(14.30 hodin)
(pokračuje Farský)

Já se domnívám, že je to dobrý návrh zákona, který je výborným základem pro to, aby diskuse proběhla ve výborech, diskuse proběhla i v podvýboru pro změnu jednacího řádu, jak tady zmínil pan poslanec Tejc, a ke změně jednacího řádu jsme tak přistoupili. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Farskému. Pan poslanec Václav Klučka. Prosím.

 

Poslanec Václav Klučka: Děkuji vám, paní předsedkyně. Nevím, jestli mám vyslovit podjatost, protože jsem členem podvýboru pro jednací řád Poslanecké sněmovny. My se jednacím řádem zabýváme několik měsíců. A je mi strašně líto, že někteří kolegové a kolegyně z tohoto výboru nedávají do svých klubů jasné instrukce a informace o tom, co tento podvýbor projednává. Já vám chci říci, že mnohé věci, které tady přednesla paní senátorka, jsou zahrnuty v novele jednacího řádu, které chystá podvýbor pro jednací řád.

Já jsem zcela nahodile v sobotu poslouchal záznam jednání ze Senátu. Já chci prostřednictvím paní předsedkyně vyzvat paní senátorku, aby zde identifikovala problémy, konkrétní věci, které způsobila Poslanecká sněmovna při dodržování nebo jednání podle jednacího řádu. Já vám chci říci, že skutečně podvýbor na tom velmi intenzivně pracuje.

Dovolte mi závěrem konstatovat jedinou věc. Navrhuji zamítnutí tohoto návrhu v prvém čtení. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Klučkovi. Ptám se, kdo se dále hlásí do rozpravy k tomuto bodu. Paní senátorka Soňa Paukrtová má slovo. Prosím.

 

Senátorka Soňa Paukrtová: Paní předsedající, dámy a pánové, já se novelou jednacích řádu zabývám řádově osm let a za tu dobu Senát dvakrát téměř jednohlasně schválil novely jednacích řádů Poslanecké sněmovny a Senátu. Ta práce trvala velmi dlouhou dobu a Senát vždycky doufal, že Poslanecká sněmovna sama přijme novelu jednacího řádu.

Já samozřejmě jsem pouze vzdáleně informována o tom, jak probíhá tato příprava. Senát - při vší úctě k Poslanecké sněmovně - se dohodl na tomto okruhu podnětů a senátní návrh zákona není nic jiného než podnět. Pokud budete chtít zamítnout tento návrh zákona, je to samozřejmě vaše právo, nicméně bych byla ráda, kdybyste ty vydiskutované - opravdu letitě vydiskutované - záležitosti, které prošly Senátem, vzali alespoň v potaz.

Já bych ještě ráda řekla několik věcí, které tady zazněly, a reagovala na ně. Pan zpravodaj teď řekl, že Poslanecká sněmovna již nepřijímá přílepky. Dámy a pánové, my jsme minulý týden projednávali novelu zákona č. 361, o pozemních komunikacích, která obsahovala jasný přílepek, kterým se neziskovým organizacím dávaly poměrně nezvyklé pravomoci, a protože my samozřejmě nedostáváme žádnou důvodovou zprávu k tomu, co proběhlo Poslaneckou sněmovnou, tak se vždycky zabýváme tím, co tady probíhá na plénu, díváme se do stena, a v tom stenu nebyl tento přílepek žádným způsobem zdůvodněn.

Já samozřejmě vím, že praxe Poslanecké sněmovny se v posledním období velmi zlepšila, že bylo období, kdy se přílepky přijímaly daleko častěji. Jsem ráda, že je Poslanecká sněmovna již tak houfně nepřijímá, ale není skutečností, že se přílepky vůbec nekonaly.

Chtěla bych říci panu poslanci Farskému, že mu děkuji za podporu senátního návrhu zákona, ale pokud se jedná o oprávnění podávat zákonodárnou iniciativu, o zvýšení počtu poslanců, tak to se vyskytovalo v předchozím návrhu, který se zabýval změnou ústavy. Vyšší počet poslanců, kteří podávají návrh zákona, na to je potřebná novela ústavy a já jsem si netroufla předložit v Senátu návrh na novelu ústavy, přestože Senát by jistě uvítal například prodloužení své třicetidenní lhůty na lhůtu šedesátidenní i možnost zákonodárné iniciativy.

Chtěla bych říci, že rozumím tomu, že budete chtít zamítnout, na druhou stranu bych vás ráda požádala, i když zamítnete, abyste tuto novelu vzali alespoň v potaz, protože ona je letitě vydiskutovaná a skutečně vychází ze všech těch návrhů, které jsme dostávali do Senátu. Komise pro ústavu a parlamentní procedury, jak jsem říkala, už řeší tyto novelizace jednacího řádu Senátu a Poslanecké sněmovny již po dobu delší než šest let. Já se domnívám, že to je osm let. Myslím si, že není dobře, aby ty podněty zapadly.

Přesto vás prosím o podporu tohoto návrhu zákona tak, aby prošel do dalších čtení. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji paní senátorce Paukrtové. Pan kolega Zbyněk Stanjura se hlásí o slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Vážená paní senátorko, já bych se chtěl nejdříve ohradit proti tomu, že označujete nějaký pozměňující návrh jako přílepek. Pokud se neshodneme na tom, co přílepek je, tak mi to připadá nefér. O každém pozměňovacím návrhu se dá říci, že je to přílepek. Platilo by to v případě, že by to vůbec nesouviselo s předmětem toho zákona. Já si myslím, že žádný přílepek Poslanecká sněmovna neschválila ani v návrhu zákona, o kterém jste hovořila.

Teď bych chtěl ocenit odvahu Senátu, že má odvahu nám říkat, jakými pravidly se máme řídit při svém vlastním jednání. Nevím, jak by senátoři reagovali, kdyby to bylo naopak. Já bych řekl, že poměrně nervózně. Ale právě proto, že oceňuji tu odvahu, tak budu hlasovat pro propuštění do druhého čtení.

Nicméně nemohu přijmout argument, že to řešíme osm let. Když to za osm let nejsme schopni vyřešit, tak to můžeme vzdát. Buď se domluvíme poměrně rychle v průběhu dvou tří měsíců, nebo si můžeme dát pauzu několik let. To prostě fakt nemá cenu říkat, že to řešíme šest nebo osm let. Jsou to vnitřní pravidla jednání zákonodárného sboru a to je fakt to, co občany nezajímá. Takže jestli to někdo chce řešit šest, osm, deset, dvanáct let, tak já mu doporučuji, aby se věnoval něčemu jinému.

Nicméně nebudu hlasovat pro zamítnutí. To jsou někdy paradoxy politického života, kdy sociální demokraté mají většinu v Senátu, to znamená, že bez souhlasu sociálně demokratických senátorů ten návrh zákona sem nemohl přijít. Mají plné právo kolegové ze sociální demokracie navrhovat zamítnutí, hlasovat o zamítnutí, jenom někdy by mohli mít uvnitř strany konzistentní názor.

Ještě jednu malou výtku. Není pravda, že návrh zákona je podnět. Podnět je úplně něco jiného než návrh zákona. My aspoň za klub ODS se k tomu chováme stejně vážně jako ke každému jinému návrhu zákona. Jenom si neříkejme, že to je podnět. Kdybyste nám chtěli poslat podnět, tak nám to skončí v mailové poště a můžeme se o tom někde radit.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Stanjurovi. Ptám se, zda se chce ještě někdo přihlásit. Jsme stále ještě v obecné rozpravě v prvém čtení k tomuto tisku. Nehlásí se nikdo. Rozpravu končím. Budeme nejprve hlasovat o návrhu na zamítnutí. Pokud nebude přijat, budeme řešit návrhy na přikázání.

Přivolávám naše kolegy a opakuji, že před námi bude hlasování o návrhu, který vznesl pan poslanec Václav Klučka. Je to návrh na zamítnutí senátního návrhu zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

Pan kolega Vidím se hlásí? Nehlásí. Paní poslankyně Kaslová? Také ne. Pan poslanec Laudát? Ne. Paní poslankyně Pecková? Také ne. Pan poslanec Fuksa? Také se nehlásí. Tady vás na displeji mám, že se hlásíte, tak proto se ptám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP