(14.30 hodin)
(pokračuje Novotný st.)

Ale co jsem chtěl říct, my musíme v novém zákonu v době, do které jdeme, která nebude lehká, protože růst rozpočtů, státního rozpočtu nebo HDP, předpokládám, že bude kolem nuly, nebo může být i velmi silně záporný, pokud se krize nějak zvrtne, tak budeme muset zdanit výhry hazardu. To je další ohromná možnost získat řádově deset miliard korun a nechápu diskuse, že by tady vystoupili tu sportovci, tu nadace, že to dělat nebudeme.

Výhry hazardu jsou nezdaněnou položkou, kterou výherci mají, a tímto bychom dosáhli, a nemáme to tady předloženo samozřejmě na stolech, protože je to větší změna, už na ní pracujeme, ale protože Ministerstvo financí dokončuje loterijní novelu a začala se projednávat hned počátkem roce v Poslanecké sněmovně, tak tam bychom tuto věc chtěli zanést, aby se výhry v krizi, do které jdeme, zdanily. A tímto získáme chybějící prostředky na arbitráže, které nás teď čekají díky naší špatné práci, díky zkorumpovanosti úředníků na Ministerstvu financí a všech těch lobbistů, kteří kolem hazardu léta pracují. Protože tyto arbitráže už probíhají, v současné době už probíhá vyčíslování dopadů a je to už teď v miliardách korun. Předpokládám, že tyto arbitráže za - opakuji - za i vaši špatnou práci nás budou stát 10 až 15 mld. korun. A to, že byl porušen zákon, teď už nikdo nepochybuje.

Jedenácté přikázání v České republice zní: Nedokážeš! Já si myslím, že jsem teď už dokázal, že opakované nálezy Ústavního soudu a minulý týden stanovisko ombudsmana, ve kterém jasně říká, že byl porušen zákon při povolovacím procesu loterií, tak znamená, že se bude obnovovat policejní šetření povolovacího procesu, které před třemi lety již dopadlo tak, že byl obviněn policií náměstek Prouza. Pak na zásah ministra Kalouska došlo k stažení tady toho státní zástupkyní v Praze, jak se to u nás dělá obvykle. V současné době když tato nejvyšší právní instituce a ombudsman prokázali, že došlo k porušení zákona, tak je potřeba z toho vyvodit důsledky, samozřejmě, protože bez trestu není náprava. A my nemůžeme říci, že se nic nestalo, v téhle chvíli, protože škoda bude obrovská a získat prostředky na ně musíme, čili jak nová forma zdanění, tak další tlak na toto odvětví je prostě bez diskuse a jsem rád, že ta diskuse, nebo že to k tomu směřujeme.

To, že daleko lepším výsledkem, když snížíme výskyt hazardu, a jeho penetrace ve společnosti je skutečně světově ojedinělá, tak snížíme rozdíl, kde nám to poškozuje podnikatele, pracovní prostředí, jeden závislý hráč kolem sebe negativně 12 lidí. Zaměstnavatele, rodinu samozřejmě, sociální dopady, sebevraždy, léčení, všechny tyto věci, sociální dávky, to všechno s sebou nese ohromné náklady, které nevyváží těch usmolených šest sedm miliard korun. Teď to zvýšíme o jednu, to je k ničemu. My musíme skutečně potlačit vliv na společnost.

Nebudu zdržovat, jsme všichni unaveni po tomto týdnu. Krátce se vyjádřím jenom k těm peticím.

Sportovci, to, co nám tady předváděli 20 let, jsou v podstatě neúspěšní bankrotáři ve smyslu řízení loterijního byznysu. Oni dovedli svou firmu, kterou dostali, která měla v té době, když ji dostali, 97 % trhu, dovedli ji do situace, kdy ten poměr obrátili. Oni teď nemají nic, ale ještě před krachem Sazky měli pouze 7 % trhu. Takže se postupně z toho trhu dostali. Ale co udělali škodlivého, že byli vždycky vlajkovou lodí hazardu, vlastně poslouchala je Sněmovna, nosili sem všechny novely, prolomili kogentní zákon o loteriích už v roce 1993, kdy pouze pomocí právního posudku jimi vypracovaného si zavedli do svého podnikání jackpot, který místy dosahuje ohromných částek, působí agresivně na ty hráče - sto milionů, že jo, to vypadá velmi nadějně si vsadit! Rozpoutává to takové to šílenství vždycky, když jackpot naskočí. Takže to bylo první prolomení zákona. A druhé prolomení, a to bylo daleko dramatičtější a tristnější pro naši společnost, bylo v roce 1998, kdy po tlaku, který jsme vyvinuli jako starostové, že chceme regulovat VHP pomocí vyhlášek, tak nám ustoupili s tím, že tam prosadili v podstatě do kogentního zákona, který byl podle holandského vzoru, německého, napsán už v roce 1990, jak jistě vidíte z materiálů zákona o loteriích, tak prosadili výjimku, § 50 odst. 3 umožňuje v podstatě nedodržovat zákon. A to se nedodržuje způsobem, kdy například prohra za jednu hodinu u interaktivních videoterminálů je milion 300 korun. To je částka, kterou můžete prohrát za desítky dní na výherních hracích přístrojích, kde ty částky jsou všude o dva řády nižší. Jak vsazeno, vyplaceno, s tím nebudu teď zdržovat.

Takže tímto došlo k jevu, který právě s sebou nese ty arbitráže, protože provozovatelé výherních hracích přístrojů a zejména kasín jsou dlouhodobě prokazatelně postiženi s tím, že tady byl povolen hazard, který je řádově někde jinde, nemá žádné omezení, a porušili jsme tři věci. Jednak hospodářskou soutěž, došlo k ohromným ztrátám těch provozovatelů, kteří to nemohou dělat, a obcházíme nařízení Evropské unie o praní špinavých peněz, protože to jsme zavedli pouze v kasínech, a těch pravých kasín je 30, pak je tady nějakých 400 pseudokasín, která se tak jenom nápisem tváří, ale ta kasína tohoto ražení jsou na každé benzince a cukrárně, kde jsou interaktivní videoterminály, kdy bez jakékoli evidence čehokoliv může hrát o velké peníze a o velké výhry a prohry kdokoliv a perou se tam peníze. Takže to jsou věci, které už nás teďka v podstatě postihnou v těch arbitrážích, které už probíhají. Možná by se pan ministr mohl k tomu tady vyjádřit.

Takže sportovci by měli ten svůj šílený podnikatelský záměr, který nevyšel a skončil krachem Sazky, zpytovat své svědomí. Ti sportovci milionáři, kteří za peníze z hazardu dosáhli svých zisků, by měli vytvořit třeba fond, podpůrný, pro mládež, ze svého a trošičku zpytovat svědomí, a ne na nás zase tady tlačit přes různé petice, jak to dělali vždycky. Já jsem s tím zákonem léta bojoval, tak vím, jaké sprostoty si dokázaly hazardní společnosti přes sportovce plus různé - speciální škola ve Vizovicích vyzývala, ať dáme ruce pryč od hazardu, například. A vytvořily vždycky tlak, který vedl k tomu, že se nic nemohlo stát.

K těm nadacím ještě pár poznámek. Nadace to vytvářely stejně. Jsou vedle těch, co už tady jmenováno a co o nich píší v novinách, ty pseudonadace, tak je tady skupina nadací, která skoupila státní dluhopisy. Skoupily je hned, tu první tranši, pak musela být vytvořena ještě jedna, desetimiliardová tuším. A tu taky z velké části skoupily. Mě by to nemuselo zajímat, ale dostal jsem skutečně upozornění ze strany hazardu, že tady k tomu došlo. A žádám ministra financí, aby zveřejnil ty nadace, které tyto peníze nebo státní dluhopisy koupily. Normálně by mně do toho nic nebylo, ale ony jsou pobírateli státní podpory v tom, že tyto dluhopisy mají výjimku - nejsou zdaněny, čili to je jedna státní podpora, kterou berou. Takže by měly být zveřejněny. A druhá je, že mají o něco vyšší úrok než bankovní produkty, takže to je další výhoda. Takže by Ministerstvo financí mělo tyto nadace zveřejnit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP