(12.00 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Zavedením dvoustupňového systému finanční kontroly ve veřejné správě bude podle mého přesvědčení vytvořen předpoklad pro mnohem efektivnější fungování řídicích a kontrolních systémů správců veřejných rozpočtů. Současně tím dojde ke sjednocení výkonu kontroly národních prostředků a prostředků z fondů Evropské unie, a vnitrostátní právní úprava bude tak sladěna s požadavky práva Evropské unie a takzvané evropské dobré praxe.

Zavedení auditu ve veřejné správě je pak jedním z nezbytných kroků pro naplnění požadavků směrnice Rady o požadavcích na rozpočtové rámce členských států. Tam je stanovena lhůta implementace do 31. 12. 2013. Nejsme tedy pod časovým tlakem z hlediska implementace, ale domnívám se, že jsme pod časovým tlakem z hlediska zkvalitnění kontrolních mechanismů.

Prosím o propuštění tohoto návrhu zákona do druhého čtení. Předpokládám o něm velmi živou diskusi v garančních výborech, nicméně jsem přesvědčen, že jsme společně schopni se dobrat k výsledku, který významným způsobem zkvalitní kontrolní mechanismy ve veřejné správě, což - přiznávám - nemusí každému vyhovovat.

Hezký den.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu ministrovi. Zpravodajem pro prvé čtení je pan poslanec Pavel Suchánek. Prosím vás o vaše slovo.

 

Poslanec Pavel Suchánek: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Moje zpravodajská zpráva bude stručná, protože pan ministr nás obsáhle seznámil s účelem tohoto vládního návrhu zákona. Tato novela vyvolala širokou diskusi již před zařazením do Sněmovny, takže očekávám, že diskuse bude pokračovat i ve Sněmovně. Přesto jako zpravodaj budu doporučovat propustit tuto novelu do druhého čtení. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Hlásí se do ní paní poslankyně Zdena Horníková.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já jsem si vědoma toho, že se nacházíme v prvém čtení, to znamená, že své vystoupení po odborné stránce skutečně velmi omezím.

Já jsem velmi ráda za vystoupení pana ministra, který předeslal, že tento zákon je klíčovým zákonem, a ve svém vystoupení poměrně podrobně tento zákon představil. Jsem tomu velmi ráda, protože tento zákon bude podle mého názoru ostře sledovaným zákonem, poměrně dlouho projednávaným zákonem. Je to zákon poměrně složitý. Myslím si, že zde v tomto zákoně musíme vyhovět některým normám, které jsme slíbili projednat už v roce 2004, že tady máme názor Světové banky, že tady máme názor celé řady odborníků.

Myslím, že pan ministr ve svém vystoupení jednoznačně přiznal, že systém a kvalita kontroly v České republice nejsou dobré. Já jsem ráda, že to tady pan ministr řekl. Jsem také ráda, že řekl, že tento zákon přijmout potřebujeme.

Po pravdě, nad tímto zákonem se vedly diskuse, zda by se neměl vrátit k přepracování, či zda novela je dostatečná. V tuto chvíli se přikláním k tomu, aby zákon byl propuštěn do druhého čtení.

Ráda bych informovala Poslaneckou sněmovnu, že tento zákon už jakoby předjednal před prvním čtením částečně kontrolní výbor. Kontrolnímu výboru tato novela byla představena panem náměstkem. Byla představena jako materie, která bude zároveň fungovat jako protikorupční. Já bych byla opravdu ráda, kdyby tomu tak bylo, ale v tuto chvíli si myslím, že při vší snaze ministerstva tato novela obsahuje celou řadu nedostatků. Jedna z klíčových věcí, kterou se budeme podle mého názoru zabývat, je to, jestli skutečně tato novela pomůže obcím, jestli odstraní duplicitní kontroly, jestli nebude dále komplikovat život obcím. Já mám bohužel obavu, že tak jak je teď novela předkládána, není dvoustupňová kontrola, ale možná sedmi- a devíti- a že nad některými body bude potřeba se zamyslet. Jak jsem již říkala, částečně se s touto novelou seznámil již kontrolní výbor.

Už z názvu novely finanční kontrola se nám zde jasně nabízejí návrhy, které zde přednesu.

Vážená paní předsedající, chtěla jsem požádat, aby tato materie byla dána a přikázána k projednání kontrolnímu výboru, a protože považuji projednání za poměrně složité, chtěla jsem požádat, aby lhůta na projednání tohoto tisku byla prodloužena o dvacet dní.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová To byla paní poslankyně Zdena Horníková. Jsme v obecné rozpravě v prvém čtení. Prosím o další přihlášky. Pan poslanec Adam Rykala.

 

Poslanec Adam Rykala: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, děkuji své předřečnici za vystoupení, ve kterém zaznělo pár kritických připomínek k tomuto návrhu zákona. Souhlasím také s panem ministrem, že zákon tohoto typu potřebujeme. Nicméně tento návrh zákona byl také debatován na jednání rady a výboru sekce veřejné správy při Českém institutu interních auditorů. Já si myslím, že by zde měly některé argumenty zaznít.

Předložená novela nesplňuje hlavní důvod pro její předložení spočívající v naplňování protikorupční strategie vlády. Nejsou posíleny žádné kontrolní mechanismy ve veřejné správě s ohledem na protikorupční jednání. Dalším argumentem je, že novela neposiluje manažerskou odpovědnost za hospodaření s veřejnými prostředky. Tato novela zavádí novou auditní činnost, audit ve veřejné správě, který nesystematicky dubluje činnost interního auditu. Prohloubení zapojení územních finančních orgánů zavedením auditu ve veřejné správě bez jasné odpovědnosti ještě více diverzifikuje systém finanční kontroly ve veřejné správě. Předložená novela umožňuje různé interpretace a velkou aplikační volnost. Vykladatel při nastavování souvisejících doprovodných metodik není vázán žádnými mantinely. Poslední z argumentů: používaná terminologie nepromítá, resp. neharmonizuje aktuálně používanou terminologii v evropském prostředí.

Po vystoupení paní poslankyně Horníkové a vzhledem ke všem připomínkám mi nezbývá nic jiného, než navrhnout podle § 90 odst. 7 jednacího řádu Poslanecké sněmovny vrátit tento návrh zákona vládě k dopracování.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Nyní se hlásí pan poslanec Jiří Petrů. Prosím.

 

Poslanec Jiří Petrů: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, během uplynulé doby tady zaznělo mnohokrát veřejná správa, takže se domnívám, pakliže nebude hlasováno pozitivně o návrhu kolegy Rykaly, tak potom tedy abychom posunuli tuto normu také do výboru pro veřejnou správu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím, já jsem vám teď špatně rozuměla. My se ještě dostaneme k přikázání výborům a budete moci své návrhy přednést.

 

Poslanec Jiří Petrů: Dobře. Já jsem právě zmínil to, že by se to mělo posunout také do výboru pro veřejnou správu. Pokud to bude potřeba říci ještě jednou, tak to provedu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nebude to potřeba. Já si to zapíšu a snad to bude takto stačit.

Ptám se na další přihlášku do obecné rozpravy. Pan poslanec Vojtěch Filip. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, členové vlády, paní a pánové, já jsem si vzal s sebou některé poznámky, ale nehodlám v prvním čtení zdržovat jednání Poslanecké sněmovny o tomto bodu. Mám jen některé základní připomínky.

Děkuji za stanovisko paní zpravodajce, která informovala o jednání o tomto návrhu, jak probíhalo ve výboru kontrolním.

Já bych jen připomněl, že na rozdíl od zákona o kontrole, který Poslanecká sněmovna projednává a který je v podstatě procesní normou v celém systému kontroly, kterou projednávalo Ministerstvo vnitra několik let, tady musím říci, že - odpusťte mi to slovo - pan ministr financí připravil rychlokvašku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP