(16.10 hodin)
(pokračuje Šincl)

Říká se, že pobídky znevýhodňují malé a střední podniky. Naopak pravdou je to, že nástroje jako investiční pobídky a podpora malých a středních podniků stojí vedle sebe, přičemž každý z nich má své specifické poslání a nelze je vzájemně diskriminovat. U investičních pobídek jde o vytvoření jednorázového kritického množství pracovních sil v krátké době, v řadě případů s využitím zahraničního kapitálu, který umožňuje lokální vznik nového subjektu, avšak již zařazeného do globálních hodnotových řetězců. Naproti tomu podstata malých a středních podniků spočívá v jejich množství, rozličnosti, flexibilitě a dlouhodobých přínosech pro ekonomiku a zaměstnanost. Existuje řada programů, která je určená pro podporu malých a středních podniků.

Říká se, že se podnikatelům zhoršují podmínky pro podnikání. Pravdou je ovšem to, že s příchodem kapitálově silných zahraničních investorů roste poptávka po pracovní síle a rostou mzdy. Zahraniční firma přetahuje zaměstnance a podnikatelé jsou nuceni zvyšovat mzdy stávajícím zaměstnancům. Podnikatelům se z krátkodobého hlediska opravdu zhorší podmínky jejich podnikání. Z dlouhodobého hlediska je konkurenční prostředí nutí hledat cesty k zvyšování produktivity práce a nové pozice na trhu a v konečném důsledku se stávají více konkurenceschopnými v zájmu vlastního přežití. Konkurenční prostředí je součástí globálního trhu a jeho vývoje.

Jak jsem již dnes několikrát řekl, současné nastavení investičních pobídek nereaguje na důsledky ekonomické recese a neplní funkci nástroje pro získávání exogenních investic. Vzhledem k opětovnému růstu nezaměstnanosti, k úloze, jakou investiční pobídky plnily v minulosti, jsem se rozhodl já, že z uvedených důvodů svou troškou přispěji k vylepšení zákona o investičních pobídkách tak, aby si Česká republika udržela minimálně stejné konkurenční výhody, jaké investorům nabízejí okolní státy.

Z tohoto důvodu avizuji, že v podrobné rozpravě se přihlásím ke svým předloženým pozměňovacím návrhům. Děkuji všem poslancům a poslankyním za výdrž, pochopení a předem za podporu mých pozměňovacích návrhů. Děkuji. (Ojedinělý potlesk poslanců ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní vystoupí v obecné rozpravě pan poslanec Jiří Paroubek. Prosím.

 

Poslanec Jiří Paroubek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já děkuji svému předřečníkovi za velmi rozsáhlý úvod do téhle problematiky, který mi umožňuje hovořit pak poměrně krátce. Obávám se, že kromě mne, aniž chci podceňovat mnoho jeho kolegů, ten jeho příspěvek mnoho lidí ke své vlastní škodě neposlouchalo.

Chtěl bych říci, že obecně vítám podporu podnikatelských projektů za pomoci investičních pobídek. Byla to také vláda, kterou jsem v letech 2005-2006 vedl, která zejména právě za pomoci tohoto instrumentu přilákala do České republiky řadu významných investorů do regionů, které se dlouhodobě potýkají se zvýšenou nezaměstnaností. Chtěl bych jenom uvést několik čísel. V letech 2005, 2006 až 2007 zcela nepochybně investice, které byly provedeny v roce 2007, byly do značné míry ovlivněny a připraveny v letech 2005 až 2006, takže v těch letech 2005 až 2007 byly uskutečněny v naší zemi investice v rozsahu 21 miliard eur. To je v dnešní hodnotě zhruba 525 miliard korun, v tehdejším směnném kurzu 1:30 si každý můžete spočítat, kolik to asi je. Před zhruba 14 dny jsem si v Hospodářských novinách přečetl, k vlastní škodě tedy jsem si neověřil toto číslo, ale Hospodářské noviny většinou pracují s přesnými čísly, že objem investic v minulém roce - zahraničních investic - byl u nás 7 miliard korun. To opravdu je tristní srovnání, pokud to tak je, ale možná, že mi tady pan ministr průmyslu uvede jiná čísla, já budu skutečně spokojen.

Chtěl bych také říci, že jsem včera navštívil Šluknovský výběžek, který se často skloňuje v jiných souvislostech, především v souvislosti se sociálně vyloučenými lokalitami. V těch sociálně vyloučených lokalitách je závratná nezaměstnanost a vůbec tedy v Šluknovském výběžku je velmi vysoká nezaměstnanost, v okrese Děčín je velmi vysoká nezaměstnanost a v některých regionech toho okresu je nezaměstnanost pohybující se kolem 25 %. A samozřejmě je tam i nezaměstnanost, která se už ani nevykazuje, takže ta nezaměstnanost je fakticky ještě vyšší.

Myslím, že zkušenosti, které byly udělány právě s investičními pobídkami v této oblasti, nejsou tak úplně jednoznačné a bylo by dobré, aby je Ministerstvo průmyslu a obchodu dokázalo vyhodnotit. Obecně si myslím, že ten investor, který tam přišel za investičními pobídkami, je výtečný investor, myslím, že je jenom jeden, takže bych ho mohl jmenovat, je to investor z Rumburka, je výtečným investorem, který dává práci několika stům lidí, ale samozřejmě že malí a střední podnikatelé - a včera jsem měl možnost hovořit s několika z nich - si tak trošku stěžují na to, že jim odsává, nebo odsál v těch předchozích letech ty nejlepší a nejkvalifikovanější pracovní síly, protože mohl využít podpory, kterou mu dávaly programy investičních pobídek, a on je také využil. A samozřejmě měl určitou konkurenční výhodu na trhu práce. Chtěl bych říci, a myslím, že tím správným závěrem z toho by mělo být, že by tyto úvahy a tento vládní návrh o investičních pobídkách, který se dá ještě jistě vylepšit pozměňovacími návrhy, tak aby tento návrh byl také doplněn, až se stane zákonem, nějakým komplementárním opatřením ve vztahu k malým a středním podnikatelům, které by zajistilo podobné podmínky i pro ty malé a střední podnikatele.

Byla to vláda Mirka Topolánka, která v čase krize, kdy si situace vyloženě žádala podobné podpory, aby se zmírnily důsledky útlumu ekonomické výkonnosti v těchto časech, výrazně snížila novelou, která byla přijata v roce 2007, investiční pobídky tak, že téměř zcela zmrazila zájem zahraničních investorů o investování v České republice. Investiční pobídky jsou standardním nástrojem, který využívají i ekonomicky velmi vyspělé země, jako je Velká Británie nebo Německo, tudíž laxní přístup na tomto poli významně snížil konkurenceschopnost České republiky v očích potenciálního investora - samozřejmě především v regionu střední i východní Evropy. Proto vítám takové procitnutí nynější vlády z neoliberální ideologie, která přivedla ekonomiku k recesi v roce 2009 a teď ke stagnaci, já spíše bych očekával pokles, ale zcela nepochybně také stagflaci a společnost k depresi. Beru tedy tento krok jako určitý náznak snahy nynější vlády řešit hrozící ekonomickou stagnaci alespoň nějakým způsobem. Samozřejmě očekávám další nástroje, s kterými vláda v průběhu krátkého času přijde.***




Přihlásit/registrovat se do ISP