(10.20 hodin)
(pokračuje Filip)

Já tady nechci vyčítat jednotlivosti, které tady připomínal pan ministr Dobeš, a jenom bych chtěl připomenout, že při známém složení výborů a jednání je samozřejmě možné, že výbor nezařadí žádnou takovou věc na své jednání, aby se nedostali koaliční poslanci do sporu s vlastním ministrem. A pokud jde o interpelace, nezlobte se na mě, takový argument nemohu přijmout vzhledem k tomu, že situace je víc než vážná. Naopak jsem přesvědčen, že svým způsobem tón odpovídající tomu, co se tady má dnes projednat, řekl pan ministr Jankovský, který evidentně mířil do realizace čerpání prostředků z EU z jednotlivých fondů. Nejde o jednoho ministra nebo o jedno ministerstvo, jde o to, čeho má dosáhnout Česká republika.

Vidím potřebu zařazení a schválení programu této schůze v jedné jediné věci - že to bude jasný vzkaz všem strukturám, ať už je to Evropský parlament, ať už je to Evropská komise, Evropská rada, ale i byrokratický aparát Evropské komise, že ČR má upřímný zájem na čerpání, že to není něco, co by bylo sporem mezi námi, ale že to je zájem všech. A v tomto ohledu vás žádám: Vy, kteří jste ještě neztratili pud sebezáchovy a vidíte, že je tady potřeba něco udělat, připusťte, že tato schůze se má konat, byť by se konala po té debatě-nedebatě těch, kteří mají právo přednosti jenom krátkou dobu, a bylo přijato usnesení, že je naším zájmem a že všechny struktury státní moci v ČR budou pracovat na tom, aby se čerpání změnilo z oněch 17 % na čerpání, které nám náleží. Je to proto, že v tuhle chvíli opravdu nevedeme spor koaličně opoziční. Je to proto, že vedeme spor o to, jestli ČR bude moci dostát svým závazkům, které dala jednotlivým subjektům v rámci programů. A můžeme se dokonce bavit o tom, jestliže některý z programů v rámci integrovaných operačních programů není možné čerpat, jestli nepřesunout prostředky včas a například s nabízenou změnou rozpočtu, jak signalizoval několikrát ministr financí Miroslav Kalousek, do regionálních operačních programů a rozhodnout tak vůlí této Poslanecké sněmovny.

Já vás opravdu žádám a prosím, abyste tentokrát opustili onen spor koalice-opozice, schválili tuto schůzi a pokusili se najít společnými silami usnesení, které dá jasný signál tomu, že je tady enormní zájem o to čerpání, že je tady enormní zájem o nápravu chyb, které v konkrétním čerpání jsou, ať už jde o, promiňte mi, nesmyslnou korespondenci mezi jednotlivými ministry a úřady v Bruselu, anebo jestli jde o to, že nejsme schopni zkontrolovat správný průběh čerpání a jsme potom na tzv. černé listině těch, kteří nemají dostatečnou kontrolu. Já bych chtěl, aby průběh této schůze byl takový, jako se nám to podařilo ve čtvrtek na neformálním jednání vedení třech výborů a zástupců ministerstev, kteří se o to starají. Myslím si, že tam jsme udělali krok dopředu a že takové jednání je možné. Proto vás žádám opravdu, abyste tentokrát zvážili ono černobílé hlasování. Nemá smysl! Děkuji vám. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Prosím nyní o vystoupení předsedu vlády Petra Nečase.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, téma čerpání evropských fondů je poměrně závažné, není to téma jednoduché. Ve skutečnosti nejenom v odborném aparátu českých ministerstev, ale i na české politické scéně existuje skutečně jenom velmi omezený počet lidí, které můžeme zcela zodpovědně označit za skutečné odborníky, a z tohoto pohledu je to téma, které vyžaduje poměrně hluboký stupeň znalostí. Na druhé straně, jak jsem již řekl, je to téma vážné, které bychom neměli podceňovat, ale neměli bychom také zapomínat na historii.

Jsou tady kritizovány operační programy a jejich čerpání, které jsou prováděny v tomto programovacím období, které započalo 1. ledna 2007. Já bych chtěl jenom připomenout, že vlády sociální demokracie, resp. vláda sociální demokracie, která končila 3. září 2006, čili pouhé necelé čtyři měsíce před začátkem nového programovacího období, nedokázala schválit a prosadit jeden jediný operační program. Jeden jediný operační program! Celé dva roky od roku 2004 v podstatě nebylo odpracováno prakticky vůbec nic. Jediné, co bylo předhozeno - struktura více než 20 operačních programů, struktura, která se jednoznačně ukázala jako neefektivní, jako špatná, jako vadná, jako struktura, která přímo systémově vede k problémům, které dnes tady řešíme. Byla to prostě výrazná chyba vlády, která tady vládla do roku 2006, že zvolila tuto strukturu 24 operačních programů a nedokázala ji připravit.

Já se plně hlásím k tomu, co tady řekl pan předseda sociální demokracie poslanec Sobotka, že jsem seděl v té minulé vládě. Na druhé straně ano, já jsem byl zodpovědný za operační program Lidské zdroje a zaměstnanost, který byl schválen a certifikován hned jako druhý ze všech českých operačních programů, čili já si za tímto programem stojím. Myslím si, že i jeho stávající čerpání dokazuje, že byl připraven dobře a kvalitně a že relativně slušně funguje a pomáhá například i v politice zaměstnanosti.

Na druhou stranu bychom neměli bagatelizovat to, že nemá smysl strkat hlavu do písku a nalhávat si, že ČR patří k těm členským zemím, které čerpají dobře. Údaj, který tady již zazněl, že jsme čtvrtí odzadu, je údaj pravdivý. Je to údaj pravdivý, je to údaj burcující, určitě nám tady bliká pomyslná oranžová kontrolka a neměli bychom s tím být spokojeni, protože za námi jsou jenom Rumunsko, Bulharsko a Itálie. Čili tato společnost - teď se nechci dotknout těchto tří zemí - není zrovna společnost z hlediska čerpání a finančního hospodaření apod., ve které já se cítím komfortně, takže i z tohoto důvodu bychom měli skutečně zapracovat na tom, abychom se dostali směrem nahoru. Rezervy a problémy samozřejmě máme, víme však o nich a vláda podniká kroky ke zlepšení situace.

Na druhou stranu bych rád mírnil nevěcnou a nepodloženou hysterii, které jsme byli svědky v některých médiích i v předcházejících veřejných vyjádřeních, včetně vystoupení v této Sněmovně. Mým cílem proto není situaci bagatelizovat, ale ani přeceňovat existující problémy a vytvářet katastrofické scénáře. Nejlépe bude situaci zhodnotit na základě prosté rekapitulace faktů.

V říjnu 2011 provedly orgány Evropské komise audit operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Jeho výsledky jsou shrnuty v návrhu auditní zprávy, jejíž anglická verze byla české straně zaslána 22. prosince loňského roku. Dne 5. prosince 2011 poslala česká strana Komisi žádost o platbu v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ve výši necelých 47 milionů eur. Přitom je důležité si uvědomit, že zaslání žádosti bylo nezbytné pro splnění tzv. pravidla N+3, to znamená, aby se finanční alokace přidělená pro rok 2008 vyčerpala do konce roku 2011. Pokud by k zaslání této žádosti nedošlo, operační program by přišel o část finančních prostředků. Jinými slovy totéž: nemohli jsme jinak, než žádost poslat, jinak bychom část peněz museli vrátit zpět do evropského rozpočtu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP