým nepředloženostem, např. několikanásobné výplaty dávek tomu, kterému nepatří apod. To nebudu déle rozvádět, jedno ale je jisté - že tato reorganizace nevyhovuje. Byl to jeden z prvních zákonů přijatý se zárukou Ministerstva práce a sociálních věcí a podobně málo věrohodné a nepodařené jsou zákony další, které se po přijetí musí na podkladě tlaku veřejnosti a zejména zdravotně postižených upravovat a poněkud je zlidšťovat. Tato kritika se dotýká i zákona o sociálně-právní ochraně dětí, který je v pojetí vlády rozpočtové odpovědnosti vhodné přejmenovat na zákon o výhodné privatizaci pseudorodinné péče.

Podtrženo a sečteno, moje dvouletá zkušenost po posledních parlamentních volbách je tristní. Nikdy předtím od roku 1996, kdy jsem se ocitla poprvé v této síni, jsem podobnou beznaděj nezažila. I když proti různým předlohám hlasuji tak jako sociální demokraté, přesto jsou tyto předlohy přijímány. Tím pociťuji určitou beznaděj, stejně jako drtivá většina spoluobčanů, kteří této vládě ani Poslanecké sněmovně nevěří. A jaké mají být závěry, to už si jistě domyslíte.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Poprosím pana poslance Ivana Chvojku. Připraví se Ivan Ohlídal. Prosím pana poslance Chvojku. Má slovo.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Máme po obědě. Já vám přeji hezké odpoledne. To je taková ospalá poobědová atmosféra.

Vážený pane předsedající, vážení kolegové, vážené kolegyně, takřka dva roky od voleb jsme se tu dnes již poněkolikáté sešli, abychom vyjádřili důvěru či nedůvěru stávající vládní sestavě.

Pokud jde o program, tak nepochybuji o tom, že vláda, která dnes žádá o důvěru, chce pokračovat v tom, co dělala takřka předchozí dva roky, to je prosazovat krajně pravicová řešení problémů společnosti, upřednostňovat zájmy bohatých občanů před zájmy střední třídy a sociálně slabších občanů. V oblasti pracovního práva silně prosazovat zájmy zaměstnavatelů, v oblasti vymáhání pohledávek prosazovat zájmy a posilovat vliv soukromých exekutorů. Jednoduše řečeno, tato vláda chce zcela jistě nadále prosazovat solidaritu chudých s bohatými, slabých se silnými a nemocných se zdravými.

S těmito řešeními nebudu nikdy souhlasit. Vašemu programu tedy rozumím a zásadně s ním nesouhlasím a nikdy nebudu. Je zlem pro naši Českou republiku.

Dnes bych tu chtěl spíše a raději mluvit o personálních otázkách této vlády, která tu dnes žádá o důvěru.

Ve vládě, která dnes žádá o důvěru, vidím známé postavy z ODS, známé postavy z TOP 09 a dále známé postavy ze strany Věci veřejné. V posledních týdnech se ovšem dozvídám, že tyto známé postavy ze strany Věci veřejné už dnes nesedí zde ve Sněmovně za Věci veřejné, ale za jakousi platformu paní Peake. Z Věcí veřejných totiž odešlo několik poslanců, a to právě do takzvané platformy paní Peake. Já tyto poslance nazývám pracovně péčkaři. O tyto lidi se dnes chce stávající vláda opírat, přičemž torzo Věcí veřejných je odsouzeno k práci dle svých slov v takzvané konstruktivní opozici.

Rád bych tu sdělil pár postřehů, které mám jak k véčkařům, tak k péčkařům. O poslancích ODS a TOP 09 se zmiňovat nebudu a nechci. Ač s nimi samozřejmě zásadně politicky nesouhlasím, tak je považuji za relativně normální a politicky zkušené lidi.

Co se týče véčkařů. Vážení přátelé, kolegyně a kolegové, vy jste dokázali politiku v České republice dostat tak hluboko, že se o tom ještě před dvěma lety nikomu nesnilo. Svůj volební program jste postavili na tom, že zametete s dinosaury, zlikvidujete takzvané poslanecké prebendy, zamezíte korupci, a chvástali jste se dalšími opatřeními, jež zlepší pohled veřejnosti na politiku. Přitom jste do politiky přinesli fízlování, nahrávání, uplácení vlastních poslanců, okrádání svých poslaneckých asistentů a na vysoké úřední posty jedince s pravicově extremistickou minulostí.

Na první schůzi Sněmovny jste přijeli tramvají a od té doby vás v tramvaji nikdo neviděl. Naopak, spoustu z vás vídám ze schůzí Sněmovny odjíždět v různých superbech, které jste si měsíc po zvolení neprozřetelně vzali na leasing. Víte vůbec, jak vypadá lístek na tramvaj nebo na metro? Já mám takový pocit, že ne.

Prsili jste se, že nebudete navštěvovat ty "výhodné" poslanecké restaurace, a dnes jsou tyto restaurace z devadesáti procent obsazeny různými třetími asistenty asistentů véčkařských poslanců.

Člověk aby se s vámi bál mluvit například o nějakém zákoně, protože nikdy nevíte, zda si vás véčkař náhodou nenahrává.

Dělali jste a děláte politiku jako amatéři. V pondělí říkáte to a ve středu zase něco jiného. Není nic horšího, než být směšný. I když s někým nesouhlasím, tak přesto respektuji, že má vlastní názor, i když je odlišný. Jedině u vás ne. Vám už se člověk může dnes jenom smát a smát.

Jediné, co mě těší, je to, že na tuto neskutečně trapnou stopu, kterou jste se nesmazatelně vryli do dějin české politiky, nikdo nezapomene. Myslím si, že ještě vašim vnukům a vnučkám se děti ve škole budou smát za to, že měli babičku či dědečka v podnikatelském a neskutečně trapném prostředí projektu Věci veřejné. A taková fotka Michala Babáka po jeho slavném vyražení zubů v baru Blue light bude strašit děti ještě za sto let.

A teď k péčkařům. Vše, co jsem zde uvedl k výše uvedeným véčkařům, platí samozřejmě i pro vás. To, že už celý jeden týden nejste členy strany Věci veřejné ani členy jejich poslaneckého klubu, neznamená, že jste očištěni. I ti lidsky slušní z vás o všem museli vědět a minimálně tyto věci tolerovat. Kdo z vás, zde přítomných poslanců a poslankyň ze všech stran, může věřit šéfce péčkařů, paní Karolíně Peake, že je ta čistá a slušnější? Ještě před měsícem obhajovala chování pana Bárty a jeho korupční atmosféru do roztrhání těla. O všem špatném ve Věcech veřejných musela vědět a sama se podílela na plánu, jak tahat peníze ze státního rozpočtu prostřednictvím veřejných zakázek.

Přiznám se k tomu, dámy a pánové, že si péčkařů, to je lidí, kteří když přišlo do tuhého, utekli zbaběle do nové podivné platformy, nevážím. Já vám nevěřím. Toto jste měli udělat nejpozději před rokem, kdy se začalo psát o korupci ve vaší straně. Dnes už je pozdě. O těch, co zůstali ve Věcech veřejných, si alespoň myslím, že jsou věrní. Věrní svému sice pomatenému, pochybnému a v zásadě zločinnému projektu, ale věrní. Věrnost je dobrá vlastnost a této věrnosti si lze i svým způsobem vážit. Ti, co přišli do takzvané nové platformy paní Peake, jsou pro mě ještě navíc k výše řečenému zbabělci, kteří utekli z potápějící se lodi. Nejsou to žádní konstruktivní a čistí poslanci.

Vláda České republiky bude postavena na zbabělcích, lidech, kteří si hned po zvolení vzali půjčky, hypotéky a leasingy a v případě rozpuštění této Sněmovny by neměli na jejich splácení. To je veškerá motivace těchto poslanců. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP