(15.00 hodin)

 

Poslanec Jiří Štětina: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, jenom několik věcných poznámek. Já naprosto souhlasím s předkladatelem, nebo respektive se zpravodajem. Jednak si myslím, že zástupce z Libereckého kraje se dopustil zásadního pochybení, že citoval vyhlášku 434 z roku 1991, která již dávno neplatí, protože byl přijat zákon č. 374 o zdravotnické záchranné službě. To jenom na okraj. A za druhé souhlasím s tím, že ochrana výjezdových skupin je dostatečně dána současnou legislativou a není důvod, abychom dále rozšiřovali tyto kompetence.

A nakonec jedna moje osobní zkušenost. V době, kdy jsem 22 let provozoval zdravotnickou záchrannou službu, byl jsem třikrát napaden, z toho dvakrát docela brutálně, musel jsem být ošetřen. Bylo to v době, kdy samozřejmě zdravotníci neměli takovou legislativní oporu, jako máme dnes.

Takže souhlasím s panem zpravodajem a doporučuji zamítnutí tohoto návrhu zákona. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Štětinovi. Pan kolega Rádl, prosím. (V sále je velký hluk!)

 

Poslanec Aleš Rádl: Já se tedy ještě jednou přihlašuji do rozpravy, abych správně přednesl v tomto momentě návrh na zamítnutí zákona v prvém čtení. Jednak vláda kvalifikovaně sdělila své výhrady k tomuto návrhu a kvalifikovaně je odůvodnila a zároveň myslím, že tady dostatečně zřetelně zazněla informace, že již v současné době je pracovníkům zdravotnických výjezdových zařízení poskytována zvýšená trestněprávní ochrana. Problém je v tom, že tato informace pravděpodobně není dostatečně medializovaná. Nicméně pokud si bude každý takový potenciální útočník vědom toho, že v případě útoku na pracovníka zdravotnického zařízení se dopouští trestného činu, který je sankcionován podstatně vyšší trestní sazbou než za normálních okolností, tak by to samozřejmě mohlo rovněž přispět k tomu, že by útoků ubylo.

Takže ještě jednou. Navrhuji v tuto chvíli zamítnout návrh zákona v prvém čtení. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Pan poslanec Chlad se hlásí o slovo.

 

Poslanec Rudolf Chlad: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, kolegové a kolegyně, velice krátce. Když se projednával návrh zákona o zdravotnických záchranných službách, tak jsme si dělali opravdu podrobné testy u záchranářů, jaký by měli na tento návrh, který tady byl přednesen, oni názor. Šli bychom proti záchranářům. Oni sami toto opatření, tento návrh nechtějí. Takže se připojuji k návrhu zamítnout.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Prosím ještě o další přihlášky do obecné rozpravy k tomuto návrhu zákona. Nikdo se nehlásí, končím tedy obecnou rozpravu a budeme hlasovat nejprve o návrhu na zamítnutí. Mám zde žádost o odhlášení všech, takže jsem vás odhlásila a prosím, abyste se všichni znovu zaregistrovali.

 

O návrhu na zamítnutí rozhodneme v hlasování, které ponese pořadové číslo 89. Já toto hlasování zahajuji. Ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 89 přítomno 154, pro 83, proti 45. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že tento návrh zastupitelstva Libereckého kraje byl v prvém čtení Poslaneckou sněmovnou zamítnut.

 

Tím končím projednávání bodu 40, sněmovního tisku 484.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

25.
Návrh poslanců Milady Emmerové, Dany Váhalové, Vladimíry Lesenské,
Romana Sklenáka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 366/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb.,
o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, zákon
č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších
předpisů, zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 594/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

My jsme již prošli částečně prvním čtením tohoto návrhu zákona. (V sále je hluk!) Tu jsme absolvovali v úterý 13. března, přerušili jsme projednávání tohoto bodu po ukončení rozpravy, přerušili jsme tedy do úterý 20. března. Ještě jednou připomenu, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Teď dostávám informaci, že předsedové dvou poslaneckých klubů, dva poslanecké kluby tedy vetují projednávání dle tohoto paragrafu, tedy dle § 90 odst. 2 (předsedové klubu ODS a TOP-09).

Ještě poprosím ke stolku zpravodajů paní poslankyni Miladu Emmerovou, která zastupuje navrhovatele, zpravodajku tohoto návrhu paní poslankyni Lenku Kohoutovou a teď se o slovo hlásí pan poslanec František Bublan. Prosím.

 

Poslanec František Bublan: Já se omlouvám, paní předsedkyně, dámy a pánové. Já jsem v předchozím hlasování měl vůli a domnívám se, že jsem hlasoval proti zamítnutí, a na sjetině mám ano, takže si dovolím zpochybnit toto hlasování.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Takže já tedy poprosím nejprve Sněmovnu, aby odsouhlasila námitku, přivolávám naše kolegy.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 90. Ptám se, kdo souhlasí s námitkou proti předchozímu hlasování, tedy to bylo hlasování o zamítnutí, jestli se nepletu. Kdo je proti námitce?

V hlasování pořadové číslo 90 přítomno 160, pro 128, proti 3. Námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování. Jenom se ujišťuji, pane kolego Bublane, že se jednalo o hlasování o zamítnutí návrhu, který zde byl předložen Libereckým krajem. Ano, žádost o odhlášení. Prosím tedy znovu, abyste se přihlásili. Budeme opakovat hlasování, kterým rozhodneme o tom, zda tento návrh bude zamítnut. Je to návrh na zamítnutí. Ještě prosím o chvíli strpení. (V sále je stále obrovský hluk a neklid.)

 

O tomto návrhu na zamítnutí tedy rozhodneme nyní v hlasování pořadové číslo 91. Zahajuji toto hlasování. Ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 91 přítomno 165, pro 85, proti 52. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali s námitkou pana poslance Bublana a vracíme se do bodu 25 ke sněmovnímu tisku 594.

Informovala jsem, že nebudeme moci postupovat podle § 90 odst. 2.

Protože je skončena rozprava obecná, tak se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat tento návrh k projednání výboru pro sociální politiku a já se ptám, jestli má někdo jiný návrh na přikázání. Nemá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP