(11.00 hodin)

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Já jsem původně měl v úmyslu navrhnout pouze zamítnutí návrhu smlouvy, ale nyní po debatě zvažuji, jestli by nebylo vhodné, když tady padla tahle debata, jaké mají pasy, jestli bychom nepřerušili jednání o této smlouvě a pan ministr vnitra by nedoložil, jaké pasy mají cizinci, kteří se prohlašují za kosovské Albánce v ČR, a komu je budeme vydávat, jestli je budeme vydávat skutečně Srbsku, nebo bývalé Jugoslávii, nebo jestli je budeme vydávat vůbec do Kosova jako do území, které nezpochybňuji. Trochu mě mrzí u pana ministra zahraničí, on se svou rodinnou historickou zkušeností že právě tohle prosazuje. Vždyť přeci ví, o co jde a že to ohrožuje územní integritu nejen Srbska, ale územní integritu celé Evropy. A to on ví velmi dobře.

Teď ještě jednu poznámku mi dovolte. Víte, já bych musel vzpomenout těch kroků, které tady byly od roku 1997, resp. 1998. To, že tady páchají trestnou činnost, to já panu ministru vnitra nezávidím, dokonce ho upřímně lituji, že musí řešit tak velkou zločinnost této skupiny obyvatel. Ale já si pamatuji, že už před válkou v roce 1998/99 byla vězení plná kosovských Albánců. Například když český parlament vyjel do věznice Torberg ve Švýcarsku, tak tam byla ze třech podlaží dvě podlaží kosovských Albánců - všichni za drogy nebo za zbraně. A to opravdu je důvod, pro který máme uznávat takovou republiku? Já si myslím že ne. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji, pane poslanče. Já se pouze ujistím, prosím, než mi odejdete dočista od mikrofonu, že jste skutečně dal návrh na přerušení a odročení. Je to tak, pane poslanče? (Ano.) Děkuji, abychom měli jasno.

Teď je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Jeroným Tejc, poté je přihlášen pan ministr Kubice a poté paní poslankyně Andrýsová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Děkuji za slovo. Já nejsem odborníkem na zahraniční politiku, nevím v tuto chvíli, jaký je stav, možná by to tady pan ministr měl říct a měl říct, zda existuje vízová povinnost pro občany Kosova, kteří směřují k nám, a v případě, že existuje, jakým způsobem tedy dochází k vydávání víz těmto občanům, kteří tady potom páchají trestnou činnost, a my tady musíme přijímat smlouvy, abychom je vraceli zpátky. To si myslím, že je zásadní věc, a měli bychom se také o této věci bavit, ale přiznám se, že k tomu nemám dostatek informací, a byl bych rád, kdyby je tady pan ministr zahraniční poskytl.

A podstatná věc je také v tom, o čem tady hovořil pan ministr vnitra Kubice. Já jsem pro, ať se trestná činnost vyšetřuje, ať se trestná činnost trestá, ale k tomu nám nepomůže žádná smlouva o vracení. My musíme ty, kteří tuto trestnou činnost páchají, především dostihnout, potrestat a případně je poslat do vězení. Když se podíváte na rozpočet, který jsme včera schválili, resp. schválili ho poslanci vládní koalice, tak už žádné kapsáře nikdo trestat nebude, budou si tady běhat daleko větší gangy, protože policistů bude méně, bude jich méně o tisíce a rozhodně žádná smlouva o nějakém vydávání nás nespasí. Takže jestli někdo poškozuje občany ČR, tak to není opozice v tomto sále. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní předávám slovo panu ministrovi vnitra. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Jan Kubice Já bych chtěl říci, že tato smlouva se týká nelegálních migrantů, to znamená osob nelegálně pobývajících na území ČR. To je jedna věc. A druhá věc - k pasům. Smlouva se týká osob, které mají občanství Republiky Kosovo nebo ho měly před vznikem Kosova a nezískaly poté jiné občanství. Takže obsahem smlouvy je přijímat i občany, kteří měli naposledy občanství Republiky Kosovo a poté po vzniku samostatného Kosova nezískali jiné občanství.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Nyní je přihlášena paní poslankyně Andrýsová, poté vidím s faktickou poznámkou pana poslance Filipa. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Andrýsová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěla říct, že jsem se v této věci obracela na pana velvyslance, který působí v Kosovu a reprezentuje ČR. Ráda bych tady přednesla několik faktů, se kterými mě seznámil. V dopise, který jsem mu psala, jsem se zmínila, že existuje velká debata v českém parlamentu vůbec o tom, jestli Kosovo mělo být uznáno, nebo ne. On všechno zohlednil a napsal toto:

"Bez ohledu na mezinárodněprávní status Kosova ve vztahu k České republice a k jeho subjektivnímu vnímání ze strany jednotlivých ústavních činitelů ovšem existuje objektivní potřeba vhodným způsobem regulovat praktické vztahy mezi oběma zeměmi." Dále uvádí konkrétní fakta: "Podle údajů ředitelství služby cizinecké policie bylo za rok 2009 řešeno 11 případů občanů Kosova s nelegálním pobytem na území ČR, za rok 2010 16, za prvních osm měsíců roku 2011 12 případů, což jistě nejsou zanedbatelné hodnoty v porovnání s většinou ostatních zemí." Pan velvyslanec dále uvádí: "Tyto praktické záležitosti jsou tedy příslušné orgány ČR nuceny řešit bez ohledu na další okolnosti." Na závěr píše: "Mohu pouze zopakovat, nejedná se skutečně o otázku ideovou či ideologickou, ale veskrze praktickou." Toť vše ode mě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Dále vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Vojtěch Filip. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Oceňuji to, že kolegyně Andrýsová přinesla určité informace, ale to mě jenom nutí k tomu, abych svoji procedurální poznámku rozšířil a upřesnil návrh, který jsem tady podal. Já skutečně mohu věřit tomu, co pan vedoucí úřadu - protože není velvyslancem, pokud je mi známo - sděluje, ale já bych rád, a proto svůj procedurální návrh upřesňuji tak, že přerušujeme tento bod projednávání do zprávy ministra vnitra o tom, jakým způsobem tady žije, kolik tady žije legálně kosovských Albánců, kolik jich tady žije nelegálně, které eviduje policie, a jakým způsobem řeší jejich případnou trestnou činnost a jaké mají pasy v tuto chvíli. Protože to, co říkal pan ministr Kubice, mě jenom přesvědčuje o tom, že ve skutečnosti nemohli být před vznikem Kosova, před jeho uznáním, občany Kosova jako státu, protože takový stát neexistoval. Byli občany Srbska, případně žili v Kosovu a Metochii jako autonomní oblasti bývalé Jugoslávie, později Srbské republiky. Takže v tomto ohledu ty pasy, na které jsem tady upozorňoval, jsou asi opravdu tím vodítkem, protože pokud vydávání má být legální, bude provedeno stejně se souhlasem srbských úřadů, protože přes území Srbska je do Kosova, do Prištiny budeme vydávat. Nebo je tam budeme vozit vládním letadlem. To jsme tady ale neslyšeli a to zatím také nepředpokládám, že bychom chtěli tolik peněz utrácet.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji i za upřesnění návrhu. Táži se, zda se ještě někdo další hlásí do rozpravy. Není tomu tak, rozpravu končím a prosím zpravodaje poslance Václava Kubatu, aby nám sdělil, o čem budeme hlasovat, pokud tedy ještě předtím nechtějí zaznít závěrečná slova.

 

Poslanec Václav Kubata: Dámy a pánové, to, co jsem zaznamenal, je návrh pana poslance Foldyny na zamítnutí této smlouvy a návrh pana poslance Filipa na přerušení tohoto bodu a následné doplnění ministrem vnitra o informace, tak jak to přednesl pan poslanec Filip.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, já se domnívám, že podle § 108 jednacího jsou hlasovatelné pouze dvě věci, a to návrh pana poslance Filipa na přerušení a odročení a dále bychom měli hlasovat o tom, zda vyslovíme souhlas, či nesouhlas s ratifikací, pokud by neprošlo odročení.

 

Poslanec Václav Kubata: Ano, dobře. Děkuji, souhlasím.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Budeme takto postupovat. Já tedy přivolám kolegy.

 

Nejprve budeme hlasovat o návrhu pana poslance Filipa na přerušení a odročení do doby, než podá pan ministr vnitra zprávu o pobytu občanů Kosova na území ČR, když si to dovolím takhle zkráceně říct. Pan poslanec souhlasí.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 201 z přihlášených 120 pro 49, proti 64. Tento návrh byl zamítnut.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouvy mezi Českou republikou a Republikou Kosovo o zpětném přebírání osob s neoprávněným pobytem, podepsané dne 24. června 2011 v Prištině.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 202 z přihlášených 121 pro 65, proti 46. Tento návrh usnesení byl přijat, byl s ním vysloven souhlas.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Děkuji panu ministrovi a děkuji panu zpravodaji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP