(10.40 hodin)
(pokračuje Šeich)

Já si myslím, že mnoho z nás ví, že Česká republika do své priority rozšíření Evropské unie na západní Balkán investovala mnoho svého politického kapitálu, že již od doby Topolánkovy vlády za našeho předsednictví Evropské radě Česká republika velmi silně akcentovala prioritu rozšíření Evropské unie o západní Balkán a o země, jako je právě Chorvatsko. Myslím, že Chorvatsko patří do množiny západní civilizace, do množiny zemí, které se sdružují v Evropském společenství, a že vychází ze stejné tradice, ke které se v 90. letech vrátila i Česká republika, tradic křesťanských, tradic antických, tradic západní civilizace, které se sdružují v tomto uskupení. A já si myslím, že tak jako Česká republika byla na 50 let násilně z tohoto uskupení evropských západních civilizovaných zemí vyjmuta svou komunistickou minulostí, tak návrat Chorvatska byl jen zbrzděn občanskou válkou v bývalé Jugoslávii a tento návrat přirozeně do rodiny evropských západních civilizačních států patří.

Dovolte mi přičinit ještě jednu krátkou poznámku, která zdánlivě jakoby odbočuje z tohoto tématu. Česká republika si z přístupové smlouvy Chorvatska mohla udělat rukojmí své výjimky, svých vlastních zájmů vyjednaných v Evropské unii v podobě op-outu, v podobě výjimky z Evropské charty, kterou vyjednal prezident republiky Václav Klaus, a česká vláda a mohla v tomto smyslu spojovat hlasování o své výjimce např. se vstupem Chorvatska do Evropské unie. Já si myslím, že by to nebylo - že nás to ani na chvíli nenapadlo - že by to nebylo důstojné České republiky a rozhodně by si to Chorvatsko nezasloužilo. A v tomto smyslu také doufám, že sociální demokracie v tomto bodu, až přijde na pořad českého parlamentu, se zachová natolik státotvorně, aby Česká republika nebyla směšnou zemí v Evropě, která si vyjedná výjimku, kterou si sama následně ve svém vlastním národním parlamentu neschválí a stane se tak skutečně směšnou zemí Evropy.

Tak to jen poznámka, která zdánlivě odbočuje z tohoto tématu.

Jinak velmi podporuji vstup Chorvatska do množiny evropských zemí. Myslím, že ta smlouva je velmi významná, a velmi bych se přimlouval za to, aby po projednání ve výborech byla tato smlouva přijata, podpořena českým parlamentem. Já si myslím, že i v době finálních jednání o jednotlivých kapitolách vstupu Chorvatska už byly kladeny spíše některé umělé překážky, byly vyjednávány některé spíše sousedské přeshraniční spory s některými zeměmi, jako bylo Slovinsko, než skutečné problémy a skutečné nedostatky, které by Chorvatsko ve svém přístupovém vyjednávání nedosáhlo, splnilo, že jeho vstup byl odkládán o dobu, kterou já osobně považuji až za zbytečně a uměle dlouhou. Takže skutečně zasloužený vstup Chorvatska do Evropské unie by Česká republika měla vítat, je to její dlouhodobá priorita a je to věc, která je v zájmu České republiky, takže doufám, že budeme moci brzy z tohoto místa pogratulovat po schválení všech evropských zemí Chorvatsku k jeho vstupu do Evropské unie. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu a přihlášen do ní je pan poslanec Jaroslav Foldyna.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Vážená paní předsedající, páni ministři, moji kolegové, já bych chtěl podpořit - možná, že někdo čeká něco jiného - slova, která řekl můj předřečník, a jsem přesvědčen, že Chorvatsko je součástí Evropy. Celý Balkán je součástí Evropy a někdy mě trošku mrzí, když se k tomu přistupuje dost diferenčně.

Jenom k jedné stránce a k jedné věci, kterou můj předřečník řekl, bych se chtěl ohradit. Chtěl bych se ohradit k té připomínce o tradici, kterou můj kolega, kterého si jinak velice vážím, tady řekl, a to že Chorvatsko se v 90. letech přihlásilo k nějaké evropské tradici. No, obrátil se mi téměř žaludek, když jsem to slyšel, že by se Franjo Tudjman v 90. letech hlásil k nějaké evropské tradici. Jestli se hlásil k nějaké tradici, tak to byla tradice, která 15. března 1939 okupovala Československo.

Chorvatsko jinak je demokratickým státem a patří do Evropské unie a věřím, že mu i já budu moci poblahopřát, protože Chorvatsko je na nejlepší cestě k tomu, stát se naprosto rovnoprávným a demokratickým státem. Jen ta jedna poznámka mě hnala sem k tomuto mikrofonu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji. Faktická poznámka pan poslanec Šeich.

 

Poslanec David Šeich: Já jenom k panu poslanci Foldynovi, kterého si také velmi vážím. On jenom špatně rozuměl. Já jsem říkal, že Česká republika se v 90. letech zaslouženě vrátila do evropské množiny států a v Chorvatsku byl tento proces kvůli občanské válce o deset let posunut. Tak jsme si jenom špatně rozuměli.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Já se zeptám, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy. Není tomu tak, nehlásí se nikdo, obecnou rozpravu tedy končím a budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh k projednání výboru zahraničnímu a já se zeptám, zda má někdo jiný návrh na přikázání. Není tomu tak.

 

Zahajuji hlasování číslo 63 a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem na přikázání. Kdo je proti?

V hlasování číslo 63 přítomno 126, pro 96, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

 

Končím projednávání bodu 47, sněmovního tisku 608 v prvním čtení.

 

Nyní je před námi další bod. Zahajuji tedy projednávání bodu 41. Je to

 

41.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a Ostrovem Man o výměně informací v daňových záležitostech,
která byla podepsána v Londýně dne 18. července 2011
/sněmovní tisk 511/ - druhé čtení

Prosím o slovo ministra financí Miroslava Kalouska.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dámy a pánové, jenom připomenu, že se jedná o dohodu s jednou zemí, která patří mezi tzv. daňové ráje. Občasní kritici z řad opozice, kteří vyčítají vládě, že dělá málo proti daňovým únikům, si nechtějí uvědomovat, že oni nikdy v dobách, kdy opozicí nebyli, neusilovali o to, aby měla Česká republika dohody s těmito zeměmi.

Ministerstvu financí se ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí usilovnou diplomatickou aktivitou podařilo už devět dohod. Nyní před vámi jsou dvě z nich. Jejich smysl je jednoduchý. Daňové správy České republiky a příslušné země se zavazují intenzivně na sebe práskat informace o svých daňových rezidentech, což nepochybně povede k větší finanční disciplíně a zamezení daňových úniků. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji, pane ministře. Prosím nyní zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Pavla Holíka, aby odůvodnil usnesení výboru. Toto usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 511/1. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Pavel Holík: Dobrý den, paní předsedkyně. Vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením zahraničního výboru ze 17. schůze dne 12. ledna 2012 k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a Ostrovem Man o výměně informací v daňových záležitostech, která byla podepsána v Londýně 18. července 2011.

Po projednání v zahraničním výboru zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a Ostrovem Man o výměně informací v daňových záležitostech, která byla podepsána v Londýně dne 18. července 2011. Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání.

Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji zahraničního výboru. Iniciativně tento tisk projednal také výbor rozpočtový. Usnesení tohoto výboru nám bylo doručeno jako sněmovní tisk 511/2. Nyní požádám zpravodajku rozpočtového výboru paní poslankyni Miloslavu Vostrou, aby nás seznámila s usnesením rozpočtového výboru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP