(14.50 hodin)
(pokračuje Klasnová)

Nyní přistoupíme k projednávání bodu číslo 75. Je jím

 

75.
Vládní návrh zákona, kterým se mění volební zákony a zákon č. 326/1999 Sb.,
o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 619/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr vnitra Jan Kubice. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych stručně připomněl, že vládní návrh zákona, kterým se mění volební zákony a zákon o pobytu cizinců, který máte k dispozici, je jako sněmovní tisk 619, byl v prvém čtení projednán 14. března 2012 na schůzi Poslanecké sněmovny a přikázán ústavněprávnímu výboru, přičemž lhůta pro projednání ve výboru byla zkrácena na pět dnů, aby mohl být návrh schválen ve třetím čtení již na této schůzi Poslanecké sněmovny.

Předložený návrh představuje dílčí technickou novelu, kterou se reaguje jednak na plánované zahájení provozu základních registrů - novelou se umožňuje i volebním orgánům využívat v zákonem stanoveném rozsahu údaje vedené v základních registrech - a jednak na změnu v počtu obyvatel ve volebních obvodech do Senátu, jejichž počet obyvatel překročil odchylku povolenou v zákoně o volbách do Parlamentu plus minus 15 % oproti průměrnému počtu obyvatel připadajících na jeden mandát v České republice. V důsledku změny vymezení shora uvedených volebních obvodů je třeba upravit i vymezení sousedících volebních obvodů. Změnu je přitom možné provést pouze v letech, kdy jsou vyhlášeny volby do Senátu. V novele jsou zahrnuty také změny těch technických ustanovení, které se jeví významné z pohledu voleb, které by měly proběhnout na podzim roku 2012.

Ústavněprávní výbor přijal k vládnímu návrhu zákona usnesení, které obsahuje pozměňovací návrhy, s nimiž souhlasím. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavněprávnímu výboru. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 619/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj ústavněprávního výboru poslanec Jan Chvojka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo. Paní předsedající, dámy a pánové, přeji hezké odpoledne. Rád bych vás zde seznámil s usnesením ústavněprávního výboru, které přijal na své 43. schůzi konané dne 15. a 20. března tohoto roku.

Po odůvodnění náměstka ministra vnitra Mgr. Ondřeje Veselského, ředitele odboru všeobecné správy Ministerstva vnitra dr. Václava Henycha, zpravodajské zprávě poslance dr. Jana Chvojky a po rozpravě ústavněprávní výbor

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby návrh schválila,

II. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala k tomuto návrhu zákona tyto změny a doplňky:

1. v části druhé článek 2 na konci textu novelizačního bodu 7 se doplní slova a slova "písm. c) a d)" se nahrazují slovy "písm. d) a e)",

2. v části čtvrté článek 5 novelizační bod 12 zní: V § 22 odst. 1 písm. d) se slova "popřípadě jména" a slova "popřípadě jmen" zrušují. V § 23 odst. 5 se slova "popřípadě jmen" zrušují a v § 26 odst. 2 se slova "popřípadě jména" zrušují.

III. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu,

IV. zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona ve schůzi ústavně právního výboru,

V. zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

Dále bych si dovolil upozornit, že je zde jeden pozměňovací návrh, ke kterému se přihlásím potom v podrobné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se.... Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Rádl: Já bych v obecné rozpravě avizoval, že budu navrhovat variantu v části článku 1 novelizační bod číslo 15, úpravu volebního obvodu Beroun, obvod číslo 18, a to ve znění, které potom přečtu v podrobné rozpravě.

Nicméně chtěl jsem zmínit jednu věc, která byla předmětem debaty na ústavněprávním výboru, kde jsme vyjádřili určitou nespokojenost s tím, že vlastně těm senátorům se neustále mění jejich obvody, to znamená, že senátor, který je zvyklý pracovat v některých obcích, najednou náhle, vlastně krátce před volbami zjistí, že v těch obcích pracovat dále nebude, a naopak že by se měl nějakým způsobem prezentovat v jiných obcích, o kterých do té doby téměř neslyšel. Proto se ústavněprávní výbor do jisté míry ztotožnil s budoucím návrhem vlády na to zavést obvody pevné tak, aby obvody zůstávaly stále stejně velké a stejného rozsahu, tak aby ten senátor mohl kvalitně poskytovat služby, politickou podporu obvodu, který dobře zná a který se mu nemění v průběhu volebního období.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji panu poslanci Rádlovi. Ptám se, jestli se ještě někdo další hlásí do rozpravy. Není tomu tak, končím obecnou rozpravu. Zahajuji rozpravu podrobnou. Pan poslanec Chvojka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Chvojka: Jak jsem avizoval, chtěl bych se jenom přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který jsem včera zaevidoval do našeho systému a určitě ho všichni obdržíte na své lavice. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Pan poslanec Rádl. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Rádl: Já protože jsem ten pozměňovací návrh nezaevidoval, tak ho budu muset tady přečíst. Navrhuji pozměňovací návrh tak, aby v části první v článku 1 v novelizačním bodu 15, volební obvod číslo 16, sídlo Beroun, a volební obvod číslo 18, sídlo Příbram, byl uveden v tomto znění:

Volební obvod číslo 16, sídlo Beroun, část okresu Beroun ohraničená na západě obcemi Hudlice, Svatá, Hředle, Točník, Žebrák, Tlustice, Hořovice, Podluhy, část okresu Praha-západ ohraničená na severu obcemi Číčovice, Tuchoměřice, na jihu obcemi Řevnice, Dobřichovice, Černolice, Jíloviště, Klínec, Trnová, Dolní Břežany, Libeř, Pohoří.

A volební obdob číslo 18, sídlo Příbram. Celý okres Příbram, jihozápadní část okresu Benešov ohraničená na severu obcemi Vojkov, Votice, Neustupov a jižní část okresu Praha-západ ohraničená na severu obcemi Mníšek pod Brdy, Řitka, Líšnice, Davle, Měchenice, Vrané nad Vltavou, Ohrobec, Zvole, Okrouhlo, Petrov, Jílové u Prahy a Kamenný Přívoz.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji vám. Ptám se, zda se ještě někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Nikdo se nehlásí, končím podrobnou rozpravu. Nepadly zde žádné návrhy, o kterých bychom nyní mohli hlasovat, takže já končím druhé čtení. Děkuji panu zpravodaji, děkuji panu ministrovi.

 

Dámy a pánové, než skončím schůzi, je třeba dát hlasovat o návrhu na vyřazení neprojednaného bodu číslo 37 schváleného pořadu 36. schůze Poslanecké sněmovny. Jedná se o sněmovní tisk 576, prvé čtení senátního návrhu zákona o zaměstnanosti. Páni senátoři se dnes omluvili, nemohou se zúčastnit dnešní schůze.

Zahajuji hlasování o vyřazení tohoto bodu. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 158 z přihlášených 165 pro 111, proti 14. Tento návrh byl přijat. Byl vyřazen neprojednaný bod číslo 37.

 

Dámy a pánové, tímto končím 36. schůzi Poslanecké sněmovny. Přeji vám krásné odpoledne. Na shledanou.

 

(Schůze skončila ve 14.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP