(20.20 hodin)

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegové a kolegyně, já se obávám, že tahle vláda sama dobrovolně neodstoupí. Už měla řadu příležitostí. Bohužel je nevyužila, takže buď lidé tuto vládu vyženou permanentními demonstracemi v ulicích, nebo budeme muset my tady v Poslanecké sněmovně této vládě vyjádřit nedůvěru. A pokud se to nepovede dnes, tak nepochybně najdeme jiný termín a jiné možnosti, abychom o této otázce tady hlasovali.

Ale já bych rád teď využil chvíle, kdy přece jenom dorazili někteří členové vlády, aby se zúčastnili této diskuse, a rád bych se vrátil k některým paradoxům, na které se mě ptají občané a voliči a píší mi dopisy a posílají mi maily. A myslím si, že by bylo dobře, kdyby se k těmto otázkám někdo ze strany vlády jednoznačně, teď, při této příležitosti, vyjádřil.

Víte, řadě lidí nejde do hlavy, jak je možné, že stejní lidé, úplně stejní lidé, Petr Nečas a Miroslav Kalousek, prosazovali zavedení takzvané superhrubé mzdy do našeho daňového systému v roce 2007 a úplně titíž politici tuto promyšlenou reformu - podle jejich slov - navrhují zrušit. Myslím si, že řadě lidí připadá nepochopitelné, že Petr Nečas a Miroslav Kalousek prosazovali tady, na tomto místě, takzvanou rovnou daň, aby po čtyřech letech přišli s návrhem, že tuhle promyšlenou, připravenou pravicovou reformu je potřeba nahradit (s úsměškem) daňovou progresí. A řada lidí nerozumí tomu a ptají se na to, jak je možné, že poté, kdy tady v Poslanecké sněmovně sociální demokrati v minulých pěti letech asi třikrát navrhovali, abychom se vrátili k daňové progresi, a zástupci pravice, ODS a potom TOP 09, tady vystupovali a říkali "proboha, to je přece něco, co zlikviduje zaměstnanost a hospodářský růst" a vždycky ten návrh na zavedení daňové progrese tady v Poslanecké sněmovně, zamítli, tak jak je proboha možné, že tentýž Petr Nečas a Miroslav Kalousek teď říkají, že to je nezbytné konsolidační opatření, které tady budeme muset provést.

Myslím, že nejsem jediný, komu tady něco nesedí, protože buď platí, že pravicové reformy jsou připravené, promyšlené, spočítané, že Petr Nečas a Miroslav Kalousek vědí, co dělají, a pak věděli, co dělají, i v roce 2008, když tady zavedli svoji daňovou reformu, nebo platí, že to tehdy prostě spočítané, připravené, promyšlené neměli. Ale pak by se měli omluvit veřejnosti za to, že zdevastovali náš daňový systém a že čtyři pět let jsme tady fungovali na základě daňového systému, který nás připravil o desítky miliard korun. Prostě není možné v horizontu několika málo let dospět k absolutnímu popírání toho, co tady stejní politici na tomto místě plamenně obhajovali v letech 2007-2008. My jsme s nimi polemizovali. Tehdy tady sociální demokraté přišli a říkali: proboha, superhrubá mzda, to je experiment, to není nikde na světě, v Evropě. Hlasovali jsme proti tomu. Tehdy nám ministr financí tvrdil, jak to bude úžasné, báječné, ten systém. Firmy daly obrovské peníze za nový software. A teď tentýž člověk říká, že to je chyba, že se budeme vracet ke standardnímu zdanění hrubé mzdy. Totéž se týká daňové progrese. Čili absolutně tomu nerozumím.

A myslím si, že velmi překvapeni byli také pracující důchodci, když zjistili, že tentýž ministr financí, který jim v roce 2007 prosadil základní slevu na dani, na kterou do té doby neměli nárok, že úplně tentýž Miroslav Kalousek, tentokrát tedy za jinou politickou stranu, tady navrhuje zrušit pracujícím důchodcům základní slevu na dani. Čili opět: Byla to tehdy promyšlená, připravená reforma, u které bylo jasné, k čemu má vést, nebo to tehdy promyšlené a připravené vůbec nebylo, byl to experiment, který teď končí katastrofou? A my si jako sociální demokraté myslíme, že to b) je správně, že to bylo nepromyšlené a končí to katastrofou. A kde máme záruku, že titíž lidé, kteří se tak dramaticky spletli v roce 2007, když tady prosazovali reformy, které dneska sami ruší, tzn. reformují reformované, že titíž lidé neudělají stejné chyby, když tady prosazují reformu důchodového systému a další změny v daních? Kde máme tu záruku? Já si myslím, že ji tady nemáme.

S tímto logickým paradoxem by se přece představitelé vlády měli vyrovnat. Pak se nemohou divit, že lidé nad nimi kroutí hlavou, že prostě nedokážou pochopit takovéto veletoče, ke kterým tady v řadách naší současné vlády dochází. Prostě v realitě je to chaos, ruší se to, co stejná vláda zaváděla. A pak se vláda nemůže divit, že jí nikdo nevěří. A ani slovo omluvy. To, myslím si, je úplně nejhorší pro politickou kulturu. Ani slovo omluvy. Prostě superhrubá mzda byl nesmysl. Omlouváme se. Rovná daň byl nesmysl. Omlouváme se, vracíme se k progresivní dani z příjmů prostě proto, že si to veřejné rozpočty nemůžou dovolit.

A druhé téma, které bych tady chtěl velmi stručně otevřít - ale myslím si, že je potřeba, abychom si to tady řekli jasně. Pan premiér zmínil, že opozice si hraje se sudem s prachem. Těch příměrů, které se týkají ohně, tady bylo dnes večer víc (s úsměškem) a možná ještě nějaké přibudou. Ale otázka je, co je ve skutečnosti sud s prachem. A já mám jeden absolutně konkrétní příklad sudu s prachem. Myslím si, že to tak je.

Je tady 8000 zaměstnanců úřadů práce, kteří byli konfrontováni s tím, že od Nového roku museli začít fungovat podle nového softwaru, který jim ale do té doby nikdo neukázal a nikdo je na něj neproškolil. Úřady práce zkolabovaly, několik měsíců se potýkaly s absolutním chaosem. My jsme to tady řešili, mluvili jsme o tom, psaly o tom noviny. Ti lidé pracovali přesčas, po nocích, o sobotách, o nedělích, řada zaměstnanců zkolabovala a ještě víc jich dalo výpověď, protože řekli, že v takovém blázinci pracovat nebudou. A pak se ti lidé dozvědí - a to je ten sud s prachem - pak se ti lidé dozvědí, že ten software, který byl chybný, ten software, který to všechno zavinil, ministerstvo pořídilo bez výběrového řízení a vymlouvá se na nějakou smlouvu z roku 2008, kterou uzavřel Ivan Langer. A pak se náhodou zjistí, že mezi těmi čtyřmi firmami, které to dělají, jsou i firmy, které mají vazby přímo do okolí ministra práce a sociálních věcí. To je podle mě sud s prachem, když se něco takového v této zemi děje. Já nechci upírat fakt, a to je, myslím, v pořádku a my jsme se na tom procesu také podíleli jako opozice, že je tady nový zákon o zadávání veřejných zakázek. Ale je důležité, když tato vláda pořizuje nový software za miliardy korun, aby sama podle toho zákona o zadávání veřejných zakázek alespoň postupovala. Prostě tohle je konkrétní příklad sudu s prachem, který vůbec nikdo nepochopí.

A abych ještě přiložil ten doutnák tomu sudu s prachem z úřadů práce a z ministerstva pana Drábka. Víte, jaké se tam rozdělovaly odměny? A víte, kdo dostal onen milion korun odměny ještě ke svému platu za loňský rok? Nebyl to náhodou náměstek, který měl na starosti celý ten projekt reformy úřadů práce? A za co ty peníze dostal? A když nedostal milion, tak možná dostal 600 nebo 700 tisíc jako další náměstci na tom ministerstvu? Tohle je sud s prachem. Tohle je doutnák, který k němu vláda přikládá.

A takových sudů je tady celá řada. Já je nechci rozvádět. Možná je jenom vyjmenuju a heslovitě je vyjmenuju. Loni byl největší schodek v důchodovém účtu v historii země. Je to zajímavé. Vláda rozpočtové odpovědnosti, vláda Petra Nečase - loni největší schodek na důchodovém účtu, 400 mld. A víte, co je tady ten sud s prachem? To je vaše důchodová reforma, protože ona může ten průběžný systém vyhodit do povětří. To je sud s prachem. A také vaše daňová reforma je sud s prachem, protože v tomhle rozpočtovém srabu, ve kterém jsme, vy ještě snižujete výběr daní o 20 až 30 mld. korun vaší daňovou reformou, jejíž účinnost má naběhnout v roce 2015. No, já doufám, že se to nikdy nestane. A víte, kde je taky sud s prachem? Sud s prachem je v sociálně vyloučených lokalitách, protože není jenom Šluknovsko. Tam je sud s prachem. A je otázka, kdy ta situace znovu eskaluje a kdy znovu vybuchne, protože ona není systémově vyřešena. Sud s prachem je na severní Moravě, kde je vysoká nezaměstnanost a teď tam roste dramatickým způsobem kriminalita. A sud s prachem představuje také zrušení 10 tisíc míst policistů v příštích letech v těchto regionech. I v těchto regionech, kde roste sociální napětí. Tohle je sud s prachem, který tady skutečně je nebezpečný. A bohužel, já se obávám, že vláda hazarduje s občany této země.

Děkuju. (Potlesk poslanců ČSSD a KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Další přihlášku do rozpravy podala a nyní v rozpravě vystoupí paní poslankyně Marta Semelová.

 

Poslankyně Marta Semelová: Dobrý večer. Vážené dámy, vážení pánové, je Nečasova vláda takovou, aby si zasloužila důvěru nejen politických stran, ale především občanů této země? Jakými výsledky se může pochlubit? Vysoká nezaměstnanost, rostoucí chudoba, zadluženost státu, občanů a rodin, korupční aféry, podivné podnikání, neprůhledné zakázky. Jedna z posledních například na Ministerstvu práce a sociálních věcí, očividně velmi uspěchaná zakázka na nové počítačové systémy na vyplácení dávek, které od počátku přispívají ke kolapsům na úřadech práce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP