(19.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Druhá věc je, že jsme navrhli zamítnutí tohoto návrhu zákona, protože je položen na nesprávných základech. Za prvé, nesprávný základ je právní. Nejde o jakési vyvlastnění po roce 1948, ale jak tady bylo několikrát řečeno, o určitý dar státu církvím. Nic proti darovacím smlouvám nemám. Je to legální základ určitých majetkových přesunů. V tomto ohledu ovšem při vadné argumentaci. Ten dar není nijak odůvodněn. Kdo bude smět požádat obdarovaného o vrácení daru, jak je to u každé darovací smlouvy, když se obdarovaný špatně zachová k dárci? To není nijak řešeno. A v tomto ohledu nejvážněji musím říct, že celá argumentace, která se týkala toho, že není prolomena hranice 25. února 1948, je zcela nepravdivá. Prokázaly to mnohé argumenty těch, kteří tady vystupovali k tomuto návrhu zákona.

Kdyby nebylo lži v samotném návrhu a v samotném odůvodnění, tak by samozřejmě Komunistická strana Čech a Moravy o takovém daru České republiky vůči jednotlivým legálně působícím církvím ráda jednala. Vzhledem k tomu, že tomu tak není, nezbývá, než abychom hlasovali pro zamítnutí návrhu, příp. o vrácení návrhu zákona předkladateli k přepracování a k tomu, aby byl předložen na právně relevantních, historicky pravdivých argumentech.

Děkuji vám. (Potlesk poslanců KSČM a ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Nyní, kolegyně a kolegové, přistoupíme k hlasování o návrzích. Byl podán návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování a též byl podán návrh na zamítnutí předloženého návrhu.

 

Jako první budeme hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Kdo podporujete tento návrh, prosím, stiskněte tlačítko ano. Kdo je proti návrhu?

V hlasování číslo 124 z přihlášených 180 poslanců pro 76, proti 98. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu.

Zahajuji hlasování... (Z pléna se ozvala žádost o odhlášení.)

Tak žádost o odhlášení přišla o něco později. Toto hlasování (číslo 125) prohlašuji za zmatečné. Na žádost z pléna vás odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili hlasovacími kartami.

 

Až se ustálí počet přihlášených, budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu...

O tomto zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro návrh. Kdo je proti?

V hlasování číslo 126 z přihlášených 178 poslanců pro 75, proti 100. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh zákona k projednání výboru ústavněprávnímu. Já se nyní ptám, kdo má jiný návrh. Vím, že zde byl pan poslanec Koníček, a já prosím, aby své návrhy právě nyní zopakoval.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, v rozpravě jsem navrhl, aby byl tento návrh zákona přikázán výboru rozpočtovému a výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Současně jste prosím navrhl též prodloužení lhůty k projednání, ano?

 

Poslanec Vladimír Koníček: Ano. Navrhl jsem prodloužení lhůty o 20 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Má někdo ještě další návrh? Pan poslanec Filip. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Vzhledem k tomu, že jde o rozsáhlý zemědělský majetek a lesní majetek, navrhuji, aby tento návrh zákona projednal zemědělský výbor.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ještě někdo další chce navrhnout další výbor? Pokud ne, přistoupíme k hlasování.

 

Jako první budeme hlasovat o návrhu organizačního výboru. Ten navrhuje, aby se předloženým návrhem zabýval výbor ústavněprávní.

O tomto zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 127 z přihlášených 179 poslanců pro 176, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Jako o druhém budeme hlasovat o návrhu na přikázání předloženého návrhu výboru rozpočtovému.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo podporuje tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování číslo 128 z přihlášených 179 poslanců pro 81, proti 82. Tento návrh nebyl přijat.

 

Dále budeme hlasovat o návrhu na přikázání tisku k projednání výboru pro vědu, vzdělání a kulturu.

O tomto zahajuji hlasování a ptám se, kdo podporuje tento návrh. Kdo je proti návrhu?

V hlasování číslo 129 z přihlášených 179 poslanců pro 82, proti 87. Tento návrh nebyl přijat.

 

Konečně poslední návrh, kterým se navrhuje přikázat předložený návrh k projednání výboru zemědělskému.

O tomto zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 130 z přihlášených 179 poslanců pro 81, proti 88. Návrh nebyl přijat.

 

Pan předseda Kováčik se hlásí.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, paní a pánové, já bych chtěl požádat, aby tento okamžik těchto tří hlasování o přikázání výborům, kterým materie, kterou se zabýváme, bezesporu patří... Protože jde-li o zemědělský a lesní majetek, patřilo to zemědělskému výboru. Patří to výboru pro školství, kulturu, mládež a tělovýchovu - a další názvy, které tam jsou. A protože jde o obrovský majetkový přesun, o obrovské finanční prostředky, o které samozřejmě systematicky budou - ne, že nebudou - obíráni občané této země, zejména ti, kteří mají hluboko do kapsy a vysoko do žlabu - aby mohl být tento závazek, projde-li, naplněn. Já si myslím, že je třeba skutečně si pamatovat, že vládní koalice v tuto chvíli je nad zákon, a dokonce nad samotného pánaboha.

Děkuji za pozornost. (Dlouhotrvající potlesk poslanců KSČM a ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano. O návrhu bylo řádně hlasováno a takto bylo rozhodnuto. Další přednostní právo - ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Nechci protestovat proti tomu, že podceňujete pánaboha, pane poslanče. To k vám koneckonců tak nějak patří. Nicméně je potřeba dodat, že pokud jakýkoliv výbor chce jakoukoliv předlohu projednávat, nikdo a nic mu v tom nemůže zabránit. Sněmovna to nařídila jednomu výboru, který pro ni bude gestorem. Nicméně všechny výbory, pokud se tak jejich členové svobodně rozhodnou, mohou projednávat a seznámit Sněmovnu se svým usnesením. Nikdo to žádnému údu této Sněmovny nemůže zakázat. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pan poslanec Sobotka. Po něm pan poslanec Filip, pardon, Kováčik.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegové a kolegyně, vážená vládo, já myslím, že právě na základě toho, co zde řekl ministr financí Kalousek, o to směšněji vyznívá to předcházející hlasování ze strany vládní koalice, kdy prostě - když už potřeme opozici, tak ji potřeme ze sta procent, do posledního zbla, prostě nenecháme ani malý prostor pro to, aby bylo možné tuto debatu vnímat jako svobodnou parlamentní diskusi (potlesk opozičních poslanců), ani nenecháme možnost opozici prosadit přikázání do výboru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP