(15.40 hodin)
(pokračuje Nečas)

Za další. Musím říci, že si velmi vážím toho, když se lidé dokážou prosadit na trhu práce a i za nízkou mzdu živit sebe a své rodiny, že neodcházejí na úřad práce a nenechávají si vyplácet sociální dávky. Proto považuji za klíčovou politiku své vlády přispět k rozvoji zaměstnanosti, vytváření nových pracovních příležitostí, protože vytváření nových pracovních příležitostí je nejúčinnější sociální politikou. A každý slušný člověk ví, že není důstojnějšího způsobu, jak zajistit obživu pro sebe a pro své blízké, než vlastní prací.

Takže já si jsem moc dobře vědom toho, jak v některých regionech mají lidé těžký osud, jaký je tam nedostatek práce. Právě proto vláda České republiky provádí reformní změny, abychom za prvé zabránili tomu, že lidé budou uvrženi do bídy tím, že tento stát bude zadlužený, a za druhé, abychom otevřeli podmínky pro podnikání tak, aby se mohla vytvářet nová pracovní místa a tito lidé také dosáhli slušných mezd, které jim umožní důstojný život. To je politika mé vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S další interpelací vystoupí pan poslanec Bohuslav Sobotka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane premiére, dostal jsem dnes mail, se kterým bych vás chtěl seznámit, alespoň s jeho úvodní částí. Pisatel píše: "Dobrý den. Omlouvám se, že píši z anonymního e-mailu, ale po 22 letech od listopadu 89 se mi zdá v určitém směru situace obdobná jako tehdy. Navíc vzhledem k osobám gaunerů typu prvního náměstka Šišky nebo jeho poradce Martina Duška, případně toho movitého vzadu, pana Světlíka z Vítkovic, mám obavy, aby mě někde na přechodu pro chodce nesrazilo auto. Informací mám dost, nicméně možná bude stačit pro začátek pár věcí pro argumentaci proti panu Drábkovi. V zásadě vše, co pan Drábek, o panu Šiškovi ani nemluvím, říká k situaci na úřadech práce, je lež. Nám zaměstnancům úřadu práce se již dělá i fyzicky nevolno, jen jej vidíme někde hovořit." Tolik citace úvodu z mailu, který jsem dnes obdržel.

Musím říci, pane premiére, že za celou dobu, kdy působím jako poslanec za Jihomoravský kraj, se mi nestalo, abych od státního zaměstnance dostal korespondenci tohoto typu. Chci se zeptat, zda pokládáte tuto situaci za normální. Chci se zeptat, proč jste ještě nezasáhl personálně vůči ministrovi Drábkovi, aby bylo možné celou věc napravit. Chci se zeptat, jak je možné, že tolerujete fakt, že se bez řádného výběrového řízení na Ministerstvu práce a sociálních věcí rozdávají zakázky na zásadní změnu softwaru, na základě kterého jsou vypláceny sociální dávky. Jak je možné, že tolerujete fakt, že dnes na úřadech práce nemají na nezaměstnané čas, protože ručně datlují ve wordu informace, které by jinak měly být zpracovávány informačními systémy? Myslím si, že to je ostuda, že jako poslanci dostáváme maily od státních zaměstnanců, které začínají úvodem, který jsem zde citoval.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji a předávám slovo předsedovi vlády, aby mohl odpovědět.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážení páni poslanci, vážené paní poslankyně. Pan předseda Sobotka zahájil svou interpelaci tím, že se mu to ještě nestalo za dobu, co je poslancem za Jihomoravský kraj, to znamená od roku 1996, aby dostal anonymní dopis nebo anonymní mail. Jste, pane poslanče prostřednictvím paní předsedající, šťastný člověk. Já můžu říci, že jsem sice tady jenom o čtyři roky déle, ale já jsem dostal desítky a desítky anonymních mailů a dopisů za tu dobu, mimo jiné i na vás jako na ministra financí. Rozdíl je v tom, že já anonymní mail nebo anonymní dopis dám do drtičky a nechám ho spláchnout někam. Vy ho čtete na schůzi Poslanecké sněmovny. To je opravdu rozdíl mezi námi. To za prvé.

Za druhé, ano, situace na úřadech práce je komplikovaná, v žádném případě si nezaslouží žádnou bagatelizaci. A musím říci, že je dána souhrnem tří kroků. První jsou samozřejmě legislativní změny, které platí od 1. ledna letošního roku. Druhým je poměrně rozsáhlá a organizačně náročná zásadní změna struktury organizační, tedy úřadů práce, včetně přechodu části agendy z pověřených obecních úřadů a z úřadů s rozšířenou působností. A třetí změnou je změna softwarového vybavení v oblasti informačních technologií. Bylo manažerským rozhodnutím pana ministra Drábka, že se rozhodl všechny tyto tři změny spojit do jednoho kroku.

Musím říci, že nové legislativní změny, které byly schváleny vládou a Poslaneckou sněmovnou v loňském roce, bylo možné aplikovat i ve stávající struktuře orgánů veřejné správy včetně příslušného programového vybavení. Za další musím říci, že krok sjednocení všech organizačních článků, které se podílejí na sociální administraci, považuji za správný a za krok, který byl naprosto nezbytný.

Mimochodem, první studii na téma sjednocení všech výplatních míst, tedy sjednocení i vyplácení sociálních dávek vyplácených pověřenými obcemi a obcemi s rozšířenou působností na úřady práce, vypracoval, poměrně podrobně zdůvodnil a chtěl také prosadit ministr práce a sociálních věcí, který nebyl z TOP 09, nebyl z Občanské demokratické strany, nýbrž z České strany sociálně demokratické. Jmenoval se Vladimír Špidla. Takže to určitě není věc, která má být jenom takto šmahem smetena ze stolu. Čili to je správný krok.

Třetí krok, který, jak říkám, je otázkou manažerské odpovědnosti pana ministra Drábka, je spojit tyto dva kroky s rozhodnutím o novém softwarovém vybavení. Já pevně věřím, že pan ministr Drábek toto učinil po zralé úvaze, nemám důvod o tom pochybovat. Pan ministr Drábek včera opakovaně ujistil vládu, že všechny tyto problémy budou poměrně rychle vyřešeny a že celý systém bude v následujících týdnech a měsících plně funkční.

Já můžu říci pouze to, že jsem sám osobně na vlastní kůži zažil něco podobného, to znamená několik týdnů kolabující počítače a informační systémy nepřipravené pro nový systém sociálních dávek, který schválila sociálně demokratická vláda na jaře roku 2006 s tím, že odsunula vyplácení příspěvku na živobytí a dalších dávek hmotné nouze a příspěvku na péči až na novou vládu v roce 2007, aniž provedla základní organizační kroky a kroky v oblasti informačních technologií. To všechno musela zvládat až nová vláda, která nastoupila v září roku 2006.

Chtěl bych opět využít této příležitosti a z tohoto místa poděkovat všem zaměstnancům úřadů práce za jejich obrovské nasazení, za jejich obrovskou píli, za jejich obrovskou oddanost jejich klientům, se kterou zvládají tyto obtíže. A pevně věřím, že pan ministr Drábek manažersky přivede všechny tři tyto kroky, o kterých jsem mluvil, které spojil vlastně do jednoho velkého kroku, k úspěšnému výsledku.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Pan poslanec položí ještě doplňující otázku. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane premiére. Já se, na rozdíl od vás, nedivím, že zaměstnanci úřadů práce nám píší často anonymně, protože tam vládne atmosféra strachu, tam vládne samozřejmě obrovská atmosféra nejistoty a určitě se k tomu tématu ještě dostaneme.

Jinak, možná vás někteří zaměstnanci úřadů práce i teď viděli, protože poslední pokyn, který dostali od pana Drábka, je, aby chodili do úřadů na směny, protože kdyby se náhodou připojili všichni současně v řádné pracovní době, tak systém kolabuje a není ho možné používat. To bylo určitě také velmi chytré manažerské rozhodnutí pana Drábka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP