(15.10 hodin)

 

Ministr životního prostředí ČR Tomáš Chalupa Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, vážené dámy, vážení pánové, myslím, že tento návrh byl tolikrát projednáván na plénu a zasedání této Sněmovny, že mi dovolte říct jednu věc. Je to nepochybně novela, která je velmi důležitá. Je to nepochybně novela, která je velmi důležitá. Je nepochybně nutné ji sladit s ostatními normami. A k těm pozměňujícím návrhům, které tu jsou, nepochybně v pátek sdělím jednotlivá stanoviska, a všichni tady usilujeme o na jedné straně podporu hledání řešení, která směřují k cíli, tedy BAT, a na druhou stranu k zachování konkurenceschopnosti.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Zeptám se paní zpravodajky, zda chce se závěrečným slovem ještě vystoupit. V tuto chvíli nikoliv.

 

Budeme hlasovat o návrhu, který zazněl v rámci podrobné rozpravy, a to o návrhu na zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin.

Zahajuji hlasování číslo 99. Táži se, kdo je pro zkrácení této lhůty. Kdo je proti?

Hlasování číslo 99. Přítomno 177, pro 106, proti 31. Lhůta pro třetí čtení byla zkrácena na 48 hodin.

 

Tím končím projednávání tisku 449 ve druhém čtení. Končím tedy projednávání bodu číslo 4.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo

 

40.
Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací příslušné dohody podle článku XXI
Všeobecné dohody o obchodu a službách (GATS) a konsolidovaná listina
specifických závazků, která je přílohou GATS a tvoří její nedílnou součást
/sněmovní tisk 464/ - druhé čtení

Prosím nyní místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga, aby uvedl tento sněmovní tisk 464.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, poslanci, předložený návrh na ratifikaci mezinárodních dohod sjednaných mezi Evropským společenstvím a 17 členy Světové obchodní organizace a návrh na ratifikaci konsolidované listiny specifických závazků vyplývají z přistoupení České republiky k Evropské unii a z členství České republiky ve Světové obchodní organizaci. (V sále je silný hluk.)

V důsledku přistoupení České republiky a dalších nových členských států k Evropské unii v roce 2004 vznikla mimo jiné potřeba sladit specifické závazky všech tehdejších 25 členských států Evropské unie v oblasti přístupu na trh služeb, které byly zahrnuty do Všeobecné dohody o obchodu a službách, a s příslušnými právními předpisy Evropské unie a přijmout novou, konsolidovanou listinu specifických závazků Evropského společenství. Na tyto změny v listině specifických závazků Evropského společenství však reagovalo 17 států smluvních stran Všeobecné dohody o obchodu a službách, které v souladu s článkem 21 této dohody požadovaly kompenzační vyrovnání za potenciálně utrpěnou újmu vyplývající ze zhoršeného přístupu na trh členských států Evropské unie. Z uvedeného důvodu Evropská komise jakožto zástupce Evropského společenství ve Světové obchodní organizaci zahájila s dotčenými státy jednání o změnách a nezbytných kompenzačních vyrovnáních, které vyústilo ve sjednání předložených dohod. Jejich obsah byl následně promítnut do nové konsolidované listiny specifických závazků.

Děkuji mnohokrát za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu místopředsedovi vlády a prosím zpravodaje zahraničního výboru. Místo pro nemoc omluveného pana kolegy Bauera se ujme této role pan poslanec David Vodrážka. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec David Vodrážka: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, zahraniční výbor projednal na svém jednání tento bod a přijal následující usnesení. Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci příslušných dohod podle článku XXI GATS a dává souhlas k ratifikaci konsolidované listiny specifických závazků, která je přílohou GATS a tvoří její nedílnou součást.

Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Otvírám rozpravu, nemám do ní žádnou přihlášku. Ptám se tedy, zda se někdo hlásí. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím. Budeme hlasovat o návrhu usnesení, tak jak nás s ním seznámil pan poslanec David Vodrážka. Je to návrh usnesení zahraničního výboru. Bylo nám rozdáno písemně. O návrhu tohoto usnesení budeme hlasovat.

 

Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci příslušných dohod podle čl. XXI GATS atd., prostě usnesení, které nám bylo představeno panem zpravodajem.

Zahajuji hlasování číslo 100. Ptám se, kdo je pro přijetí tohoto usnesení. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 100. Přítomno 175, pro 131, proti 3. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Tím končím projednávání bodu 40, sněmovního tisku 464. Děkuji panu zpravodaji i panu místopředsedovi vlády.

 

Budeme pokračovat bodem

 

39.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Organizací pro zákaz
chemických zbraní o výsadách a imunitách Organizace pro zákaz
chemických zbraní, podepsaná dne 15. června 2011 v Haagu
/sněmovní tisk 439/ - druhé čtení

Opět požádám o úvodní slovo místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych vás jménem vlády požádal o vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a Organizací pro zákaz chemických zbraní o výsadách a imunitách Organizace pro zákaz chemických zbraní. (Trvalý silný hluk v sále.)

Navrhovanou dohodou bude vytvořen podrobný právní základ pro poskytování výsad a imunit Organizaci pro zákaz chemických zbraní a osobám podílejícím se na jejich činnosti na území České republiky. V obecně vymezeném rozsahu se tak děje již nyní na základě ustanovení Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a jejich ničení z roku 1993. Tato úmluva předvídá, že smluvní státy sjednají s Organizací pro zákaz chemických zbraní podrobnější dvoustranné dohody o výsadách a imunitách.

Dvoustrannou dohodu o výsadách a imunitách s Organizací pro zákaz chemických zbraní dosud sjednalo 44 států. Navrhovaná dohoda vychází ze vzorového textu vypracovaného technickým sekretariátem Organizace pro zákaz chemických zbraní, do nějž byly zapracovány návrhy české strany.

Změny navrhované českou stranou měly za cíl přizpůsobit návrh dohody standardnímu obsahu smluv o výsadách a imunitách mezinárodních organizací. Dohoda upravuje právní subjektivitu Organizace -

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Promiňte, pane místopředsedo. Dámy a pánové, prosím o klid!

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg: Dohoda upravuje právní subjektivitu Organizace pro zákaz chemických zbraní a výsady a imunity této organizace v oblasti finanční, osvobození od daní a celních poplatků či v oblasti komunikace. Dále dohoda obsahuje úpravu výsad a imunit, které požívají představitelé smluvních států a úředníci Organizace pro zákaz chemických zbraní. V omezenějším rozsahu jsou přiznávány výsady a imunity znalcům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP