(12.10 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Nemyslím si v tuhle chvíli, že hrozí nějaká privatizace Budvaru. Myslím, že hrozí něco ještě horšího. Hrozí to, co tady už bylo naznačeno, a sice dohoda s Anheuserem-Busch ve stylu dohody Zanzibar - Velká Británie z konce 19. století, kdy národní podnik Budvar, resp. česká strana, by byla v té dohodě tím Zanzibarem. A hrozí zřejmě akceptace - nebo může hrozit, v tom bych byl mírnější - akceptace návrhů americké strany na rozdělení exkluzivity použití značky Budvaru ve světě.

Já jsem nechal zveřejnit také ty návrhy, které obdrželo před časem Ministerstvo zemědělství od Anheuseru-Busch na rozdělení těch, řekněme, sfér vlivu ve světě, a to tak, že by exkluzivita pro značku Budweiser byla na západní polokouli. A pokud jde o východní polokouli, tam by se o exkluzivitu podílely oba pivovary. To znamená, že hrozí silně to, že by se ztratily výsledky desítek velmi úspěšných sporů, které Budvar v posledních letech vedl. Myslím, že z více než 110 sporů, které byly vedeny v posledních asi dvanácti letech, vyhrál českobudějovický Budvar více než 80 sporů, a to zejména na té východní polokouli, zejména tedy tam, v těch oblastech Eurasie, když to řeknu takto, kam jde 80 % exportu tohoto piva. A to, myslím, je velice závažné.

Doufám, že to jsou důvody dostatečné k tomu - kromě těch důvodů, které tady velice dobře uvedli mí dva předřečníci - aby byla zřízena tato vyšetřovací komise.

Dámy a pánové, děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní má slovo pan poslanec Ivan Ohlídal. Ještě sděluji, že se z našeho jednání omlouvá od 12.15 do 13.00 pan poslanec Jan Čechlovský. Pan kolega Ohlídal má slovo.

 

Poslanec Ivan Ohlídal: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, budu ve svém vystoupení opravdu velmi stručný. Chci jen oznámit, že jsem pana ministra Bendla písemně interpeloval ve věci kontroly Budějovického Budvaru i ve věcech, které s kontrolou úzce souvisí. Pan ministr Bendl mi odpověděl. Já jsem však s jeho odpovědí nespokojen, a proto se pokusím tuto záležitost, tuto interpelaci, zařadit na pořad jednání Sněmovny.

Uvědomuji si však, že v rámci diskuse se toho moc vyřešit nedá, a proto jsem přesvědčen, že zřízení této vyšetřovací komise bude velmi důležité a přínosné. Proto si dovoluji vytvoření této komise podpořit.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Ohlídalovi a zeptám se, zda do všeobecné rozpravy se ještě někdo hlásí. Pan kolega Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Já budu jen reagovat na proběhlou diskusi. Vůbec nemám žádnou výhradu k tomu, že by součástí práce vyšetřovací komise byla i odpovědnost členů dozorčí rady. To, co tady řekl pan poslanec Michal Doktor, že on by byl vyšetřovaný, to samozřejmě by byla realita. Ale říkám, proč jsem nerozšiřoval o tuto větu návrh.

Vzhledem k tomu, že národní podnik Budvar je samozřejmě organizací přímo řízenou Ministerstvem zemědělství, a Ministerstvo zemědělství je tedy také odpovědno za jednotlivé kroky - a když se podíváte na počty národních podniků v České republice, moc jich nenajdete, ještě najdeme Diamo, které se zabývá těžbou uranové rudy apod. - takže v tomto ohledu podle statutu státní organizace Budvar, národní podnik, ministerstvo odpovídá za všechny zásadní záležitosti, od odměňování ředitele přes kontrolu, zda podnik zabezpečuje potřeby státu účelně a hospodárně, až po čtvrtletní ověření plnění finančního plánu. Takže v tomto ohledu považuji obecné zadání jako dostatečné a nerozšiřoval jsem to. A předpokládám, že to bude předmětem činnosti.

Jinak pokud jde o počet soudních sporů, pan kolega Paroubek to tady uvedl. Soudních sporů je vedeno 116, 88 je jich vyhráno. A v tomto ohledu tedy je potřeba to podotknout.

Pokud jde o samotnou hodnotu, už jsem to řekl.

Upozorňuji na to, že koluje samozřejmě v té souvislosti řada zcela falešných informací o ekonomické činnosti Budvaru. Já řeknu jeden takový údaj, který se objevil v jedné, řekl bych, nepodepsané ekonomické analýze: kdyby jinak úspěšný plzeňský pivovar Prazdroj měl vyvážet tolik co Budvar, musel by vyvážet místo 800 000 hl plných 5 000 000 hl. Abychom si uvědomili, kde jsme, v jaké situaci! V tomto ohledu některá srovnání samozřejmě využívají statistiku k tomu, aby klamala veřejnost. A v tomto ohledu i vidím důležitou věc, kterou by vyšetřovací komise uvedla na pravou míru - aby se tady nemohly používat falešné informace.

To je asi zatím všechno k reakci na rozpravu, která byla. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji také. Ptám se, zda ještě do této všeobecné rozpravy se někdo hlásí, než přistoupíme k rozpravě podrobné, ve které budou moci zaznít návrhy na usnesení. Do všeobecné rozpravy se nehlásí nikdo, proto ji končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou a prosím tedy teď, v podrobné rozpravě, aby zazněly návrhy na usnesení, které potom Sněmovna podrobí hlasování. Pan poslanec Vojtěch Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedkyně. Budu se držet toho písemného textu, to znamená, že Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zřizuje vyšetřovací komisi k postupu Ministerstva zemědělství k ochraně majetkové podstaty národního podniku Budvar. Komise se zřizuje jako desetičlenná s paritním zastoupením všech pěti politických stran, po dvou za každou politickou stranu. Lhůta pro činnost vyšetřovací komise se omezuje na dobu do 30. září 2012 a k podání zprávy v termínu Poslanecké sněmovny, který následuje po tom 30. 9. Předmětem činnosti je činnost Ministerstva zemědělství od roku 2006 do roku 2012 - jak zajišťuje ochranu majetkové podstaty národního podniku Budvar.

Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Ptám se v podrobné rozpravě, jestli ještě někdo chce dát jiný návrh na usnesení. Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu a budeme hlasovat o návrhu usnesení tak, jak jsme s ním byli právě seznámeni panem poslancem Vojtěchem Filipem, tedy o návrhu jediného usnesení, které bylo Sněmovně předloženo.

Ještě pan kolega. Odhlášení. Já vás odhlašuji. Pan kolega Jeroným Tejc chce ještě vystoupit.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych požádal o přestávku na jednání poslaneckého klubu v délce 15 minut před tímto docela zásadním hlasováním. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Takže se sejdeme ve 12 hodin 35 minut. Do té doby vyhlašuji přestávku.

 

(Jednání přerušeno v 12.19 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP