(11.30 hodin)
(pokračuje Peake)

Dnes budete, vážené poslankyně a vážení poslanci, rozhodovat o osudu této vlády. Nechci pronášet patetická slova, ale považuji za svou povinnost apelovat, abychom si dnes dali šanci na nový začátek. Dejme šanci prosazení programových priorit, napravení reputace české politiky a obnovení důvěry veřejnosti. Hlasujeme pro důvěru této vládě!

Děkuji vám. (Potlesk provládních poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní tady mám přihlášku k faktické poznámce - pan poslanec Bohuslav Sobotka, poté pan místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Faktická poznámka, prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji - fakticky. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, vážená vládo, já myslím, že jsou to velmi vážná slova o tom, že vláda Petra Nečase, úplně stejná vláda Petra Nečase, která tady byla minulé dva roky, teď bude dělat úplně novou, jinou, lepší politiku sociálního dialogu. Já myslím, že to lze tady říci, ale absolutně se tomu přece nedá věřit. A současně není možné tvrdit, že chci zahájit éru lepší politické kultury, a začít ji tím, že se tady vláda opře o odpadlíky z politické strany, která sem byla do Poslanecké sněmovny zvolena. Já bych věřil paní Peake, že chce nějaký nový začátek, pokud by se rozhodla z vlády odejít, pokud by z vlády odešli i všichni další zástupci tzv. platformy, protože tuto platformu nikdo nevolil, nekandidovala v žádných volbách.

Paní Peake, pokud chce zakládat novou politickou stranu, tak by k tomu neměla využívat mandát, který získala za úplně jinou politickou stranu... (potlesk ČSSD) a měla by především dodržovat etický kodex, který Věci veřejné měly vyvěšen na webových stránkách, všichni voliči si ho přečetli, a dokonce paní Peake chtěla, aby tento etický kodex byl etickým kodexem celé Poslanecké sněmovny. Čili v souladu s tímto etickým kodexem bych ji rád vyzval k tomu, aby se vzdala poslaneckého mandátu, založila novou politickou stranu a ucházela se o důvěru voličů v nových volbách do Poslanecké sněmovny! (Potlesk poslanců ČSSD.) To by byl ten největší příspěvek k politické kultuře v naší zemi a ten největší příspěvek k tomu, aby se vrátila důvěra občanů v politiku. Děkuji. (Potlesk ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla faktická poznámka první, nyní faktická poznámka druhá. Lubomír Zaorálek má slovo. Prosím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Paní Karolína Peake měla pěkně připraveno své vystoupení, ale mně připadá, že se míjíme v tom základním. Já prostě jsem tady už jednou říkal, že politické strany, které se dostanou do parlamentu v Evropě - západní většinou - poprvé, tak se někdy neděje, že by se staly vládními stranami, protože se opravdu neví, co to jsou vlastně za útvary, a musí se ve sněmovně projevit. Vám se stalo to, že jste dostali okamžitě vysoké ústavní funkce ve Sněmovně i ve vládě, a ukázalo se, že se naplnily ty nejhorší obavy. Dokonce nedávno proběhlý soud ukázal, že metody, kterými se řídíte, jsou trestnými činy. Já ve vašem případě vaší strany mám základní pochyby, jestli vy naplňujete principy ústavy a zákona o politických stranách. A jenom si myslím, že se nepřesvědčíme o tom, jak to je, protože jediný, kdo může podat podání k Nejvyššímu správnímu soudu, je vláda anebo prezident, takže asi nemáme šanci se dozvědět, jak to je. Ale já tvrdím, že vy kladete obrovskou otázku, jestli máte tady ve Sněmovně vůbec co dělat! (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická přihláška - předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík. Prosím.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pan předseda Sobotka tady káže o tom, jak přeběhlí poslanci mají složit mandát. Prosím, pane předsedo, začněte u sebe! Pan poslanec Huml nebyl zvolen za sociální demokracii, je členem klubu sociální demokracie! Sociální demokracie, vyzvěte pana poslance Humla, aby složil svůj mandát! Prosím, začněte u sebe! Děkuji. (Potlesk poslanců ODS a TOP 09.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Faktická poznámka další - pan poslanec Jeroným Tejc. Prosím.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, on se k tomu ve svém obsáhlém vystoupení přihlásí k této otázce pan poslanec Huml sám. Stačí si vyčkat těch pár hodin, než na něj dojde řada. (Smích.) Nicméně aby tady ta otázka nevisela tak dlouho ve vzduchu, já ji zodpovím. Pan poslanec Huml nepřeběhl do koalice, odešel do opozice. A pan poslanec Huml neodešel dobrovolně, pan poslanec Huml byl vyloučen. To je myslím docela velký rozpor s tím, co tady bylo řečeno. A zároveň bych chtěl připomenout, že pan poslanec Huml nepodepsal etický kodex, o kterém tady ještě dnes bude řeč. Takže je to zcela něco jiného. (Potlesk ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka - pan poslanec Bohuslav Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Víte, já si myslím, že je potřeba se vrátit k podstatě věci, na co se lidé ptají. Lidé se ptají, jak je možné, že ve vládě bude zastoupena nová politická strana, kterou žádný občan této země nevolil, a ptají se na to, jak je možné, že v Poslanecké sněmovně bude klub politické strany, kterou žádný občan neměl šanci volit ve volbách. To si myslím, že je hlavní problém legitimity vlády a politické kultury v naší zemi. A jestliže někdo odejde z politické strany, za kterou byl zvolen, tak by se současně měl vzdát i výhod, které za tuto politickou stranu získal. To si myslím, že je přece také logická věc. A jestliže někdo odešel z Věcí veřejných, tak by měl také odejít z vlády, do které byl nominován za Věci veřejné, a tohle už je ústavní problém!

A já se ptám pana předsedy vlády: Za koho nyní sedí ve vládě zástupci tzv. platformy, za jakou skupinu, sílu, jaká je jejich legitimita, jak se tam vlastně ocitli? A budou zneužívat pozice ve vládě k tomu, aby propagovali novou politickou stranu, aby pro ni získávali výhody v rámci politické soutěže, ačkoliv je nikdo nevolil, ačkoliv nemuseli překonat pětiprocentní hranici v soutěži s ostatními politickými stranami? To je přece nefér! To přeci všichni cítíme, lidé to tak cítí a žádná krásná slova nebo poukazování na kohokoliv jiného nesejmou z této vlády zodpovědnost za porušování základních principů politické kultury. Ať jdou odpadlíci do Sněmovny, ať nesedí ve vládě, ať tedy tolerují vládu z Poslanecké sněmovny. Ale úplně nejlepší by bylo, kdyby byly nové volby. Jestliže se takhle překresluje mapa, jestliže se takhle překresluje výsledek rozhodnutí voličů, tak je nejlepší, aby voliči znovu mohli rozhodnout - tak jako v Holandsku: vláda ztratila podporu, rozpustí se holandský parlament a budou nové volby. Proč nemůžeme následovat zemi, kde je mnohem kvalitnější a validnější demokracie než v ČR s mnohem delší tradicí? (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další faktická poznámka - pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, už jsme se dostali do pasti diskuse o tom, zdali přeběhlictví je přeběhlictvím, či nikoliv. Já rozumím, mám též pocit, že vláda postavená na přeběhlících je, jemně řečeno, absolutně nelegitimní, ale myslím si, že se tím dostáváme do pasti zástupného problému. Sám problém přeběhlictví je vážný, ale z hlediska toho, proč tady dnes jsme, si myslím, že je zástupný. Tady jsou přece problémy, které je třeba řešit, problémy, které mají ti, kteří přišli o práci a nemohou ji zpátky najít, problémy těch, na které dopadají vysoké nepřímé daně - daň z přidané hodnoty, spotřební daň atd., problémy těch, kteří vyšli na Václavské náměstí a kteří mají obrovskou solidaritu a obrovskou sympatii i od těch, kteří se na to náměstí nedostali. A v tomto smyslu diskuse o tom, jestli přeběhlictví je mezi vládou a opozicí, nebo jestli je vnímáno mezi jednotlivými stranami nebo ze strany pryč, mi připadá zástupná. Ostatně řečeno s klasikem, ať nazvu lejno růží, po růži přece vonět nezačne!

Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová A budeme pokračovat v obecné rozpravě. Pardon, ještě jedna faktická poznámka - pan poslanec Rath. Prosím.

 

Poslanec David Rath: Dámy a pánové, panu poslanci Gazdíkovi uniká jedna poměrně klíčová věc a tou je motivace případných přeběhnutí nebo setrvání, protože tady spíš než o přeběhnutí jde o neuvěřitelné setrvávání. Něco asi jako když vás chytne klíště, tak tady se paní Peake a lidé kolem ní drží moci a funkcí, jako klíšťata se drží třeba vaší šíje. Takže v tom je ten problém, protože pokud pan poslanec Huml přeběhl, tak přeběhl ze zámku do podzámčí. To myslím, že žádnou výhodu mu nepřineslo a žádnou funkci tuplem ne!

Víte, paní místopředsedkyně Peake, možná byste se měla zamyslet. Vy ještě nemáte to nové jméno pro svoji stranu, co kdybyste se jmenovali klíšťata? (Smích a potlesk zejména v levé části sálu.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP