(11.30 hodin)
(pokračuje Parkanová)

Přistoupíme k bodu následujícímu. Tím je

 

49.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Moldavskou republikou
o sociálním zabezpečení, podepsaná v Praze 29. listopadu 2011
/sněmovní tisk 562/ - prvé čtení

Slovo nyní má pan ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Prosím.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Dobré dopoledne. Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, smlouva s Moldavskem navazuje na úsilí České republiky zabezpečit dvoustranné smluvní vztahy po rozpadu Sovětského svazu. Smlouva s Moldavskem se omezuje pouze na oblast důchodů, protože větší šíři těch závazků, například v nemocenském, v podporách v nezaměstnanosti atd., se nepodařilo vyjednat. To znamená, ta smlouva je omezena pouze na oblast důchodů. V této oblasti je smlouva standardní, to znamená, že přiznává občanům jedné nebo druhé země možnost přiznání dílčího důchodu z jedné nebo druhé země, ale společně se vypočítává nárok na vznik důchodu. Z tohoto důvodu doporučuji podpoření tohoto návrhu a propuštění do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení. Je jím pan poslanec David Vodrážka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Vodrážka: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, předkládaná úprava stanovuje přesná pravidla pro koordinaci národních systémů sociálního zabezpečení, což je významný prostředek úspěšné ekonomické spolupráce. Vzájemné vztahy mezi Českou republikou a Moldavskem ve sféře sociálního zabezpečení nejsou zatím smluvně zabezpečeny, ačkoli se země se dostává do popředí ekonomických zájmů České republiky.

Smlouva je standardním textem plně respektujícím veškeré mezinárodně uznávané principy. Navrhuji tedy přikázání zahraničnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku a nevidím, že by se někdo hlásil z místa, proto tuto rozpravu končím. Budeme se zabývat návrhem na přikázáním výborům k projednání.

 

Organizační výbor navrhuje, aby předložený návrh projednal výbor zahraniční. Totéž nám navrhuje pan zpravodaj.

O tomto návrhu zahájím nyní hlasování.

Toto hlasování zahajuji. Ptám se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti návrhu?

V hlasování číslo 71 z přihlášených 135 poslanců pro 102, proti žádný. Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

 

Končím projednávání tohoto bodu a přistoupíme k bodu následujícímu. Tím je

 

50.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol mezi vládou České republiky
a vládou Uzbecké republiky, který upravuje Smlouvu mezi vládou České republiky
a vládou Uzbecké republiky o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému
úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, podepsaný v Praze dne 8. prosince 2011
/sněmovní tisk 565/ - prvé čtení

Slova se ujímá ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Paní předsedající, dámy a pánové, jde o další díl dlouhého seriálu protokolů, které uzavíráme se zeměmi, kde jsme smlouvy proti dvojímu zdanění uzavřeli před naším vstupem do Evropské unie. Asociační dohoda nás váže povinností upravit smlouvy dvojího zdanění podle práva Evropské unie. Uzbekistán nám vyhověl, tento protokol to upravuje. Prosím o ratifikaci.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane ministře. Nyní se slova ujme zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec David Vodrážka. Prosím.

 

Poslanec David Vodrážka: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, pan ministr zde vysvětlil, o co se v této smlouvě jedná. Já navrhuji její přikázání zahraničnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu. Ani v tomto případě zde není žádná písemná přihláška ani nevidím, že by se někdo hlásil z místa, a proto tuto obecnou rozpravu končím. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Nikdo další výbor nenavrhuje.

Já zahajuji hlasování o návrhu přikázat k projednání zahraničnímu výboru. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 72 z přihlášených 137 poslanců pro 111, proti 1. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k bodu následujícímu. Tím je

 

52.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou
a Ruskou federací o sociálním zabezpečení, podepsaná v Praze 8. prosince 2011
/sněmovní tisk 567/ - prvé čtení

Úvodní slovo přednese ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Kolegyně a kolegové, uzavření smlouvy s Ruskou federací v této oblasti považuji za poměrně velký úspěch, protože to vyjednávání probíhalo více než 10 let. My jsme byli v minulosti účastni smlouvy se Svazem sovětských socialistických republik z roku 1959. Tato smlouva platila až do konce roku 2008 a my jsme nakonec byli nuceni vypovědět, aby vůbec byla šance uzavřít novou smlouvu. V minulých měsících při příležitosti návštěvy ruského prezidenta byla podepsána nová smlouvy, která je standardního charakteru, a já doporučuji její propuštění do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu ministrovi a prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení paní poslankyně Gabriela Pecková.

 

Poslankyně Gabriela Pecková: Dobrý den, vážená paní předsedající, dámy a pánové. Já bych jenom doplnila, že pro výraznou odlišnost obou systémů tato smlouva nepostihuje oblast zdravotnictví a dávek v nezaměstnanosti. Jinak všechny tyto smlouvy mají větší či menší dopad na státní rozpočet. Dá se předpokládat, že kolem roku 2040 bude nápor žádostí o český dílčí důchod, nicméně náklady budou odpovídat odvedenému pojistnému. To jenom na doplnění. Jinak bych doporučila přikázat k projednání zahraničním výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Není zde žádná písemná přihláška, nevidím ani zájem o přihlášku z místa, obecnou rozpravu končím. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Organizační výbor navrhuje přikázání předloženému návrhu k projednání výboru zahraničnímu. Nikdo nemá jiný návrh, proto přistoupíme k hlasování.

Toto hlasování zahajuji a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování číslo 73 z přihlášených 137 poslanců pro 104, proti žádný. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k bodu následujícímu. Tím je

 

53.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou
a Republikou San Marino o výměně informací v daňových záležitostech,
která byla podepsána v Praze dne 25. listopadu 2011
/sněmovní tisk 571/ - prvé čtení

Slova se ujímá opět ministr financí Miroslav Kalousek. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP