(Jednání pokračovalo v 11.47 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Dámy a pánové, než budeme pokračovat. Dovolte, abych vás seznámila s dalšími omluvami. Dnes od 11 do 15 hodin se ze zdravotních důvodů omlouvá pan poslanec Smýkal. Pan předseda vlády se omlouvá také dnes, i když vidím, že je ještě přítomen, ale posléze bude muset z pracovních důvodů odejít. Pan kolega Vodrážka naopak byl omluven, ale je přítomen a jeho omluvy do konce tohoto týdne se ruší, neboť je přítomen ve Sněmovně. Myslím též, že pan předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, který byl omluven ze zdravotních důvodů, je zde přítomen. Tolik na upřesnění k omluvám.

Budeme se moci věnovat závěrečnému hlasování, neb jsme přesně v té chvíli, kdy tento bod byl těsně před závěrečným hlasováním před hodinou přerušen. Přivolávám naše kolegy do jednacího sálu. Jakmile zde budou, rozhodneme o osudu tohoto návrhu zákona. (Čeká se na poslance přicházející do sálu.)

Prosím, aby bylo nastaveno kvorum na 120.

Před závěrečným hlasováním se stanoviskem se chce vyslovit ve Sněmovně předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážené poslankyně, vážení poslanci, vážená paní předsedkyně, vážená vládo, dovolte mi, abych vás seznámil se stanoviskem poslaneckého klubu sociální demokracie k tomuto závěrečnému hlasování. Musím říci, že není nijak překvapivé. My jsme jako sociální demokraté pro tento návrh zákona hlasovali v prvém čtení a chci vás informovat o tom, že stejně jako v prvém čtení a stejně jako kdykoli v minulosti budeme pro přímou volbu prezidenta republiky hlasovat i nyní, to znamená při závěrečném hlasování o tomto návrhu zákona.

Chci vás informovat o tom, že náš poslanecký klub, který má 54 členů v této Poslanecké sněmovně, je zde přítomen. Je zde přítomno 53 členů našeho poslaneckého klubu. Jeden náš kolega je bohužel dlouhodobě velmi těžce a vážně nemocen a nemůže se zúčastnit tohoto hlasování, ale 53 přítomných členů poslaneckého klubu sociální demokracie bude hlasovat pro přijetí této ústavní změny.

Já jsem na začátku říkal, že to není nikterak překvapivé, a to je pravda, protože sociální demokraté v této Poslanecké sněmovně pokaždé hlasovali pro přímou volbu prezidenta republiky, vždy, když toto téma se v této Poslanecké sněmovně objevilo. V historii Poslanecké sněmovny a České republiky nikdy nenastala chvíle, kdy by sociální demokraté nepodpořili návrh na přímou volbu prezidenta či nepodpořili návrh na zavedení obecného referenda. To vždy byly a jsou vlajkové lodě našeho programu.

My pokládáme za důležité, aby politika byla věrohodná, aby se respektovaly sliby, které se dávají voličům. A my jako sociální demokraté, když jsme před volbami v roce 2010 se setkávali s občany, když jsme navštěvovali různé mítinky a besedy, tak řada lidí se nás na to ptala. Ptala se: "Podporujete přímou volbu prezidenta republiky? Budete hlasovat pro přímou volbu prezidenta republiky? Jak chcete, aby se příště volil náš prezident?" A my jsme na těchto setkáních a mítincích před volbami v roce 2010, předtím, než vznikl náš mandát, odpovídali: "Ano, sociální demokraté mají ve svém volebním programu přímou volbu prezidenta republiky a budeme pro to hlasovat." Koneckonců, už jsme ty zákony předkládali také předtím. A když jsme byli zvoleni do této Poslanecké sněmovny, tak jeden z prvních zákonů, který jsme předložili spolu se zákonem o referendu, a to bylo ještě v červnu roku 2010, byl právě zákon o přímé volbě prezidenta republiky. Byl to jeden z prvních zákonů, který jsme tady jako opozice tehdy předkládali, prostě proto, že si vážíme slova, které jsme dali voličům.

A v duchu toho, abychom drželi slovo, abychom respektovali sliby, abychom drželi hodnoty, které tady dlouhodobě prosazuje česká sociální demokracie, tak budeme pro tento návrh hlasovat, byť si dokážeme představit dokonalejší ústavní změnu, byť si myslíme, že v budoucnu je možné o těch dalších ústavních změnách nepochybně ještě vést debatu. V tuto chvíli pokládáme za klíčové, že jsme se přiblížili okamžiku, kdy je konečně možné přímou volbu prezidenta republiky prosadit, a není možné, abychom tuto chvíli propásli, abychom ji z jakéhokoliv dalšího důvodu promarnili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP