(17.00 hodin)
(pokračuje Smýkal)

Proto závěrem chci dodat, že pokud bude zákon schválen v této podobě, bude to znamenat ne omezení reklam na dálnicích a rychlostních silnicích, ale možná i jejich nárůst, a to nárůst i těch zařízení, která budou mít zcela nesporně negativní dopad na provoz na dálnicích.

Zároveň tedy se hlásím do podrobné rozpravy s pozměňovacími návrhy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. To byla jediná přihláška do obecné rozpravy, kterou jsem tu viděl, takže pokud už teď se nikdo další nehlásí, můžeme snad obecnou rozpravu ukončit a rovnou můžeme přejít k rozpravě podrobné, kde bych znovu dal poslanci Smýkalovi slovo.

 

Poslanec Josef Smýkal: Kolegyně a kolegové, já se pouze přihlašuji ke dvěma pozměňovacím návrhům, které jsem předložil v elektronické podobě, a zároveň oba dva předávám zpravodaji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobrá. Další přihlášený je pak poslanec Jaroslav Plachý. Ano, pane poslanče, prosím, můžete.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, páni ministři, dámy a pánové, dovolte mi, abych načetl jeden pozměňovací návrh. Navrhuji, aby se novelizační bod 14 bez náhrady vypustil.

Dovolte mi krátké odůvodnění. Zákon číslo 152/2011 Sb. vymezuje souvisle zastavěné území obce pěti a více budovami odlišných vlastníků. Ministerstvo dopravy navrhuje vypustit odlišné vlastnictví z této definice, protože - cituji - "vlastnické vztahy k nemovitostem jsou v čase proměnné, a proto tato definice vykazuje neúměrné požadavky na zjišťování vlastnických práv k dotčeným nemovitostem". Víme, že vše v čase je proměnné, nicméně vlastnické vztahy k nemovitostem jsou sice také proměnné, ale že by se měnily několikrát za den, to určitě nehrozí. Druhý argument, který Ministerstvo dopravy uvedlo, takzvané neúměrné požadavky na zjišťování vlastnických práv k dotčeným nemovitostem, je také úsměvný, protože v době internetu, v době, kdy katastr nemovitostí je k dispozici jedním klikem, si myslím, že úředník by tuto záležitost u pěti nemovitostí mohl bez problémů zvládnout.

Návrh Ministerstva dopravy tím, že rozšiřuje souvisle zastavěné území obce, a tím usnadňuje výstavbu dalších reklamních zařízení, jde de facto proti záměru Ministerstva dopravy omezit reklamu. Pokud proto nechce být pan ministr dopravy nařčen z pokrytectví, měl by podpořit automaticky můj pozměňovací návrh, který zužuje souvisle zastavěná území obce. Děkuju mu za případnou podporu a vám ostatním taky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím pana poslance Pavla Hojdu, posledního přihlášeného do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl podat pozměňovací návrh, který jsem předložil rovněž elektronicky. Ale protože tam jsou některé překlepy, přečetl bych ho. Jedná se víceméně o návaznosti na vystoupení kolega Smýkala, který zde hovořil o otázce slev na mýtném.

Pozměňující návrh je tedy následujícího znění. Jedná se o doplnění článku V odstavec 3, který nově zní: Vláda může nařízením stanovit, že se provozovateli vozidla v systému elektronického mýtného poskytne sleva na mýtném celkově uloženém za časové období stanovené nařízením vlády, pokud výše mýtného uloženého v průběhu tohoto časového období za užití zpoplatněných pozemních komunikací tímto vozidlem převýší částku stanovenou nařízením vlády. Výše slevy na mýtném může činit nejvýše 13 % z výše mýtného stanoveného u takového vozidla v případě, pokud by se sleva neposkytla. Celková sleva v mýtném systému za příslušný rok bude refundována do rozpočtu státního fondu ze Státního fondu životního prostředí - myslím tím do rozpočtu SFDI ze Státního fondu životního prostředí České republiky - do 15. 3. následujícího roku.

Dále je doplnění dalšího odstavce 4, který zní: Odst. 4. Státní fond životního prostředí poskytuje prostředky dle odst. 3 ze zákona č. 388/1991 Sb. § 3 odst. 1 písm. a). A název zákona by se měl změnit tedy následovně: Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 388/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů a některé další zákony.

Zdůvodnění už zde řekl poslanec Smýkal a já mu za to i děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, tolik k podrobné. Nikdo další se do podrobné rozpravy nehlásí? Ano, hlásí se. Prosím, pane poslanče. Pan poslanec Huml.

 

Poslanec Stanislav Huml: Dobrý den. Já mám také pozměňovací návrh. Nepodal jsem ho elektronicky, takže ho jenom načtu.

Navrhuje se v části první - změna článku II Přechodná ustanovení. Přechodná ustanovení znějí:

"1. Reklamní zařízení, jehož zřízení a provozování na dálnici, silnici I. třídy, včetně rychlostní silnice, nebo na silničním pomocném pozemku nebo v silničním ochranném pásmu bylo silničním správním úřadem povoleno přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona na dobu určitou, lze nadále provozovat za splnění podmínek uvedených v platném povolení po dobu účinnosti rozhodnutí, kterým bylo reklamní zařízení povoleno.

2. Reklamní zařízení provozovaná bez platného povolení silničního správního úřadu musí jejich vlastník odstranit bez zbytečného odkladu, nejpozději do pěti pracovních dnů ode dne účinnosti zákona.

3. Neodstraní-li vlastník reklamní zařízení ve stanovené lhůtě uvedené v bodu 2, postupuje se podle § 25 odst. 10 a 11 nebo § 31 odst. 8 až 10 zákona č. 13/1997 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona."

Je to ryze technická věc, která zabrání tomu, abychom byli žalováni pro případnou retroaktivitu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A po poslanci Humlovi ještě mě požádal pan poslanec Smýkal - tedy ještě v rámci podrobné rozpravy. Takže prosím.

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji. Já jenom pro záznam, aby vše bylo v naprostém pořádku. Pozměňovací návrh, ke kterému jsem se přihlásil - resp. pozměňovací návrhy jsou poznamenány pod číslem 940.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak. A teď už je to snad opravdu všechno, jsou to všechny přihlášky do podrobné rozpravy. Mohu snad podrobnou rozpravu definitivně uzavřít a zároveň tedy můžeme ukončit celé projednávání druhého čtení tohoto návrhu. Myslím si, že tomu nic nebrání, takže děkuji a končím.

 

A teď je další bod

 

3.
Vládní návrh zákona o mediaci a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 426/ - druhé čtení

To je, tento tisk 426, záležitost ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a já bych tedy požádal ministra Pospíšila... (Přichází do sálu.) Ano, já bych požádal ještě jednou pana ministra Pospíšila, jestli by uvedl tisk 426, což je vládní návrh zákona o mediaci. My se teď nacházíme ve druhém čtení, tak prosím, aby ho i ve druhém čtení uvedl. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Pospíšil Děkuji pěkně. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych velmi stručně uvedl tento návrh zákona. Chci avizovat, že se jedná o z hlediska fungování justice velmi důležitý zákon. Není to pouhá novela, ale úplně nový zákon, který má dát šanci našim občanům řešit netrestní spory na základě dohody, mediace, bez - řekněme - ingerence soudu a bez rozsudku soudu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP