(12.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

A to druhé, co je špatně, vážení kolegové, je to, že mně to k ničemu není, když za mnou někteří z vás, poslanci vládní, přijdou a řeknou mi, že jsou připraveni, potom co se to schválí, tak jak to bude, jak jste to teď odhlasovali, že potom sedneme a začneme pracovat a v půlroce předložíme vyspravení té díry, která tam zůstává. Já vám děkuji za tuto nabídku spolupráce na nejbližší půlrok, ale nezlobte se, jakkoliv jsem ochoten na to kdykoliv si sednout znovu, připadá mi to trochu absurdní. Rozumíte, říci si, že to sice teď takhle odhlasujeme, a tady mi tady takhle přiznat, že uznávají, že tohle se skutečně nezvládlo, mám na mysli tu otázku, tu základní, transparentnost těch, kdo vstupují do výběrových řízení, a těch, kteří v nich uspějí, chápete, ten problém, který by se dal v kostce vyjádřit tak, že nejde o to, odkrýt vlastnickou strukturu jen dodavatele, ale samozřejmě toho posledního, toho subdodavatele. Ten dodavatel je často jen skořápka, jak víme, v českých podmínkách. Takže ten problém tady je. Můžete říkat, že není jednoduché to zvládnout, ale nějak se to zvládnout dá.

My jsme prostě tenhle ořech nerozlouskli. Prostě jsme si s tím neporadili. To je jediné. A pokud jste odmítli ten návrh, který se o to snažil a který byl připraven podle mě svědomitě a profesionálně, tak se asi nebudete divit, když vám nyní řeknu, že sociální demokracie tento výsledek práce nepodpoří. A opakuji, já bych v tomto případě to úplně neházel na poslance. Já tu vinu vidím už na vládě a na ministerstvech. A na tom, že premiér nesehrál roli manažera, protože tohle je klíčová role vlády. Tohle není role jenom jednotlivých ministrů. Tohle je i zodpovědnost premiéra, který tu vládu koučuje. On měl v takovéto prioritě sehrát roli toho, kdo zajistí, že ta vláda tady nepředloží nějaký polotovar, ale něco, za čím ministři vlády stojí, a ne něco, o co se tady potom servou, a my jim v tom ještě pomáháme, aby to nějak dopadlo. - Nějak dopadlo. Právě že to nějak dopadlo. Ten problém je těžký, to nepopírám. A pokud nebudou všichni konat to, co mají, tak ho nejsme schopni zvládnout.

Já neříkám, že sociální demokracie není ochotna se k tomu tématu vrátit, ale připadá mi, dneska tady říkat, do půl roku s něčím přijdeme, co spraví to, co jsme tady zpackali, je trochu pošetilé a není to fér a připadá mi to pokrytecké. Teď tady byl úkol. Bylo na to dost času a my jsme měli příležitost s tím něco udělat. Já se vám přiznám, že nevěřím tomu, že za půl roku tahle nabídka, dokončíme, že k něčemu dospěje. Prostě bohužel jsem už příliš mnohokrát zažil, jak tyhle sliby končí. Dnes je to prostě tak, že tenhle návrh věc neřeší. Je to prostě tak, že vláda v této roli selhala a my tento polotovar prostě jako sociální demokraté nepodpoříme. Je mi líto. Česká veřejnost se v případě korupcí bohužel po tomhle zákonu opravdu nemá na co těšit.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní jsme ve fázi, kdy budeme hlasovat o celém návrhu zákona. Návrh usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 373."

Přivolávám naše kolegy a zahájím za malou chvíli hlasování o tomto návrhu. Je zde ještě žádost na odhlášení. Odhlásila jsem vás, prosím o novou registraci. Návrh usnesení jsem přednesla a budeme moci zahájit hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 23 a ptám se, kdo je pro návrh usnesení, který jste právě slyšeli. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 23 přítomno 175, pro 101, proti 36. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

O slovo mě požádal ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, též ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já už jsem nechtěl otevírat diskusi, nicméně musím reagovat na slova pana místopředsedy Zaorálka, protože se musím ohradit proti jakémukoliv spojování Ministerstva práce a sociálních věcí s projednáváním zákona o veřejných zakázkách ve Sněmovně. Všechny záležitosti, které Ministerstvo práce a sociálních věcí připomínkovalo, byly vyřešeny na úrovni vlády. Tedy to napadení, že Ministerstvo práce a sociálních věcí jakýmkoliv způsobem zasahovalo do projednávání tohoto tisku ve Sněmovně, bylo naprosto nepravdivé a naprosto zbytečné a zbytečně vyhrocující atmosféru. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji. Prosím pana ministra financí Miroslava Kalouska. Ještě tedy místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Já jenom ministra Drábka jsem nejmenoval proto, že bych mluvil o jeho podílu na novele zákona o veřejných zakázkách, ale proto, že v těch tématech, která se týkají Ministerstva práce a sociálních věcí, tuto praxi aplikuje stejně hojně jako jeho kolegové, kteří to činili v tomto případě.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pan ministr financí Miroslav Kalousek.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Děkuji. Rovněž jsem nechtěl otevírat diskusi, ale musím zareagovat na slova pana místopředsedy Zaorálka. On vyčetl v zásadě všem poslancům, že si nechají podstrčit od ministerstva jakýsi dodělek, aby se ten zákon dopekl v Poslanecké sněmovně, a to že je špatná práce vlády a špatná práce Sněmovny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP