(10.10 hodin)
(pokračuje Heger)

Ukázalo se však, že bývalý systém, který zde probíhal, má určité nevýhody, protože byl zakládán pod ideou, že v podstatě o statut centra se bude soutěžit a každý, kdo splní daná kritéria, centrum bude mít nárok získat. Speciálně na případu neurologických center se velmi dobře ukázalo, že splnit kritéria umí více center, než kolik center je potřeba, a centralizace v případě, že by to všechna centra dostala, ztrácí smysl.

Připomenu jenom, že centralizace je tady potřeba proto, aby se koncentrovaly prostředky pro vzácná onemocnění, drahá onemocnění nebo technicky velmi obtížně řešitelná onemocnění, tak aby se prostředky koncentrovaly do center, kde bude dost pacientů a bude tam moct vzniknout dostatečná znalost a technické vybavení a schopnosti personálu péči zorganizovat a provádět tak, aby to bylo pro pacienty i pro ekonomiku zdravotnictví výhodné. Z tohoto důvodu, že je potřeba mít jiná pravidla na vznik center, ministerstvo iniciovalo v nových zákonech o zdravotních službách kapitolku, která řeší to, aby ministerstvo mělo po dohodě s kraji v případě, že center bude víc v krajích, možnost mluvit i do regionálního rozmístění a do počtu center. Tolik obecně.

A teď ke konkrétnímu stavu v Královéhradeckém kraji. Bylo opravdu odsouhlaseno jedno centrum vyššího typu, tj. centrum, kde je i neurochirurgie, a to ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, a objem péče ukázal, že podle pravidel, která byla dána, stačí jedno další centrum. To centrum bylo v roce 2010 vybráno v Nemocnici Trutnov, protože ta kritéria, i když je nesplňovala všechna, která byla vypsána, splňovala nejlépe. Mezitím došlo k vývoji. Ukázalo se, že v Náchodě se péče rozvinula do té míry, že ta kritéria splňuje lépe než Trutnov, a ukázala se i vůle politická ze strany kraje mít centrum v Náchodě z důvodů víceméně dopravních. Musím ovšem říct, že dopravní důvody v tomhle případě nejsou tak důležité, protože jestliže dneska v každém kraji funguje jedno kardiovaskulární centrum, které je schopno obstarat akutní infarkty myokardu velmi dobře, a dopravu je možné zajistit cestou zdravotní záchranné služby a vrtulníkové služby, tak totéž může platit u center neurologických.

Přesto tedy jsme začali pracovat na slibu, který jsem dal. Včera proběhlo poslední vážné hodnocení situace v Náchodě. Kritéria budou ještě zrevidována celou komisí, která je pro tuto centralizaci v neurologii ustavena, a je velmi pravděpodobné, že začátkem dubna bude vyhlášeno, že to centrum bude v Náchodě.

Já si myslím, že nebude možné, aby bylo v Trutnově, protože tři centra pro relativně malý Královéhradecký kraj by byla příliš a centralizace by ztratila smysl. A navíc po několika výzvách trutnovské centrum, a paní poslankyně Orgoníková to tady potvrzuje, ta kritéria nedokázalo doposavad splnit. Takže jsme připraveni centrum v Náchodě připravit co nejdříve. Ale ta netrpělivost a politický tlak, který jde z Náchodska, je celkem zbytečný, protože centralizace není zase věc, která by se měla co půl roku měnit. Je to záležitost, která musí být stabilnější. Tam, kde centrum v budoucnu bude ustaveno, rozhodně nelze očekávat, že by se mělo každým rokem, tak jak je to teď požadováno a jak je nátlak dělán od všech politických činovníků Královéhradeckého kraje a od lékařů a lokálních poslanců, tlak sice legitimní, ale rozhodně se nejedná o nějakou akutní záležitost, která by musela být řešena v rámci týdnů. I když, jak znovu opakuji, se chýlí k závěru. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Paní poslankyně Soňa Marková se hlásí o slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Já samozřejmě vítám slova pana ministra. Jsem z Náchoda a jsem ráda, že je tady naděje na to, že náchodská nemocnice, která je druhá největší v Královéhradeckém kraji po fakultní nemocnici, dostane statut iktového centra a bude moci léčit pacienty s tímto onemocněním, protože má splněna všechna kritéria, která jsou stanovena pro iktové centrum.

Problém je jedna z věcí, která tady padla a není úplně zcela správná, a to je vůbec důvod, proč byl statut iktového centra přidělen Trutnovu, trutnovské nemocnici, když ona neměla a dosud nemá splněna všechna kritéria pro tento status. To je zcela jasné a evidentní, pan ministr to dobře ví. Myslím si, že když on tady hovoří o politickém tlaku, tak si myslím, že politický tlak byl hned na počátku, když se rozhodlo, že iktové centrum bude v Trutnově. Já tady ale nezpochybňuji to, že iktové centrum je potřeba i v Trutnově, protože je jasné, že odloučenost některých míst v Královéhradeckém kraji, kde jsou podhorská místa, špatně dostupná, že to nejde řešit podobným způsobem jako třeba v Praze nebo tam, kde je dostupnost lepší. Je třeba vždycky myslet na to, že všude žijí lidé a že i ti z nejvzdálenějších vesniček, třeba u nás na Broumovsku ze Studené Vody, kdy jenom cesta do Broumova trvá hodinu, potom další hodinu do Náchoda a další hodinu do Hradce Králové, tak si vezměte, že ze Studené Vody, když někdo pojede, tak to má tři hodiny do iktového centra v Hradci Králové. Já si myslím, že ten člověk už určitě nemocnici potřebovat nebude.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím, další přihláška do rozpravy? Paní poslankyně Orgoníková.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Ano, děkuji. Já jsem uvítala slova pana ministra a jsem také přesvědčena o tom, že by nebylo na škodu, kdyby byla obě iktová centra - jak v Trutnově, tak v Náchodě. I já vím, proč tam byly politické tlaky, ale ty byly z jiné strany, ze strany, která je vlastní stranou pana ministra, ale to bych zde neřešila. Na to si dovedu odpovědět sama, na takovéto otázky.

Ale já bych byla ráda, kdyby Poslanecká sněmovna přijala usnesení: "Poslanecká sněmovna věří panu ministrovi, že v termínu začátek dubna 2012 bude v Náchodě zřízeno iktové centrum." Já mu také věřím. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Pan poslanec Štětina ještě.

 

Poslanec Jiří Štětina: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, nebývá tak často zvykem, aby do interpelačního procesu zasáhl některý z poslanců. Tentokrát tak činím z jednoho prostého důvodu. Vidím, že tato věc, která je za prvé na vysoké odborné úrovni a za druhé na politické, se nakonec vyřešila ku prospěchu věci. Nicméně musím jako lékař, který tento region velmi dobře zná, který minimálně 22 let se staral o pacienty z celého regionu, nejenom královéhradeckého, ale i pardubického, kdy jsme transportovali sanitkami, vrtulníky pacienty do center, musím vás upozornit na jednu věc, že tento program centralizace nevznikl v této době, ale již v roce 1998 vznikl velmi rozumný projekt, který se týkal traumacenter, onkologických center, neonatologické péče, kardiovaskulárního systému. Nebudu toto dále rozšiřovat, nechci vás unavovat některými údaji. Velmi rád vám to v kuloárech vysvětlím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP