Začátek schůze Poslanecké sněmovny
9. února 2012 v 10.48 hodin
Přítomno: 162 poslanců
 

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, je 10.48 hodin. Zahajuji 35. schůzi Poslanecké sněmovny. Vítám vás.

Schůzi jsem svolala podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti padesáti poslanců. Pozvánka vám byla rozdána prostřednictvím poslaneckých klubů dne 2. února 2012.

Nejprve vás požádám, abyste se přihlásili vašimi identifikačními kartami. Náhradní karty a jejich čísla platí, jak bylo řečeno na 34. schůzi.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom jimi určili pana poslance Jiřího Krátkého a pana poslance Stanislava Polčáka. Zeptám se, zda má někdo jiný návrh na určení ověřovatelů.

Pokud nemá, zahajuji hlasování pořadové číslo 1 a táži se, kdo souhlasí s tím, aby jmenovaní poslanci byli ověřovateli 35. schůze. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 1, přítomno 92, pro 80, proti nikdo. Konstatuji tedy, že jsme ověřovateli 35. schůze Poslanecké sněmovny určili pana poslance Jiřího Krátkého a pana poslance Stanislava Polčáka.

 

Potvrzuji také omluvy z dnešního jednání. Jsou shodné s omluvami, které byly sděleny na 34. schůzi. Žádná další omluva mi nebyla sdělena.

Ještě připomenu, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti ke svolání 35. schůze. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Dámy a pánové, teď jsme ještě v trochu procedurálně složité situaci, protože na 11. hodinu máme pevně zařazený bod 33. schůze - informaci předsedy vlády. Proto v tuto chvíli navrhuji Poslanecké sněmovně přerušení této schůze, tedy schůze 35. Vrátíme se do schůze 33. Po skončení ústních interpelací odpoledne se vrátíme k zahájené schůzi 35. To je můj návrh, který v tuto chvíli mám.

Jestli ještě s procedurálním návrhem pan kolega Sobotka? Nebudeme se bavit o zahájení schůze. Pouze procedurální návrh, pane kolego. Pokud ne, tak já vám nemohu dát slovo. Přerušuji tuto schůzi.

(K mikrofonu přistupuje poslanec Sobotka.)

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Já se omlouvám, paní předsedkyně. Já jsem měl pocit, že mám možnost nyní vystoupit, proto jsem také přišel k mikrofonu -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ne, pane poslanče, promiňte.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: - abych podal námitku proti vašemu postupu v této věci.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Je-li námitka proti mému postupu, o této námitce rozhodneme v hlasování. Přivolávám kolegyně a kolegy.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Dobře, paní předsedkyně. Mohu tedy vyjádřit tuto svoji námitku na mikrofon?

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, dovolte mi, abych využil jednacího řádu Poslanecké sněmovny a jako poslanec s přednostním právem vyjádřil námitku proti postupu paní předsedkyně. Domnívám se, že teď měla být zahájena mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, neboť ještě je časový prostor pro to, aby tato schůze mohla být zahájena, resp. aby mohlo zaznít mé vystoupení, ve kterém jsem chtěl odůvodnit, proč sociální demokraté tuto mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny k situaci na úřadech práce svolali.

Domnívám se, že není možné, aby předsedkyně svévolně takovýmto způsobem znemožnila argumentaci před hlasováním o schválení programu této mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Vznáším tedy námitku proti postupu předsedkyně Poslanecké sněmovny.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Já jenom chci říci, že jsem svévolně nic neučinila. Pane kolego, schůze byla zahájena přesně tak, jak jsem ji svolala. Zároveň v souvislosti s tím, jak opakovaně postupujeme v Poslanecké sněmovně, to znamená, že před zahájením další schůze je dáván limit deseti minut na to, aby mohlo být přenastaveno zařízení apod., identicky postupuji i nyní.

 

Rozumím tomu, že proti tomuto mému postupu, který se už stokrát ve Sněmovně aplikoval, dáváte námitku.

Rozhodneme o ní v hlasování pořadové číslo 2. Já zahajuji toto hlasování a táži se, kdo souhlasí s námitkou proti postupu předsedající. Kdo je pro tuto námitku? Kdo je proti námitce?

Hlasování pořadové číslo 2, přítomno 141, pro 56, proti 80. Námitka přijata nebyla.

 

Přerušuji 35. schůzi. V 11 hodin se vrátíme do 33. schůze.

 

(Schůze přerušena v 10.54 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP