(12.40 hodin)
(pokračuje Rath)

Dámy a pánové, tato vláda neplní druhé své zásadní předsevzetí, nebo možná první své zásadní předsevzetí, že dluhy České republiky nebudou stoupat. Realita je taková, že dluhy stoupají, a to velmi rychle. A s tímto přichází i tento státní rozpočet. Opět dluh stoupne o více než 100 miliard. Možná ještě více. Teď to vypadá, že možná o nějakých 130, 140 miliard. Možná stoupne nejvíc v historii České republiky. Tato vláda nejvíc zadluží naše občany a jejich děti. Takže neplní to, proč ji občané volili, a to, co občanům slíbila. Nechová se rozpočtově zodpovědně.

Dobře. Když máte rozpočet, který tvoří dluh a je rozpočtově nezodpovědný, to lze i obhájit, pokud třeba pomáháte hospodářskému růstu. Nicméně, dámy a pánové, tento rozpočet nedělá ani tuto druhou klíčovou věc. On nejenže nepomáhá hospodářskému růstu, on ho ještě podvazuje. Řečeno srozumitelně, on žene Českou republiku do další, ještě hlubší krize, než ve které se nalézáme.

Já bych zde rád slyšel odpověď od pana premiéra a od pana ministra financí, jak si vysvětlují, že všechny ekonomiky okolo nás dnes rostou. Roste německá ekonomika, roste rakouská ekonomika, ale i takové ekonomiky jako Polsko. Dámy a pánové, jak je možné, že sousední země jako Polsko ekonomicky roste a my už několik let ekonomicky stagnujeme? Vysvětlení je jednoduché. Všechny rozpočty předkládané touto vládou jsou v podstatě protirůstové. Prostě ekonomiku dusí.

Hrubý domácí důchod je tvořen, zjednodušeně řečeno, třemi pilíři. První pilíř je vlastně to, co utratí vláda, tedy spotřeba vlády, jakési vládní investice, chcete-li, dále je to spotřeba domácností, tedy to, co utratí všichni lidé, a třetí je bilance zahraničního obchodu. Podívejme se, co dělá vláda dlouhodobě ve svých rozpočtech s těmito pilíři. Takže lidem snižujeme příjmy, neustále je masírujeme tím, že bude hůř a bude ještě hůř, že mají šetřit, spořit, připravit se na horší časy, pokud možno zalézt doma pod peřinu, vypnout topení, vypnout světlo a modlit se, aby bylo lépe. Tímhle samozřejmě ekonomice moc nepomůžeme. Logicky tím klesá spotřeba veřejnosti. A spotřeba veřejnosti je jednou z klíčových věcí, která pomáhá roztáčet ekonomiku. Jak chcete, aby prosperoval stát, když po lidech chcete, aby si nejlépe zalezli doma pod peřinu, vypnuli topení, vypnuli světlo, nikam nechodili? Tak nebudou chodit do divadel, nebudou chodit do kin, nebudou chodit do restaurací, nebudou si nic kupovat na sebe, protože budou spořit. To se okamžitě přelévá dál. Dnes vidíte, že jsou na pokraji krachu mnohé restaurace, zavírají se kina, divadla, živoří. To jsou spojené nádoby.

Co dělá vláda a tento rozpočet? No, v tomto rozpočtu opět přichází se stejnou písničkou, to znamená - lidé, dostanete méně, musíte víc šetřit, nesmíte tolik utrácet. Čili opět podříznutí toho pilíře spotřeby obyvatel.

Druhá věc - spotřeba vlastní vlády, tedy investice vlády. Prosím vás, v takhle zoufalé situaci snad investiční politika vlády nebyla nikdy. Ale přelévá se to dál. Těmi škrty se to přelévá do měst, přelévá se to do krajů. Běžte se zeptat firem, co si o tom myslí. Prostě se na nás řítí kolaps celého sektoru, který se jmenuje stavebnictví. Podřízli jste stavebnictví v dopravě, takže se jenom hovoří o tom, co se zastavilo, co se zastaví, co se zastavuje. Nestaví se dál dálnice, rychlostní silnice, další koridory, důležité silniční trasy. Prostě nestačíte z těch peněz ani opravovat rozpadající se silnice. Počet děr v silnicích prudce stoupá proti počtu těch, které jsme stačili zalátat. Prostě proto, že tam ty peníze nedáváte. Ale nejde jen o silnice. Neinvestuje se do nemocnic, do škol, do kultury. Podívejte se, kolik zámků, kostelů, cenných kulturních památek se nám doslova rozpadá před očima. Co dělá vláda? Snaží se hledat prostředky, aby naše nemocnice byly lepší, aby poskytovaly pacientům a zaměstnancům lepší komfort, aby školy vypadaly lépe, aby kulturní památky byly v důstojném stavu? Ne. Opět škrty, škrty, škrty.

Myslíte si, že když škrtnete všechny investice do těchto věcí, že v České republice bude lépe, že tady půjde nahoru, aspoň krůček po krůčku životní úroveň? Ne. Nejenže budou přibývat díry v těch silnicích a padající mosty, ale budou nám padat další a další kostely, další a další kulturní památky, budou nám pustnout zámky, na které nemáme peníze, rozpadat se nemocnice, rozpadat se některé školy. To je cesta? To je cesta do Chudákova, a ne do Evropy. Pan ministr financí Kalousek s panem Nečasem nás vedou skutečně rovnou cestou někam do Chudákova, protože jinak to prostě dojít nemůže.

To, když podříznete investice vlády, tak nejenže je to hned vidět, ale okamžitě se to přelije i do zaměstnanosti. Myslíte si, že stavební firmy a všechny na ně navázané firmy budou schopny lidi zaměstnávat a vyplácet jim platy? Z čeho? To je další pilíř, který si vláda sama podsekává. Nebudou se stavět nemocnice, a nejde jen o stavbu. Tam máte spoustu návazných činností. Vy tam musíte koupit postele, umyvadla, sprchy, sprchové baterie. Spoustu věcí. To se okamžitě přelévá do firem, které to vyrábějí a dodávají. Jak chcete v těchto firmách udržet zaměstnanost? Jak chcete tyto firmy udržet při životě, když jim nedáte práci? Tato vláda jde politikou, že odmítá dávat práci českým lidem. Firmy čekají ještě těžší časy, než které zažívají dnes. Vy se proškrtáte do naprostého zmaru. Takovou hospodářskou politiku nemá v našem okolí nikdo. Proto také nikdo na tom není tak špatně jako my.

Takže rozpočet nás zadlužuje, dluhy nám rostou a budeme je muset platit. Nevíme z čeho, ekonomika nám stagnuje, nebo dokonce bude klesat. Toto je rozpočet a politika současné vlády.

Já bych se chtěl zeptat pana premiéra a pana ministra financí, co ošklivého, co zlého vám udělali lidé v naší zemi, že je takto trestáte.

Když se podíváte všude okolo, jak jsem říkal, ve všech okolních zemích ekonomika roste. Jedině tady se propadáme, a to nejenom do dluhů, do neprosperity, ale samozřejmě v podstatě i do deprese, protože mezi občany logicky roste naštvanost, ale i deprese. Nemají naději. Nevidí naději, že tato vláda přináší něco nového, má recept, jak je z té neprosperity vyvést. Naopak, ta vláda přichází s recepty, jak nás do ještě větší neprosperity uvrhnout. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP