(15.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Jestliže současně má vláda ministra práce a sociálních věcí, který navrhne redukovat valorizaci penzí, to znamená, že místo 300 Kč bude valorizace v průměru 100 Kč v příštím roce, ačkoliv ceny potravin jenom letos vzrostly o více než 10 %, tak přece není možné, aby ve stejné vládě seděl ministr zdravotnictví, který navrhne další zvýšení zdravotnických poplatků! Není možné, aby ve stejné vládě seděl ministr zdravotnictví, který tvrdí, že by se větší část péče měla přenést do tzv. nadstandardů, které by si lidé měli zaplatit. To přece není konzistentní politika. Přece musíte vnímat situaci lidí komplexně a není možné na jedné straně, aby se k nim vláda zachovala takto, že je připraví o očekávané příjmy, a na druhou stranu jste na ně vyvíjeli ještě další tlak.

A nemusím chodit příliš daleko. Ten příklad jsme tady měli přece i tento týden. Tento týden tady vládní pravicová většina, ODS, TOP 09 a odpadlíci z Věcí veřejných, prohlasovala další zvýšení poplatků za odpad. To znamená, důchodci zaplatí o 500 Kč ročně víc za odpad díky vašemu rozhodnutí, ačkoliv jim vláda zmenší tempo valorizace důchodu. Čili opět absolutně protisměrná politika. Vy se chováte, jako byste penze valorizovali o pět nebo o šest procent v těch vašich dalších rozhodnutích, přitom je valorizujete a chystáte se valorizovat možná s bídou o jedno procento v příštím roce.

Není možné na lidi nakládat další a další výdaje a současně se nestarat o to, kde na tyto výdaje, které musí zaplatit - musí zaplatit! - kde na ty výdaje vezmou. Když nezaplatí nájem, tak přijdou o bydlení. Když nezaplatí poplatky za odpad, tak tyto poplatky na nich budou vymáhány. Z toho se prostě nedá utéct. Nedá se utéct. Pokud někde bydlíte, žijete, tak tyhle věci musíte zaplatit. A to nemluvím o tom, že řada obcí přistupuje ke zvyšování daní z nemovitostí, a to jsou opět další výdaje, kde se nikdo neptá na příjmy majitele takového rodinného domu. Každému je jedno, jestli už to náhodou není důchodce, který tam žije sám. Prostě obec zvedne daň z nemovitosti, tiše přijde složenka a důchodce bude muset zaplatit bez ohledu na to, že mu tahle vláda zlikviduje valorizaci důchodu.

Tohle není spravedlivá politika. Tohle není promyšlená politika, a jestli vy ji tady prosadíte, tak už příští rok se budeme v reálném životě setkávat s tragickými situacemi, do kterých se dostanou tisíce a možná desítky tisíc seniorů v naší zemi. A bude to odpovědnost této vlády. A bylo by dobře, kdyby pan ministr práce a sociálních věcí jasně popsal, do jaké situace směřujeme a co jeho opatření, jím předkládaný návrh ve společnosti vyvolá a ve společnosti přinese.

V žádném případě - v žádném případě! - žádný sociální demokrat pro něco takového v Poslanecké sněmovně ruku nezvedne. (Celý projev přednesen velmi hlasitě.)

Děkuju. (Potlesk z lavic poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: S faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Pecková.

 

Poslankyně Gabriela Pecková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já pro vyváženost toho obrazu si dovolím tady přečíst z pondělní Mladé fronty Dnes dopis čtenářky: "Nechte vládu vládnout. Jsem důchodce, čili patřím ke skupině postižené úspornými opatřeními. Na rozdíl od nejvíce prezentovaného názoru, že proti této vládě je 80 % občanů, musím o tomto čísle pochybovat. Já sama si nepřeji a ani od nikoho v mém okolí jsem neslyšela přání, aby tato vláda skončila. Bohužel my, kteří smýšlíme podobně, nevyjadřujeme svůj názor hlasitě na demonstracích. Třeba jsme mlčící většina. Tolik kritizovaná úsporná opatření jsou nutná. My jsme se rychle naučili žít nad poměry, zvláště když nám to vlády ve snaze získat co nejvyšší preference neustále umožňovaly. Nejsme v tom sami. To samé prožívá i většina Evropy. Věřím, že se vládě podaří konečně dovládnout až do řádných voleb bez ztráty květinky. Jinak moc šancí nemáme. Od opozičních stran jsem moc rozumných názorů neslyšela. Čtenářka Marešová."

Děkuji. (Potlesk z lavic napravo.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Další faktická poznámka pan poslanec Dolejš.

 

Poslanec Jiří Dolejš: Vyváženost, vyváženost - já děkuji za tuto informaci zprostředkovanou cestou Mladá fronta Dnes. Ovšem nemyslím si, kdyby tento názor byl tak dominantní, že na konec května by seniorské organizace oznámily protesty. Možná že se zase dovíme, že seniorské organizace jsou převodovou pákou rozbíječů a rozvracečů v této zemi. Já si to nemyslím. Ona většina seniorů spíš se bojí vyjádřit, protože je ráda, že je ráda.

Já chápu, že paní Marešová chce, aby vláda vládla. V tomto punktu s ní souhlasím. Problém je, když máme vládu, která nevládne, která je v agonii, a proto jsme chtěli, aby co nejdřív skončila. Jestli v tom vládnutí nevládnutí bude pokračovat, možná že nebude ráda ani paní Marešová.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Další dvě faktické poznámky v pořadí pánové poslanci Kostřica a Sobotka.

 

Poslanec Rom Kostřica: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěl vaším prostřednictvím napříč politickým spektrem poprosit některé řečníky z našich poslanců, aby byli tak laskavi a neužívali tak příliš hlasitého projevu, zejména když se jedná o dlouhodobější projevy, protože se domnívám, že hygienické normy jsou překračovány, pokud jde o hlasitost. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, já děkuji též a zvu k mikrofonu s faktickou poznámkou pana poslance Sobotku. (Smích v lavicích.)

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já nevím, jestli mě takhle budete všichni slyšet. (Mluví nezvykle ztišeným hlasem. Odezva z lavic: Ano.)

Ale vážně. (Přidal na intenzitě projevu.) Já jsem byl na Václavském náměstí 21. dubna a vzpomínám si, že po té demonstraci pan premiér vyjádřil pochybnosti o tom, že to byla sociální demonstrace, a hovořil o tom, že to byla politická demonstrace. Bylo tam hodně seniorů. Musím říci, že více než obvykle chodí na takovéto demonstrace, které jsou svolávány odbory. A myslím si, že právě velká účast z řad seniorů potvrzuje argument, že to nebyla politická demonstrace, ale že to byla sociální demonstrace.

Kombinace deregulace nájemného, zvyšování cen potravin, léků a kombinace této sociální politiky vlády prostě žene seniory do velké sociální nejistoty. Mají velký stran z budoucnosti, a proto přišli na tuto demonstraci. I proto to byla sociální demonstrace.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. Další faktická poznámka pan poslanec Nekl.

 

Poslanec Josef Nekl: Děkuji paní místopředsedkyně. Kolegyně a kolegové, já bych reagoval na příspěvek paní zpravodajky, protože já mám v mailu dopis, který začíná tím, že ten člověk je pravicový volič, ale že není makroekonom, ale jenom ekonom, protože on počítat umí. Dokonce na to má i vzdělání. Ale současná úprava valorizačních důchodů budí dojem, že se jedná o věc a jev dočasný a za tři roky se vše navrátí do starých kolejí. Ono tomu tak není a měly by se věci nazývat pravými jmény, anebo jak se tedy jmenují.

Pokud na tři roky dočasně snížíme valorizaci a třeba 2013 se místo o tři sta bude valorizovat jen o sto - co bude výsledkem? Výsledkem bude, že 2016 budou důchody třeba o šest set nižší, než by měly být. OK. Jenže i když od 2016 se již bude valorizovat normálně, tak valorizovat se bude již takto, a to natrvalo snížené důchody. Takže zatímco bohatí budou na kapličku přispívat jen tři roky, důchodci tak budou činit až do smrti smrťoucí, a to samozřejmě rovnoměrným rozložením milodarů není. Takže již víme, že dočasné snížení valorizace důchodů je trvalým snížením těchto důchodů. Jenže ani to není pravda. Ono dokonce platí, že dočasné snížení valorizace je jejich trvalým snížením. Je to protimluv? No jistě že ne. A tak dál a tak dál.

Prostě píše mi to jeden pravicový volič, který učí na vysoké škole a má dokonce zde na Malostranském náměstí pobočku své školy. Jméno mám tady. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: A nyní se vrátíme do řádně přihlášených. Nyní vystoupí pan poslanec Jiří Paroubek.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, přiznám se, že jsem paní poslankyni Peckovou - nechci se jí dotknout - do teď v Poslanecké sněmovně, a možná že to byla moje chyba, nezaznamenal. Možná že bych jí doporučil prostřednictvím předsedající, aby třeba příště, když bude obhajovat jeden z nejkontroverznějších zákonů tohoto volebního období, snad příště použila jiné argumenty. Možná zrovna Mladá fronta Dnes není tím správným informačním zdrojem. Ale tím si škodíte jenom vy sami - mluvím teď k poslancům vládní koalice -, když obhajujete takovýmito argumenty, kterými prostě nelze v rozumné a slušné společnosti akceptovat tento neobhajitelný zákon. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP