(9.20 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Za prvé je to neschopnost české vlády předložit odůvodněné žádosti o dotace. Za druhé jsou to častá podezření na korupci při čerpání dotací s důsledkem pozastavení některých operačních programů. Za třetí Ministerstvo financí doposud nevytvořilo efektivní systém preventivního auditu.

Největší ztráty jsou a hrozí v operačních programech Doprava, který spravuje Ministerstvo dopravy, operačním programu Životní prostředí, za který odpovídá Ministerstvo životního prostředí, operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, za který odpovídá Ministerstvo školství, a v jednom regionálním operačním programu - to je regionální operační program Severozápad. To jsou čtyři kritická místa, jsou to čtyři operační programy, ve kterých jsou ale alokovány desítky a dohromady stovky miliard korun, tzn. významná část z 800 miliard, které může Česká republika čerpat.

Ačkoli je u těchto operačních programů čerpání pozastaveno už řadu měsíců, vláda ani zodpovědná ministerstva nejsou stále schopny tyto konkrétní problémy řešit. Systémové chyby vznikly právě v období pravicových vlád v uplynulých pěti letech. Například projekty předložené za ministra Řebíčka na Ministerstvu dopravy. Tyto byly v důsledku nedodržení pravidel a porušování zákona o zadávání veřejných zakázek financovány pouze z národních zdrojů. Těchto 20 miliard, o které Česká republika z Unie přišla, jsou peníze, které už z EU nemůžeme nárokovat a museli jsem je proplatit z peněz českých daňových poplatníků. Takto bychom mohli pokračovat i s kauzami na Ministerstvu životního prostředí.

Na Ministerstvu školství hrozí, že z okna vyletí 50 miliard korun. Evropská komise signalizuje, že možná neproplatí celý operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, kde zbývá vyčerpat cca 50 miliard z alokovaných 53 miliard korun. Evropská komise nám vytýká výběr projektů, nedostatky ve výběrových řízeních a nedostatečnou kontrolu auditorů. Problémem je i časté střídání úředníků pověřených administrací programu. No aby to problém nebyl, jestliže ministr Dobeš už stihl vyměnit příslušného vedoucího odboru pětkrát, nebo dokonce šestkrát! To, že hrozí zastavení tohoto operačního programu, potvrdil v minulých dnech i předseda vlády. A jediný, kdo zůstává v klidu, je, jak se zdá, ministr školství Dobeš.

Komise rovněž odmítla horkou jehlou spíchnuté projekty Okno a Sport za celkem 1,2 miliardy korun. Tyto projekty pocházejí přímo z období, kdy Ministerstvo školství vede ministr Dobeš. Zástupce Evropské komise uvedl, abych citoval: Návrhy na další projekty se objevují znenadání, bez předchozího odůvodnění. Většina z nich je zaměřena na tvorbu webových portálů za desítky nebo stovky milionů. Toto Komisi vede k vážným pochybnostem, zda tu je skutečně záměr dělat systematické změny, které jsou opravdu potřebné pro modernizaci českého vzdělávacího systému.

Pravděpodobně to záměrem skutečně není. Možná jde jen o to, pokusit se odklonit další evropské peníze. Ministr Dobeš koneckonců projekt Sport, na který původně mělo jít 650 milionů korun, po kritice z Evropské komise sám zrušil. A to je jen jeden příklad za všechny.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, proč jsme iniciovali dnešní schůzi? Ještě je čas reagovat, ještě jsme definitivně o všechny tyto finanční prostředky nepřišli. My se ale bojíme, že se to stane. My prostě jako sociální demokraté nevidíme na straně vlády žádný zájem, žádný pohyb, žádné organizační změny, žádné personální změny, které by pomohly zajistit, abychom o tyto finanční zdroje jako Česká republika nepřišli. Tady přece hájíme zájem České republiky. Tohle není souboj politických stran. Buď o ty finanční prostředky přijdeme, nebo je získáme. A přece když je dokážeme získat a rozumně investovat, tak to bude úspěch celé naší země. Nebude to jen úspěch vlády, ale bude to úspěch celé České republiky. Věci se mohou ještě napravit. Každý ztracený týden je drahý a platí, že už bohužel v letošním roce můžeme počítat s čistou ztrátou finančních prostředků.

Sociální demokraté navrhují konkrétní postup. Dovolte mi, abych vás s těmito návrhy seznámil. A chtěl bych požádat jak zástupce vlády, tak zástupce vládní koalice, aby poslouchali, protože na tu reakci je skutečně ještě prostor.

Vláda by měla velmi rychle převést peníze z operačních programů, které mají s čerpání problémy, do operačních programů, které čerpají dobře, zejména do regionálních operačních programů. Tento krok musí vláda udělat nejpozději letos. Letos je ještě prostor pro to, aby se tato operace zrealizovala. Tento přesun je potřeba velmi rychle dojednat s Evropskou komisí. Je důležité urychlit frekvenci výzev, zkrátit termíny pro hodnocení žádosti o dotace, zkrátit termíny pro posuzování plateb u schválených projektů, proplácet peníze u všech projektů v termínu splatnosti faktur. Je velmi důležité intenzivně proškolovat žadatele, zlepšit realizaci výběrových řízení, urychlit činnosti úřadů, které udělují povolení projektům financovaným z fondů EU. A je také velmi důležité aktivně vyhledávat projekty, nikoli pasivně čekat, až bude předložena žádost.

Česká sociální demokracie opakovaně apeluje na vládu Petr Nečase, aby přestala před tímto problémem strkat hlavu do písku, přestala se tvářit, že se nic neděje, a provedla v co nejkratší době jasné změny, které špatná stav čerpání zlepší.

Vážené kolegyně a kolegové, pokud by byl schválen program této schůze Poslanecké sněmovny, sociální demokraté by navrhli usnesení, ve kterém bychom vyzvali vládu Petra Nečase, aby přijala všechna potřebná opatření k tomu, aby Česká republika minimalizovala ztráty při čerpání prostředků z EU. Bohužel musím říci - minimalizovala ztráty. Je evidentní, že v důsledku zpoždění čerpání už o peníze přijdeme. Teď jde o to, aby to byla částka co nejmenší.

Pokud bude vláda Petra Nečase dále tyto hrozby a rizika ztrát desítek miliard korun na rozvoj České republiky ignorovat, přijímá vláda za tyto ztráty plnou odpovědnost. A já bych byl velmi nerad, kdyby tuto odpovědnost na sebe přijímala celá Poslanecká sněmovna.

Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Nyní je přihlášen pan místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek, poté pan kolega Pavel Kováčik.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobré ráno, dámy a pánové. Dovolte mi, abych doplnil vystoupení pana poslance Bohuslava Sobotky, protože kromě toho, co on tady řekl, tak mně to připadá v něčem ještě iracionálnější než v tom, co znělo z vystoupení mého předřečníka. Já se pořád nemohu zbavit dojmu, jako kdyby v této zemi vláda z nějakého důvodu úplně ztratila zájem o čerpání evropských peněz, a platí to nejenom k tomu, co se čerpá nyní neúspěšně, ale dokonce jako kdyby to platilo i do budoucnosti. Jako kdyby si prostě z nějakého důvodu řekla ono nám to nejde, tak to prostě vzdáme. Anebo z nějakých ideologických důvodů prostě - my tady žádné peníze nepotřebujeme. A já tomu nerozumím a byl bych rád, což se nám zřejmě asi nepodaří, otevřít debatu na této schůzi proto, abych si ujasnil, jak to vlastně je a zda věci, které slyším v kuloárech, jste ochotni opakovat i tady veřejně od mikrofonu.

Víte, já nerozumím tomu, jak je možné, že - tohle přece není věc jedné politické strany a jednoho období. My všichni máme starosty, máme primátory. Všichni víte, jakou roli dnes sehrávají prostředky evropské, dokonce ne v nějakých inovačních projektech a v nějakých rozvojových záležitostech, ale dokonce v základním financování infrastruktury. Evropské peníze dnes přece u nás dodávají miliardy, skoro bych řekl do základních financování infrastruktury. Vezměte si třeba dopravu. Jako nové asfalty na silnice druhé, třetí třídy. Mohl bych jmenovat v oblasti školství, konkrétní programy, které řeší to, co by měl, a neměl bych to ani říkat, řešit základní rozpočet, veřejné rozpočty. Nám evropské peníze pomáhají i nyní v období krize udržet financování základních věcí. A každý, kdo pracuje v komunále, v obcích, městech, tak vám to potvrdí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP