(20.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Víte, já to tady neříkám jenom kvůli tomuto návrhu zákona. Já to říkám proto, že je zde návrh na změnu jednacího řádu Poslanecké sněmovny a my jsme zaznamenali ze strany koaličních poslanců řadu iniciativ, aby se položil větší důraz na projednávání ve výborech. Dokonce jsou zde i návrhy, aby když ty věci neusnese výbor, aby už je tady dokonce nikdo ani nemohl přednést na plénu Poslanecké sněmovny, s výjimkou několika málo vymezených funkcionářů Poslanecké sněmovny. Tady přesně vidíme, jak by to vypadalo, kdyby opozice na tyto vaše návrhy přistoupila. Prostě většina si určí výbor, ostatní jsou namydlení, koalice nic jiného nepřipustí. A to, co zde řekl ministr financí, to je přece iluzorní záležitost. Vždyť tatáž koalice, která má většinu tady na tomto plénu, má většinu i v těchto jednotlivých výborech. A jestliže vy jste tady nepřipustili, aby těmto výborům byl tento důležitý zákon přikázán, koneckonců jedná se jenom o 59 miliard korun kompenzací během příštích 30 let, tak stejně se zachováte i v těchto výborech. A jestliže tam poslanci opozice přijdou s tímto návrhem, tak vy je přehlasujete úplně stejně, jako jste nás přehlasovali tady.

Tak prosím, když už se chcete chovat pokrytecky, tak přiznejte, že to prostě tímto způsobem budete dělat i na výborech, a nebudeme se odsud rozcházet s nějakými planými nadějemi, že snad výbory Poslanecké sněmovny samy svým vlastním rozhodnutím budou moci si tuto věc vzít na svůj program, projednat ji a přijmout své stanovisko. Nebudou mít tuto možnost, je tam stejná koaliční většina, která nám v tom bohužel zabrání. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Slovo má pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní a pánové, doufám, že mě pan ministr financí nepodezírá za člověka s chabou znalostí jednacího řádu nebo člověka bez paměti. To já samozřejmě dobře vím o té iniciativnosti výborů. Kdyby ty výbory měly alespoň fifty-fifty obsazení koalice-opozice, tak by se o tom třeba i dalo uvažovat. Nejsem tak hloupý, abych si tuto věc neuvědomoval. Právě proto říkám, že ano, vypořádali jste se s námi s opozicí už teď, ve výborech to dopadne samozřejmě stejně. Kdokoli navrhne, aby se ta věc projednala v příslušných výborech, tedy ve výborech, o kterých tady byla řeč, a především předtím hlasování, dopadne to samozřejmě úplně stejně.

Moje výzva: Zapamatujte si tento okamžik! směřovala tím směrem, abychom si zapamatovali chvíli, kdy opět demokracie zásadním způsobem v této Sněmovně dostala velkou facku. A je smutné, že právě já to musím připomínat. Děkuji. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Kolegyně, kolegové, zbývá nám ještě rozhodnout o návrhu na prodloužení lhůty o 20 dní. Pokud není žádost z pléna o to, abych vás odhlásila, tak rovnou přistoupíme k hlasování.

 

Hlasujeme tedy o návrhu na prodloužení lhůty o 20 dní. Hlasování zahajuji.

Ptám se, kdo tento návrh podporuje. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 131 z přihlášených 176 poslanců pro 78, proti 92. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru ústavněprávnímu. Končím dnešní jednání Sněmovny. Pokračovat budeme zítra ráno v 9 hodin. Děkuji vám a přeji hezký večer.

 

(Jednání skončilo ve 20.04 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP