(17.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, výborně, děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu k tomuto bodu. Nehlásí se nikdo, můžeme rozpravu ukončit. Otevírám rozpravu podrobnou, do které vy se ještě přihlásíte.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji, pane místopředsedo. Jak jsem avizoval ve svém úvodním slově, přihlašuji se k návrhu usnesení, které jsem uvedl ve zpravodajské zprávě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, to stačí, děkuji. Podrobnou rozpravu zřejmě můžeme ukončit.

 

Budeme hlasovat rovnou o návrhu usnesení, který tady byl přednesen.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí návrhu usnesení, jak jsme s ním byli seznámeni, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 223, přihlášeno je 76, pro hlasovalo 73, proti nikdo, takže to bylo přijato. Končím projednávání bodu číslo 126.

 

Dalším bodem je

 

130.
Informace o vojenských cvičeních jednotek a štábů
Armády České republiky se zahraničními partnery na území
České republiky i mimo ně za období leden - červen 2011
/sněmovní tisk 472/

Prosím ministra obrany Alexandra Vondru, aby tento materiál uvedl.

 

Ministr obrany ČR Alexandr Vondra Ano. Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, předkládám materiál, který, jak bylo označeno, je informací o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády se zahraničními partnery jak na území České republiky, tak mimo ně za první pololetí letošního roku. Je to standardní informace.

V uvedeném období byla vojenská cvičení realizována podle plánu, který byl schválen vládou v prosinci loňského roku a také v prvním doplňku k tomu to usnesení, které vláda schválila 8. června 2011. Za celé pololetí se celkem zúčastnila armáda 44 vojenských cvičení, z toho na území České republiky jich proběhlo 18, včetně trojího komerčního využití vojenských výcvikových prostor tady u nás bez naší účasti. Celková finanční částka na tato cvičení činila necelých 33 mil. Kč. Jednotlivá cvičení máte v materiálu, myslím, že je zbytečné, abych je tady vyjmenovával.

Vláda vzala tento materiál na vědomí dne 10. srpna 2011.

Prosím, abyste uvedenou informaci, jak je zvykem, vzali na vědomí.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Informaci už projednal výbor pro obranu a bezpečnost. Pan poslanec Zdeněk Bezecný by nám o tom mohl podat informaci. Usnesení už máme jako tisk 472/1. Prosím, můžete k tomu něco říci?

 

Poslanec Zdeněk Bezecný: Pane předsedající, dámy a pánové, bývalý výbor pro obranu a bezpečnost projednal tuto zprávu na své 17. schůzi dne 12. října 2011 a přijal toto usnesení: Výbor pro obranu a bezpečnost doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky vzít na vědomí Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně za období leden - červen 2011.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Ptám se, kdo se hlásí. Nikdo. Můžeme rozpravu ukončit a můžeme přistoupit k rozpravě podrobné. Požádal bych, aby zazněl návrh na usnesení, nebo aspoň odkaz.

 

Poslanec Zdeněk Bezecný: Děkuji za slovo. Návrh na usnesení je: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí Informaci o vojenských cvičeních jednotek a štábů Armády České republiky se zahraničními partnery na území České republiky i mimo ně za období leden - červen 2011.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, děkuji. To bude asi jediný návrh, který zazní v rozpravě, takže můžeme podrobnou rozpravu ukončit.

 

Budeme rovnou hlasovat o návrhu usnesení, který ještě máme v paměti. To, co bylo předneseno, usnesení z výboru, budeme nyní hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu na usnesení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 224, přihlášeno je 77, pro hlasovalo 69, proti nikdo, takže to bylo přijato. Můžeme ukončit projednávání bodu číslo 130.

 

Dalším bodem je

 

131.
Informace o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států
uskutečněných přes území České republiky v 1. pololetí 2011
/sněmovní tisk 482/

Znovu bych požádal ministra obrany Alexandra Vondru, aby nás informoval k tomuto textu.

 

Ministr obrany ČR Alexandr Vondra Ano, děkuji za slovo. Dámy a pánové, navazuje informace zase za první pololetí letošního roku. Tentokrát se týká, jak již bylo řečeno, přeletů a průjezdů ozbrojených sil jiných států, které se uskutečnily nad územím České republiky. Buď to bylo pro účely oněch vojenských cvičení, nebo to bylo v souvislosti se zabezpečením nejrůznějších operací, zejména KFOR, ISAF a Enduring Freedom. Podrobnou informaci máte v předloženém materiálu.

Vláda tyto průjezdy a přelety schválila usnesením z 24. listopadu loňského roku.

Prosím o projednání tohoto materiálu.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Já bych požádal paní poslankyni Janu Černochovou, protože už to projednal výbor pro obranu a bezpečnost. Máme usnesení 482/1. Poprosil bych o komentář k tomuto usnesení.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane předsedající. Dobrý večer, dámy a pánové. Já bych doplnila pana ministra Vondru.

Za účelem pobytu na území České republiky bylo uskutečněno celkem 191 pozemních a leteckých přeprav ozbrojených sil jiných států, z toho 89 samostatných přesunů, 87 silničních přeprav a dvě železniční přepravy a šest silničních proudů. Přepraveno bylo 1069 osob a 287 kusů techniky. Tranzitních průjezdů a přeletů přes území České republiky bylo realizováno celkem 4 320, z toho 216 samostatných přesunů a jeden silniční proud. Přepraveno bylo 790 osob a 257 kusů techniky a 4 103 leteckých přeprav.

Výbor pro obranu a bezpečnost se touto problematikou zabýval na své 17. schůzi 12. října 2011 a doporučil Parlamentu vzít na vědomí tuto zprávu. Návrh usnesení si dovolím načíst v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, dobře. Otevírám všeobecnou rozpravu k tomuto bodu. Nevidím žádnou přihlášku, všeobecnou rozpravu končím. Otevírám rozpravu podrobnou. Prosím paní poslankyni a zpravodajku Janu Černochovou.

 

Poslankyně Jana Černochová: Výbor pro obranu a bezpečnost přijal 12. října 2011 jedno ze svých posledních usnesení před rozdělením tohoto výboru. Usnesení, které výbor pro obranu a bezpečnost přijal, zní: Výbor pro obranu a bezpečnost doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky vzít na vědomí Informaci o přeletech a průjezdech ozbrojených sil jiných států uskutečněných přes území České republiky v prvním pololetí roku 2011.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, slyšeli jsme usnesení. Žádný další návrh už zřejmě nezazní, takže můžeme podrobnou rozpravu ukončit.

 

Budeme hlasovat o usnesení, které tady ještě zní. Budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí usnesení v té podobě, jak jsme ho vyslechli, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 225. Přihlášeno je 79, pro hlasovalo 65, proti 12, takže to bylo přijato. Končím projednávání tohoto bodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP