(12.00 hodin)

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Já bych chtěl jenom doplnit na otázky paní zpravodajky, poslankyně Rujbrové. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu má ve své gesci obchodování s lidmi a migraci a převaděčství. Jako jeden z nástrojů samozřejmě používá i to, o čem paní poslankyně hovořila, a je to pod dohledem státního zástupce a samozřejmě je informován soudce. Ten útvar má svoje oddělení kontroly a stížností, který samozřejmě v případě, že ředitel má pochyby v jakékoliv věci, prověřuje takovou situaci. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Budeme hlasovat o návrhu usnesení. Zahajuji hlasování číslo 206. Ptám se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, tak jak nás s ním seznámila paní zpravodajka, tak jak nám bylo písemně předloženo. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 206 přítomno 124, pro 84, proti nikdo. Konstatuji, že usnesení bylo přijato. Končím tím projednávání bodu 124 sněmovního tisku 437.

 

Další omluva, která mi byla doručena, je od pana ministra Tomáše Chalupy. Omlouvá se dnes od 11.30 do 14.30 hodin.

 

Budeme se věnovat dalšímu bodu. Zahajuji projednávání bodu číslo 118. Je to

 

118.
Výroční zpráva o činnosti České televize v roce 2010
/sněmovní tisk 306/

Zprávu projednal volební výbor. Usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 306/1. Prosím nyní o slovo zpravodaje volebního výboru pana poslance Václava Mencla.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, tato zpráva byla podrobena značné kritice našeho výboru, a proto jsme ji v květnu vrátili k doplnění. Kritika se týkala především toho, že málo prokazuje veřejnoprávní charakter České televize a samozřejmě především jejího vysílání. Ta zpráva byla doplněna. Na základě toho doplnění Rada České televize přijala takovou svoji metodiku, kterou chce ty příští právě zpracovávat. Nicméně to je budoucnost.

V této chvíli si vám dovoluji předložit usnesení, kdy výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby tuto doplněnou zprávu schválila, to je usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu schvaluje Výroční zprávu o činnosti České televize v roce 2010, dle sněmovního tisku č. 36."

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Pana zpravodaje Václava Mencla poté požádám, aby nás odkázal, ale až v podrobné rozpravě, na usnesení. Ptám se, zda se někdo hlásí do všeobecné rozpravy. Nehlásí se nikdo, tedy končím všeobecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Slovo má pan poslanec Václav Mencl.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji. Volební výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu schvaluje Výroční zprávu o činnosti České televize v roce 2010, dle sněmovního tisku číslo 306."

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Hlásí se někdo dál do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu a budeme hlasovat o návrhu usnesení.

 

Zahajuji hlasování číslo 207. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 207 přítomno 126, pro 75, proti 1. Konstatuji, že návrh usnesení jsme přijali. Končím tím projednávání bodu 118 sněmovního tisku 306.

 

Zahajuji projednávání bodu 119. Je to

 

119.
Výroční zpráva o hospodaření České televize v roce 2010
/sněmovní tisk 467/

Zprávu projednal volební výbor. Usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 467/1. Zpravodajem tohoto výboru je opět pan poslanec Václav Mencl. Já vás, pane kolego, prosím o úvodní slovo.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji za slovo. Volební výbor se touto zprávou velmi podrobně zabýval, a přestože hospodaření České televize je věc poměrně komplikovaná, myslím, že ta zpráva velmi dobře obstála. Česká televize hospodaří s dostatečnou rezervou a tuto rezervu nečerpá, to znamená, že ji schovává na investice, a to já, a nejen já, ale myslím, že celý volební výbor pokládá za velmi rozumné. Takže si vás výbor dovoluje vás požádat o schválení této zprávy.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu zpravodaji. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Přihlášku do ní nemám. Ptám se, zda se někdo hlásí. Nehlásí se nikdo, končím všeobecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Prosím pana poslance Václava Mencla.

 

Poslanec Václav Mencl: Volební výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu schvaluje Výroční zprávu o hospodaření České televize v roce 2010, dle sněmovního tisku 467."

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Tento návrh podrobíme hlasování. Ponese pořadové číslo 208. Zahajuji hlasování. Táži se, kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 208 přítomno 127, pro 75, proti 4. S návrhem usnesení Sněmovna vyslovila souhlas. Tím jsme projednali bod 119, sněmovní tisk 467.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 120. Je to

 

120.
Výroční zpráva o hospodaření Českého rozhlasu za rok 2010
/sněmovní tisk 465/

Tento sněmovní tisk projednal volební výbor. Usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 465/1. Zpravodajem volebního výboru je opět pan poslanec Václav Mencl. Prosím o úvodní slovo.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji za slovo. Volební výbor po velké rozpravě, k níž si dovolím osobně přihlásit do rozpravy s komentářem, nicméně v této chvíli doporučil Poslanecké sněmovně Parlamentu schválit výroční zprávu o hospodaření. Hlásím se současně do rozpravy.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano. Myslím, že můžete rovnou zůstat, pane kolego u stolku pro řečníky. Zahajuji všeobecnou rozpravu. Pan poslanec Václav Mencl je přihlášen jako první. Prosím.

 

Poslanec Václav Mencl: Děkuji. Jestliže jsem řekl, že byla rozprava rozsáhlá, tak musím říci, že byla velmi kritická. Český rozhlas bohužel hospodaří z rezerv a tyto rezervy mu podle předložených podkladů střednědobého výhledu hospodaření Českého rozhlasu do roku 2015 zrovna v tom roce 2015 dojdou a půjde do ztráty. On je ve ztrátě hospodaření už teď v zásadě, ale kryje to z rezerv. Ty rezervy byly vytvořeny tím, že jsme navýšili rozhlasové poplatky, ale ty jsme skutečně tehdy navyšovali, pokud mi paměť dobře slouží, nikoliv proto, aby byly projedeny, ale aby sloužily na investice a na jiné potřebné věci, které rozhlas musí činit. Takže pokud nebudou učiněna žádná opatření, tak se zřejmě naplní scénář, který zde je popsán přímo ve zprávě, a ten říká: Je patrný dopad úsporných opatření zavedených v roce 2010. Přes tyto úspory by zisk lineárně klesal, tak jak se vzdaluje doba, kdy naposledy došlo k navýšení rozhlasového poplatku. Stejný vývoj je vysledovatelný i v letech 1998 až 2005, tj. před zvýšením poplatků. Je patrné, že se blíží doba, kdy bude nutné přijmout opatření směřující k udržení minimálně vyrovnaného rozpočtu v následujících obdobích.

Nicméně v té zprávě není ani naznačeno, co to má znamenat. Přitom Český rozhlas má docela vážné problémy v soudních sporech jednak s dodavatelem rekonstrukce, jednak s finančními úřady, a znamená to tedy, že je dokonce možné, jestliže tyto spory nebudou rozhodnuty ve prospěch Českého rozhlasu, že se prostě rozpočet ještě více propadne. Podle mého názoru není možné, a aspoň tedy já to neučiním, schválit zprávu, která obsahuje tato fakta, aniž by obsahovala řešení. Pan ředitel i paní předsedkyně rady řekli, že se tím budou zabývat, ale já tedy vycházím ze zprávy, kterou jsme obdrželi, a ta je pro mě neuspokojivá.

Já konstatuji za sebe, že tuto zprávu nemohu podpořit, a nemohu tedy podpořit, aby ji Poslanecká sněmovna schválila.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Václavu Menclovi. Ptám se, zda se někdo hlásí dále do všeobecné rozpravy, která je otevřena. Pan poslanec Ladislav Skopal. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP