(15.30 hodin)
(pokračuje Benda)

Já to pokládám od začátku za hrubý nesmysl. A jestli si opravdu myslíme, že u překročení rychlosti nebo u špatného parkování nám nějak pomůže, když budeme mít dva roky a za rok a devět měsíců přijde trest, jestli si fakt někdo vážně myslí, že to má preventivní účinek, tak já mám pocit, že nestál nikdy v žádném přestupkovém řízení. A to, že je pár chytráků v této zemi, kteří umějí řízení prodlužovat, tak ti ho prodlouží i na dva roky. To si buďte jistí! Je to jenom snaha zjednodušit už tak zbytečný systém.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Než dám slovo panu poslanci Chvojkovi, s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Vojtěch Filip. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Členové vlády, paní a pánové, já jsem sdílel názor, který tady řekli zástupci našeho klubu, ale po tom, co tady řekl pan poslanec Marek Benda, nejsem si tak úplně jist. Mně vůbec nejde o ty přestupky v dopravě, ale když se podívám na jednání takových stavebních úřadů a na to, co se odehrává ve stavebním řízení, tak mám sto chutí pro prodloužení na dva roky podpořit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dále je přihlášen pan poslanec Chvojka, poté pan poslanec Tejc, poté pan poslanec Urban. Prosím.

 

Poslanec Jan Chvojka: Já jenom velice krátce. Chtěl jsem reagovat na paní kolegyni Nedvědovou, která říkala, že v podstatě můžeme debatovat i o tom, jestli vůbec institut přestupku má existovat. Dobře. Jak jsem řekl ve svém prvním vystoupení, pojďme diskutovat. Pojďme posunout tento tisk do výborů, do druhého čtení, a tam se můžeme seriózně pobavit o tom, jak by to mohlo být jinak, jestli přestupek jeden rok, dva roky, tři roky, nebo jestli přestupek vůbec má jako institut existovat. Pojďme se o tom bavit, protože já si myslím, že problém to opravdu je. Vláda má nějakou koncepci, se kterou tedy za rok a tři čtvrtě nepřišla, a já si myslím, že ani s žádnou nepřijde. Prostě dle mého názoru nebo dle našeho názoru to problém je!

A druhá věc. Řeknu vám ne snad tajemství, ale věc, kterou o mně nevíte. Já jsem před deseti roky po právnické fakultě rok řešil v odvolačce dopravní přestupky, a opravdu to není chyba úředníků, to, že se to nestíhá. Zvláště potom, co byl v účinnosti nový správní řád, který správní řízení natolik zesložitěl oproti starému správnímu řádu, tak prostě jeden rok je opravdu hraniční doba, kdy při všech možnostech využití institutů v novém správním řádu těžce stíháme ten jeden rok. Takže prosím, nesvádějme to na úředníky, kteří projednávají přestupky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Tejc. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Já myslím, že není potřeba hovořit o koncepcích. Buď to chceme prodloužit na dva roky, tak aby se bylo možné dočkat trestu u pachatelů, kteří páchají přestupky a vyhýbají se tomu řízení, nebo nechceme. Na to nemusíme psát koncepce.

Myslím, že bych mohl podepsat slova pana poslance Bendy o tom, že bych byl také rád, aby policisté ihned zastavili onoho hříšníka, zejména pokud se to týká dopravních přestupků, a potrestali jej, aby nadále nedocházelo k výmluvám na osoby blízké apod. Ale kde ti policisté jsou? Přece tato vláda rozhodla o tom, že nejsou nábory policistů, že noví policisté nepřibývají. Plánovaný stav policistů je 47 tisíc, minimální stav je 40 tisíc, teď jich máme někde kolem 37 tisíc a za rok jich budeme mít o 1500 méně a minimálně za dva roky jich budeme mít možná o tři tisíce méně. Takže kde ti policisté, kteří mají stát na ulicích, jsou? Prostě tahle vláda říká "mají tam stát", a přitom dělá přesný opak a stále zmenšuje jejich počet.

Já si nemyslím, že by se ta věc měla vztahovat jenom na dopravní přestupky. Proto také jsem jako jeden ze spolupředkladatelů se snažil o to a proto jsme to tak také navrhli, aby lhůta byla obecná, aby platila pro všechny přestupky, ať už se to týká stavebních úřadů, ať už se to týká narušování veřejného pořádku apod. Myslím, že v tom by neměl být rozdíl. To, že dopravní přestupky jsou možná největším problémem, to je pravda. Zeptejte se na každém správním úřadu, který se tím zabývá. Ale já si prostě nepřeji, a já po těch silnicích i po dálnicích jezdím poměrně často, já si prostě nepřeji, aby tady byli lidé, kteří si myslí, že díky tomu, že mají dobré advokáty, že mají dost peněz na advokáty, budou předjíždět zprava, budou ohrožovat ostatní, budou brzdit vozidla a podobně jenom proto, že budou vědět, že za rok ten přestupek není projednatelný, anebo že se vymluví na osobu blízkou. (Potlesk některých poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S faktickou poznámkou - promiňte, pane poslanče, ještě je přihlášen pan poslanec Huml. (K posl. Urbanovi.) Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Huml: Dobrý den. Já jsem také chtěl poznamenat, že jsem s tou dvouletou lhůtou měl problém, a tvrdím, že rok by měl stačit. Ale na podporu tvrzení, že by ta lhůta měla být delší, mě napadl jeden příměr. Ono se to totiž vztahuje i na projednávání dopravních nehod. Ty jsou někdy opravdu složité i v přestupkovém řízení a někdy se správní orgány chovají tak, že čekají do poslední chvíle, pak jim ten spis vypadne z ruky, a upřímně řečeno, chudák ten poškozený. Ne pachatel! Chudák ten poškozený, protože oni ve finále v ten moment nerozhodnou o vině a musíte se soudit v občanskoprávním řízení. A je to někdy opravdu jenom proto, že se nechtějí pouštět do složitějších kauz.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. A dále vystoupí pan poslanec Urban. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Urban: Paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, já myslím, že stojí za to si odpovědět na otázku, jestli chceme rychle řešit přestupky a platit víc a rychleji je vyřídit, anebo jestli cílem toho nemá být něco jiného. Já myslím, že když je někde škola a je tam omezená rychlost a chodí tam děti, tak nejde o to, aby tam někdo rychle projel, pak ho někdo chytil a pak se rychle ten přestupek vyřídil. Jde o to, aby tam jel pomalu. A na to ten policajt v roští, ta kamera nebo ten radar prostě nestačí. A jestli se tady bude rok nebo dva roky vyřizovat přestupkové řízení, tak tam zase někdo pojede rychle. Místo 30 tam pojede 50 a bude čekat na nějaké přestupkové řízení, nebo bude dělat obstrukce s různými advokáty na prodloužení lhůt. Ale klíčové je, aby ten policajt v roští nebyl, aby byl u školy, aby tam fungovala prevence, aby tam každý jel 30, když je tam 30! Ne aby potom následně někdo sankcionoval to, že tam jel 50, protože když tam pojedou všichni 50 a je tam oprávněně 30, tak tam nějaké dítě přejedou. Co je to platné! Tak já si myslím, že důležitější je, aby tady fungovala nějaká prevence. Samozřejmě debata, aby některé lhůty byly delší, ta možná je oprávněná u nějakých dopravních nehod nebo v nějakých přesně definovaných případech, ale prostě co si budeme říkat? Tady když se podíváte v Praze, tak městská policie má kamery, radary, kam se podíváte, nestačí zpracovávat data, ale z hlediska dopravní bezpečnosti to žádný příliš velký vliv nemá. Mně se zdá, že prevence je tam nula.

Takže já bych se vrátil k tomu, proč vlastně tady existuje nějaký zákon, který má za přestupek ukládat nějakou penaltu, nějakou sankci tomu, kdo to porušil. Plní to ještě nějakou preventivní činnost nebo preventivní snahu? Podle mého ne. Tak jestli prostě neumějí zpracovávat data, tak nemá smysl, aby tam kamery dávali. A jestli jich je málo, tak ať jich je víc, ať stojí u školy na přechodu. A já myslím, že pak si každý rozmyslí, jestli místo 30 tam pojede 50 nebo 60.

Takže já bych si myslel, že debata nemá být zvrácena jenom na to, jak dlouho tady máme vypořádávat přestupky, ale jestli by policie neměla trochu svou činnost zaměřit víc na prevenci než na to buzerování. Děkuji. (Potlesk některých poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Hlásí se ještě pan poslanec Chvojka. Prosím.

 

Poslanec Jan Chvojka: Já už snad naposledy. Do těch čtyř to, kolegové, nenatáhnu, jak tady na mě voláte někteří.

Vidíme, že to je opravdu zajímavé téma, že prostě stojí za to o něm diskutovat, a pokud zákon dneska nepostoupíme do výborů, tak tím to téma diskuse zabijeme. A ta koncepce, jak jsem říkal, podle mě nepřijde. Možná za půl roku za rok zkusíme dát návrh zákona znovu, nicméně mluvit se o tom nebude. A já si myslím, že je potřeba, aby se o tom mluvilo.

Jenom krátce budu reagovat prostřednictvím paní předsedající na kolegu Urbana. Samozřejmě je potřeba, aby ten policajt u té školky byl. A bohužel spíš tam nebude, než bude, protože stav policie je opravdu tristní. Nicméně když tam ten policajt není z jakéhokoliv důvodu, tak já prostě chci, aby ten člověk, který kolem školky nebo školy jede tak, jak nemá, jede, s prominutím, například jako prase, tak chci, aby byl potrestán! Já chci, aby byl potrestán! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Prosím, pan poslanec Polčák se hlásí. Máte slovo.***




Přihlásit/registrovat se do ISP