(11.50 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Já myslím, že projekt IZIP není ojedinělý, k podobným problémům v minulých letech docházelo v rámci veřejných institucí a veřejného sektoru, a právě proto, že se nejedná o ojedinělý problém, by stálo za to, aby Poslanecká sněmovna znala aktuální stanovisko ministra zdravotnictví k celé věci, abychom měli jistotu, že ten nekonečný seriál dalších a dalších výdajů, u kterých není zřejmé, jestli se vůbec někdy systému a Všeobecné zdravotní pojišťovně vrátí, jestli bude donekonečna pokračovat. A bylo by dobře, kdybychom věděli, jakým způsobem se postaví Ministerstvo zdravotnictví k jednání Všeobecné zdravotní pojišťovny o pořízení struktury IZIP.

To všechno jsou důvody, proč sociální demokracie žádá, aby na program dnešní schůze Sněmovny byla tato věc zařazena, abychom se o té věci mohli pobavit, abychom slyšeli ministra zdravotnictví. Já bych vás chtěl požádat o schválení programu tohoto bodu s názvem Informace ministra zdravotnictví k projektu IZIP, k projektu elektronických zdravotních knížek. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji také panu předsedovi Sobotkovi. Nyní prosím o slovo předsedu poslaneckého klubu KSČM pana poslance Pavla Kováčika. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, paní a pánové, zajisté se mnou mnozí budete souhlasit, že projekt IZIP je od samého začátku projektem velmi problematickým a málokterý z projektů nebo málokterá aktivita tohoto druhu od samého počátku vzbuzovala takové pochybnosti o smyslu utrácení veřejných peněz jako právě projekt IZIP.

Pročpak asi k té situaci došlo? Přinejmenším dva problémy, přinejmenším dva okruhy otázek od samého počátku byly víceméně jasné. Za prvé, zdravotní pojišťovna vybrala provozovatele elektronické zdravotní knížky v soutěži, která ve skutečnosti ani žádnou soutěží nebyla. Společnost IZIP se jí totiž zúčastnila sama, údajně proto, že šlo o technologický unikát. VZP dokonce za tento doslova zpackaný tendr dostala i pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ve výši 800 000 korun, jen dodám, že nakonec kvůli promlčení ani tu pokutu hradit nemusela. Druhým závažným problémem byla skutečnost, že naši dřívější kolegové zde ze Sněmovny, poslanci za ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký, spolu s lékařem Pavlem Hronkem získali od tehdejší ředitelky VZP Musílkové exkluzivní zakázku. Tu zakázku schválila i správní rada VZP, kde členem byl i pan Cabrnoch. Oba poslanci byli v té době také členy sociálního a zdravotního výboru Poslanecké sněmovny.

Co se tehdy říkalo? Proč tehdy vůbec, pod jakým slibem tehdy vůbec bylo možno ten projekt tímto způsobem ošetřit? No protože prý měl projekt ušetřit čas, prý tento projekt měl zlepšit zdravotní péči, a považte, 10 % nákladů. To je docela v tom celkovém objemu dost.

A teď, jaká je skutečnost. Za deset let spolykal tento projekt téměř 2 mld. korun a je stále nefunkční, stále je neefektivní, stále nepřináší ony úspory, které byly slíbeny, stále nepřináší onu lepší zdravotní péči, a že by šetřil čas, to tedy rozhodně nešetří. V systému je dosud zaregistrováno pouze 2,5 mil. klientů VZP a pouhých 20 tisíc zdravotníků, 8,5 tisíce zdravotnických zařízení a obsahuje kolem 25 mil. zdravotních záznamů. Ale značná část přihlášených pacientů a lékařů systém nepoužívá. Měsíčně nyní pojišťovna platí 12,5 mil. korun, 6,5 mil. je na vedení zdravotních knížek a 6 mil., přátelé, je na komunikaci, osobní účty a portál. Celkem tak majitel IZIP, a. s., inkasuje hrubého 150 mil. korun ročně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP