(17.30 hodin)
(pokračuje Heger)

Podíváme se na to, protože jinak ta dvě centra jsou relativně kvalitní, i když v Litomyšli to není úplně optimální, ale pokud je tam nějaký dopravní problém, tak to můžeme přehodnotit. 60 až 90 minut je samozřejmě jakási průměrná hodnota dopravy, u iktů většinou problém nastává spíše v tom, že ta příhoda začíná poměrně dlouhodobým rozvojem a nedá se stanovit tak přesná hranice jako například u infarktů myokardů, ale u infarktů ta doba je také kritická okolo 60 minut a u infarktů funguje s pomocí záchranek a letecké záchranky jedno centrum na kraj a problémy to nedělá.

Takže já bych řekl, že ta věc musí být rovněž ještě jednou z pohledu dopravního řešení a požadavků kraje řešena, ale bude to znamenat, a to je vždycky hlavním problémem, že pokud by ta centra měla být dvě na Pardubicku, tak by se potom muselo někde odebrat, a to pravděpodobně v Litomyšli, což nejspíše vyvolá další interpelace. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak. Nebude už paní poslankyně žádat? (Gestikuluje, že si nepřeje položit doplňující otázku.)

A dál - k paní poslankyni Kateřině Konečné, která bude interpelovat pana ministra Drábka. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi vám odcitovat to, co mi řekl minulý týden premiér této vlády pan Petr Nečas: "Jsem přesvědčen, že manažerská rozhodnutí pana ministra práce a sociálních věcí povedou i k tomu, že samozřejmě odmění a ocení ty pracovníky úřadů práce, kteří odvádějí v poslední době extrémně velký kus práce a bez kterých by se celý ten systém zhroutil a které jsem tady opakovaně ocenil. A já pevně věřím, že pan ministr práce a sociálních věcí je si toho vědom. Je si vědom toho, že fungování jeho resortu stojí právě na těchto lidech a že se to náležitým způsobem objeví i v nadtarifních složkách mzdy."

Vím, že jste tady o tom několikrát dnes mluvil, pane ministře, nicméně chtěla bych se zeptat, kdy konkrétně mohou očekávat řadoví pracovníci Úřadu práce jakékoliv ohodnocení v nadtarifních složkách mzdy, případně jak velké, protože když jste rozděloval těch 10 milionů svým podřízeným, vrchním ředitelům a náměstkům, tak to bylo poměrně rychlé, ale já vám garantuji, že ženy, které mají 11 tisíc čistého, pracují na vašich úřadech práce a už půl roku mají zákaz si vzít dovolenou a je úplně jedno, zda mají jedno, dvě či tři malé děti nebo se jenom potřebují starat třeba o nemocné rodiče, tak by toto velmi uvítaly a uvítaly by konkrétní sdělení, kdy můžou takovouto odměnu, o kterou vás žádá, resp. kterou mi potvrdil i pan předseda vlády, čekat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: A teď prosím pana ministra o reakci.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Já už jsem tady o tom několikrát mluvil, takže se pokusím jenom shrnout to nejdůležitější. Já se k tom jednoznačně hlásím. Skutečně je to tak, že souběhem několika různých okolností - poměrně zásadní změnou legislativy, změnou úrovně životního minima, převodem pracovníků v rámci sjednocování agendy z obcí s rozšířenou působností a z pověřených obcí na úřady práce, zároveň nasazování nového informačního systému - to je skutečně kumulace okolností, která vůbec není jednoduchá. Já si velmi vážím nasazení, které zaměstnanci úřadů práce v lednu, ale i v prvních únorových dnech, kterým přispěli k tomu, že ty termíny prostě byly splněny. To bylo moje základní zadání. Základní zadání bylo splnit zákonné termíny.

A jednoznačně si stojím za tím, že ta práce byla odvedena velmi kvalitně, a to prosím nechci posuzovat konkrétně, jednotlivě každého zaměstnance z 8,5 tisíce zaměstnanců Úřadu práce. Ano, samozřejmě, mluvili jsme tady i o úniku nějakých informací, které neměly uniknout, které se týkaly osobních dat občana nebo občanů ČR, ale prostě to nejde vytrhávat z kontextu toho, že na Úřadu práce je zaměstnáno 8,5 tisíce zaměstnanců a naprostá většina z nich dělá všechno pro to, abychom se s kumulací těchto obtížných zadání vypořádali co nejlépe.

To, že samozřejmě to vyžaduje skutečně velmi výrazně vyšší nasazení zaměstnanců než v době běžného provozu, je naprosto jasné. Já jsem o tom tady také mluvil. To, že příspěvky na živobytí vyplácené v lednu bylo potřeba všechny přepočítat s ohledem na změnu životního minima, to, že některé z nich bude potřeba přepočítat ještě v únoru v rámci valorizace důchodů, to, že příspěvky na mobilitu jsou vypořádávány, těch 200 tisíc žádostí, ve správní lhůtě, to znamená do 30 nebo do 60 dnů, to, že v prosinci a v lednu je poměrně vysoký každoroční nárůst nových nezaměstnaných, tedy nových uchazečů o zaměstnání, to jsou další faktory, které přispívají k hektice toho, co je potřeba v rámci agendy udělat.

Jak jsem řekl, jednoznačně mohu konstatovat - to není slib, ale konstatovat -, že všechny přesčasové práce budou řádně zaplaceny v souladu s předpisy. Kromě toho jsme uvolnili odměny, které by zaměstnanci Úřadu práce měli obdržet v lednové výplatě, to znamená ve výplatě za leden, tedy v únoru. Není to tak, že tyto odměny budou vypláceny někdy za několik měsíců atd. Jak přesčasové práce, tak odměny by měly být vyplaceny ve výplatě za leden, to znamená v průběhu února. Dovoluje nám to, a já to jenom zopakuji, protože to považuji za velmi důležité, dovoluje nám to to, že jsme v roce 2011 uspořili více, než kolik jsme plánovali, sjednocením organizační struktury úřadů práce, tím v řadě případů tolik kritizovaným zrušením 77 samostatných právních subjektů a nahrazením těchto 77 právních subjektů jedním právním subjektem, Úřadem práce České republiky. To znamená, a to zdůrazňuji, že odměny ani přesčasové příplatky nejdou na úkor platových prostředků vyčleněných na rok 2012. Není to prostě tak, že v lednu jim zaplatíme více za nadstandardně odvedenou práci a o to méně budeme mít platových prostředků na zbytek roku 2012. Není to tak! Jak přesčasové práce, tak odměny budou vypláceny z nespotřebovaných platových prostředků za rok 2011.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě paní poslankyně Konečná. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Možná jenom pro upřesnění, pane ministře. Ti lidé nepracovali přesčasově v lednu a v únoru, oni takto pracují od září loňského roku, kdy byla schválena vaše reforma, a od toho září nemají právo na dovolenou! To jsou nařízení ředitelů úřadů práce, kdy si tyto ženy nemohly vybrat dovolenou ani mezi vánočními svátky, a to ani jeden den.

A protože jste neřekl tu sumu, ale předtím jste tady mluvil o ušetřených 180 milionech korun, ptám se, kolik tedy rozdělíte do nadtarifních složek mzdy, případně do přesčasových hodin. A pokud by to bylo 180 milionů korun - jak už na mě kýváte, že to nebude ani tolik, ale pokud by to přesto bylo tolik - vážené kolegyně a kolegové, tak vás jen upozorňuji, že na 8,5 tis. zaměstnanců to dělá zhruba 20 tis. odměny. 10 milionů, které jste rozdělil svým 35 zaměstnancům, dělalo 285 tisíc odměny v průměru na jednoho. Jen tak, abychom si uvědomili, že to nejsou úplně dobrá čísla pro to, co dělali lidé, kteří se starali o to, aby systém alespoň trochu zachránili! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP