(13.00 hodin)
(pokračuje Rath)

Prostě mně to připadá, že se panovi Nečasovi a Kalouskovi vlastně stýská po těch letech před listopadem 89, kdy jsme závistivě koukali přes hranice a říkali si, no, ti si žijí. Prostě jestli je to tím, že pan Kalousek byl tehdy členem Národní fronty a podporoval politiku Komunistické strany Československa jako její pevná hráz a pevný soudruh ze spřátelené strany, tak jestli se mu po tom stýská a dnes chce jít v těch šlépějích, nevím. Nedovedu si to jinak vysvětlit. Konečně musím říct, že pan Nečas mi čím dál tím víc připomíná Gustáva Husáka v jeho mladších letech. Ta rétorika a vystupování je velmi podobné. Soudruzi, spořme, soudruzi, šetřeme! Soudruzi, utáhněme si opasky, ať pak máme ten náskok a ten Západ dobře doženeme. Jako kdybych to slyšel. Mám pocit, že se vracím do dětství, když slyším slova pána Nečase a pana Kalouska. Já bych rád tady od nich slyšel vysvětlení, jestli si skutečně myslí tím, že jste zařadili tu zpátečku a šlapete na plyn a z naší země děláte čím dál tím chudší a chudší zemi, která čím dál tím víc neprosperuje, tak jestli si tím myslíte, že ty naše sousedy doženete.

Víte, nikdy bych nemyslel, že skoro celý život prožiju v režimech, které jsou neustále důsledkem druhé světové války. Nejdřív kvůli ní jsme spadli do toho východního sektoru a ze země, která byla na tom hospodářsky lépe než Rakousko, s kterým jsme sdíleli několik set let historie, a jak v první republice, tak i v padesátých letech jsme měli hospodářský náskok, a propadli jsme se, tak jsem nikdy nevěřil, že po tom roce 1989 prostě budeme zažívat zase takovouto ostudu a reminiscenci, kdy prostě tady bude vládní politika z nás dělat zase chudší a chudší a méně prosperující zemi, než je třeba Rakousko.

Čili teď nemáme na stole nic jiného než zase kus papíru, který sám ministr financí označuje jako virtuální, nepravdivý, nesmyslný rozpočet, že přijde ještě s horším za pár měsíců a který nás ještě uvrhává do větších ekonomických problémů.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, já vás velmi nerada přerušuji. Na dnešní 13. hodinu byly svolány další tři výbory a také bude zasedat organizační výbor, takže budu nucena tuto plodnou diskusi přerušit do 14.30 hodin. Pokud se nechystáte říct nějaké závěrečné slovo, tak samozřejmě potom budete pokračovat ve 14.30 hodin.

 

Poslanec David Rath: Dobře. Děkuji, paní předsedající, půjdeme se tedy posilnit a můžeme pokračovat po obědě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Velmi se těšíme všichni.

Dámy a pánové, já přerušuji tento bod ve fázi obecné rozpravy do 14.30 hodin. Prosím, připomínám všem členům organizačního výboru, že se za chvíli sejdeme k naší schůzi. Přeji vám příjemnou polední pauzu.

 

(Jednání přerušeno ve 13.03 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP