(17.50 hodin)

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, dovolte mi na pana ministra jenom dvě krátké otázky. My sice schvalujeme výroční zprávy za rok 2010, což chápu, že bylo období volební, a tudíž pan ministr tak úplně nenese zodpovědnost za vše, co se ve zdravotnictví dělo, na druhou stranu je evidentní, že VZP už v roce 2010 neplnila své zdravotněpojistné plány, že v nich dokonce podle mého názoru zcela účelově lhala, protože věci, které tam uváděla, nakonec nedodržovala, neotevíraly se nové ambulance, které občané potřebovali, nebyla schopna zaručit a zajistit péči svým klientům. Toto jsem tedy v těchto materiálech nenašla.

A za druhé by mě zajímalo, jak se pan ministr v souvislosti s těmito zdravotněpojistnými plány dívá na propagační aktivity VZP. Pro mě je totiž nadále nehorázné a nepřipustitelné, aby VZP v této republice dotovala různé golfové či jiné turnaje a přitom neměla na základní léčbu pacientů, na kterou pacienti mají nárok podle ústavy. Toto se děje, děje se to s vědomím pana ředitele VZP, děje se to samozřejmě s vedením správní rady a já si myslím, že bychom jako Poslanecká sněmovna měli zasáhnout ve chvíli, kdy tvrdíme, že chceme šetřit. A ani o těchto propagačních výdajích, které nejsou malé, a já teď pouze spekulativně tuším, odkud tyto prostředky opravdu tečou, ale pokud se tyto informace potvrdí, že například z neurologické léčby pacientů my tady dotujeme a platíme takové věci, jako je IZIP, jako je golfový turnaj, jako je dovolená v Jugoslávii či kontrola Mořského koníka, nebo jak jsme to slyšeli, tak pro mě je to prostě nepřijatelné! Já si myslím, že by se v této věci měl už konečně udělat pořádek a že bychom si všichni měli říct, že je to naše zdravotní pojišťovna a že stát za ni prostě musí nést zodpovědnost, protože tato zdravotní pojišťovna bere peníze od lidí a musí těmto lidem zaplatit péči, na kterou ještě pořád podle ústavy, kterou jste zatím nestihli změnit, mají nárok!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. A pan ministr bude zřejmě reagovat. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Děkuji. Já bych k tomu jenom dodal, že Všeobecná zdravotní pojišťovna samozřejmě má k dispozici prostředky na propagaci. Pokud je mi známo, tak kauza podpory golfu se netýkala přímé podpory Všeobecné zdravotní pojišťovny, ale golf podporoval IZIP. Jinak VZP propaguje různé sportovní akce a analýza, kterou jsem četl nedávno v souvislosti s podporou Českého atletického svazu, se pohybuje v úrovni hodnoty asi milion korun.

Zdůraznil bych, že tady samozřejmě existuje jakýsi boj mezi zdravotními pojišťovnami o pojištěnce a že pojišťovny používají tyto aktivity k tomu, aby si své pojištěnce udržovaly, resp. je přetahovaly. My jsme v novele zákona omezili možnost pohybu pacientů mezi pojišťovnami a jsme připraveni toto opatření dále vyhodnocovat. A zejména bych rád zdůraznil, že tyto aktivity nejsou realizovány z fondu pro zdravotní péči, ale z fondu provozního, který je limitován, a jak jsem tady sděloval, tak dohodou Všeobecné zdravotní pojišťovny a Ministerstva zdravotnictví v letech 2009 a 2010 byl provozní fond VZP a dalších pojišťoven omezen.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Paní poslankyně Konečná se hlásí ještě k reakci.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane místopředsedo. Děkuji, pane ministře, za vaši odpověď, přesto mi dovolte vás požádat, abyste na VZP dohlédl ve smyslu tom, že bych byla velmi ráda, aby se vzdala svých propagačních či jiných akcí a konečně začala platit zdravotní péči lidem, kterým ji prostě neplatí! A my tady dneska máme poměrně velkou škálu klientů, kterým VZP konkrétně odmítá hradit léčbu, přestože ji všechny ostatní pojišťovny hradí. A já si myslím, že důležitější je zdraví lidí než propagace!

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Pan ministr bude reagovat.

 

Ministr zdravotnictví ČR Leoš Heger Já nechci debatu protahovat, ale my jsme řešili několik případů, kde pojišťovny neplatily, nebo údajně podle sdělení poskytovatelů neplatily některou centrovou léčbu. Týkalo se to léčby roztroušené sklerózy, léčby onkologické, ale nikdy se neprokázalo, že tato léčba proplácena nebyla. Pokud některé případy existují a ministerstvo o nich neví, tak jsme ochotni je dále řešit.

Jinak dle současných, už platných novel zákona 48 pojišťovny mají povinnost, a to platí pro všechny zdravotní pojišťovny, zajistit svým klientům standardní péči, na kterou má pacient nárok, a připravuje se vládní nařízení, kterým tento nárok bude stanoven. Na tomto nařízení se bude pracovat průběžně v dalším roce a bude se postupně podle zkušeností, které budou vznikat právě z takových případů, které tu paní poslankyně citovala, upřesňovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Prosím, pan poslanec Opálka ještě bude reagovat v rámci obecné rozpravy. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, není to sice problém zrovna z roku 2010, ale vzhledem k tomu, že se dostáváme ke zprávám takhle opožděně, tak bych vás chtěl upozornit na to, že ač to zákon nepovoluje, dochází k přetahování mezi pojišťovnami nejen obchodní činností, ale i nekalou činností. Možná se už k vám dostal na stůl leták Vojenské zdravotní pojišťovny, který přetahuje pojištěnce Všeobecné zdravotní pojišťovny, a vlastně protože v posledních měsících na tuto pojišťovnu je z veřejnosti a z médií kladena velká kritika, tak využívá této atmosféry, aby přetahovala klienty. Čili chci říci, že je pravdou, že zdravotní pojišťovny jsou obchodní organizace, které se chovají tržně, využívají reklamu, využívají různých bonifikací, ale využívají také nekalých činností. A já bych byl rád, kdyby i ministerstvo se podívalo na tento problém, protože to jsou pojišťovny, VZP i Vojenská, nad kterými stát má určitý dohled. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Jsme stále v rozpravě. Už se do ní, zdá se, nikdo nehlásí, takže můžeme snad pomalu rozpravu ukončit a můžeme pokročit k podrobné rozpravě. Prosím, hlásí se zpravodaj pan poslanec Svoják. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Igor Svoják: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych navrhl usnesení Poslanecké sněmovně: Poslanecká sněmovna doporučuje schválit výroční zprávy a účetní závěrky zdravotních pojišťoven za rok 2010. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Další návrh nezazní zřejmě v podrobné rozpravě. To byl jediný, který se tady ozval, takže můžeme podrobnou rozpravu ukončit a budeme rovnou hlasovat o usnesení, které tady zaznělo.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijmout návrh usnesení, který tady byl přenesen, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 228, přihlášeno je 84, pro hlasovalo 42, proti 27. (Nebylo dosaženo potřebného kvora pro přijetí.)

 

Ještě vyčkáme tedy kontroly hlasování. (Probíhá kontrola hlasování.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP