(12.00 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Procedura je velmi jednoduchá. Má k ní někdo nějaké námitky? Nemá. Budeme tedy hlasovat o prvním návrhu. Prosím o stanoviska a uvedení. Paní zpravodajko, prosím.

 

Poslankyně Lenka Andrýsová: S pozměňovacím návrhem vyslovuji souhlas. (Navrhovatel souhlasí.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 135. Táži se, kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 135, přítomno 174, pro 160, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Je před námi hlasování o celém návrhu zákona.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Františka Dědiče, Jana Bauera, Jiřího Olivy, Milana Šťovíčka a Jana Babora na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 172/1991 Sb., o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 479, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 136. Ptám se, kdo je pro přijetí tohoto návrhu zákona. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 136, přítomno 175, pro 165, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím bod 55, sněmovní tisk 479 ve třetím čtení. Děkuji panu navrhovateli i paní zpravodajce.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

56.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení
soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 510/ - třetí čtení

Prosím ke stolku zpravodajů pana ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, zpravodajku ústavněprávního výboru paní poslankyni Ivanu Weberovou. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 510/2.

Otevírám rozpravu. Pan ministr Pospíšil. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji pěkně, vážená paní předsedkyně. Já chci pouze zdůraznit význam této novely trestního řádu, která zavádí úplně nové instituty, které výrazně umožní řešit bagatelní trestnou činnost ve zkráceném řízení. Je to takzvaná dohoda o vině a trestu. V případě, že vše je prokázáno, je zřejmé, dotyčný se přizná, není důvod, aby probíhalo složité hlavní líčení.

Dále chci říci, že tento návrh obsahuje takzvaný institut spolupracujícího obviněného, což je upravená, řekněme civilizovaná verze korunního svědka, kdy zkrátka bude možné, aby v případě organizovaného zločinu, pokud jeden ze spolupachatelů označí ostatní spolupachatele a splní zákonné podmínky, bylo takzvaně upuštěno od jeho potrestání. Plníme tím také jedno z vládních prohlášení z takzvané protikorupční strategie.

Já vás tedy prosím, dámy a pánové, o podporu návrhu této novely trestního řádu, která je velmi důležitá, není kosmetická a má vést k efektivnějšímu postihu závažné skupinové trestné činnosti a k rychlejšímu řešení bagatelní drobné trestné činnosti. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Zeptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Slovo dostává zpravodajka paní poslankyně Ivana Weberová. Prosím, aby nás seznámila s procedurou.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Vážené dámy a vážení pánové, navrhuji proceduru takovouto. Nejdříve se zmíním, že pod písmenem A je pozměňovací návrh obsažený v usnesení ústavněprávního výboru a pod písmenem B je můj pozměňovací návrh, který však je v podstatě věcně shodný s částí pozměňovacího návrhu A, která je pod písmeny A, A7 a A8. Proto si dovolím navrhnout proceduru takovou, že bychom hlasovali nejdříve o pozměňovacím návrhu pod písmenem A jako o celku, pokud nebudou námitky, a potom, pokud by bylo toto přijato, by se můj pozměňovací návrh, který je pod písmenem B, stal nehlasovatelným.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Ptám se, zda proti takto navržené proceduře jsou nějaké námitky. Nejsou. Je to jednoduché, snad ani nemusíme nechávat hlasovat o tomto návrhu a můžeme rovnou přikročit k hlasování. Paní zpravodajku poprosím o první návrh. Ještě předtím vás ale odhlašuji na žádost z pléna a prosím, abyste se všichni znovu přihlásili.

Paní zpravodajka má slovo.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Dobře. Budeme tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem A. (Zpravodajka i ministr mají stanovisko pozitivní.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 137. Ptám se, kdo je pro přijetí pozměňovacího návrhu. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 137, přítomno 166, pro 97, proti 59. Návrh jsme schválili.

 

Jestli tomu dobře rozumím, v tom případě o B hlasovat nelze.

 

Poslankyně Ivana Weberová: Ano. V tom případě je B nehlasovatelné, takže můžeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 510, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování pořadové číslo 138. Ptám se, kdo je pro přijetí tohoto zákona. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 138, přítomno 171, pro 100, proti 68. Návrh byl přijat. S návrhem zákona tedy Sněmovna vyslovila souhlas.

 

Končím bod 56, sněmovní tisk 510 ve třetím čtení. Děkuji panu ministrovi i paní zpravodajce.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

57.
Návrh poslanců Jeronýma Tejce, Bohuslava Sobotky a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb.,
občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 521/ - třetí čtení

Prosím ke stolku zpravodajů za navrhovatele pana poslance Jeronýma Tejce. Zpravodajem ústavněprávního výboru je pan poslanec Pavel Staněk, který je ale omluven a bude jej zastupovat pan poslanec Marek Benda. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 521/3.

Otevírám rozpravu a ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy. Nehlásí se nikdo. Rozpravu končím.

Slovo má zpravodaj pan poslanec Marek Benda. Prosím o slovo zpravodaje. Jsme v návrhu procedury, pane zpravodaji.

 

Poslanec Marek Benda: Ano. Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, vážené dámy, vážení pánové, procedura bude poměrně jednoduchá, protože máme jediný pozměňovací návrh, obsažený v tisku 521/3, kterým je fakticky návrh komplexní změny návrhu zákona, ale protože se jedná o jednu větu, tak se jedná opět jenom o jednu větu. Návrh máte předložený jako usnesení ústavněprávního výboru. Žádné další pozměňovací návrhy ve druhém čtení podány nebyly.

Můžeme hlasovat o usnesení ústavněprávního výboru a posléze o návrhu zákona jako o celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Je námitka proti tomuto postupu? Není-li, prosím o první návrh.

 

Poslanec Marek Benda: Prvním návrhem je usnesení, které máte v tisku 521/3 jako usnesení ústavněprávního výboru, kterým se doporučuje jiný text návrhu zákona, včetně účinnosti. Doporučuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Mohu požádat o stanovisko pana navrhovatele?

 

Poslanec Marek Benda: Navrhovatel také doporučuje.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 139 a ptám se, kdo je pro návrh. Kdo je proti návrhu?

Hlasování pořadové číslo 139, přítomno 174, pro 163, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o celém návrhu zákona.

 

Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Jeronýma Tejce, Bohuslava Sobotky a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 521, ve znění schváleného pozměňovacího návrhu.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 140 a ptám se, kdo je pro přijetí tohoto návrhu zákona. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 140, přítomno 176, pro 166, proti nikdo. Návrh byl přijat. S návrhem zákona tedy Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas.

 

O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Prosím, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP