Začátek schůze Poslanecké sněmovny
3. listopadu 2011 v 11.48 hodin
Přítomno: 182 poslanců

 

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Vážené paní poslankyně, vážení kolegové, členové vlády, zahajuji 29. schůzi Poslanecké sněmovny. Vítám vás. Schůzi jsem svolala podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu, a to na základě žádosti 51 poslanců. Pozvánka byla rozdána prostřednictvím poslaneckých klubů dne 27. října 2011.

Opět vás všechny požádám, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Platí náhradní karty a jejich čísla tak, jak bylo určeno na 28. schůzi.

 

Přistoupíme k určení dvou ověřovatelů schůze. Navrhuji, aby jimi byl pan poslanec Jiří Dolejš a pan poslanec David Kádner. Má někdo jiný návrh na ověřovatele schůze? Není žádný takový návrh. Rozhodneme tedy hlasováním.

Zahajuji hlasování číslo 1. Táži se, kdo souhlasí s tímto určením ověřovatelů. Kdo je proti?

Hlasování číslo 1, přítomno 103, pro 95, proti nikdo. Konstatuji tedy, že jsme ověřovateli 29. schůze Poslanecké sněmovny určili pana poslance Jiřího Dolejše a pana poslance Davida Kádnera.

 

Potvrzuji také, že na 29. schůzi platí omluvy, které jsou shodné s omluvami sdělenými na schůzi předchozí, tedy 28.

Přistoupíme nyní ke stanovení pořadu 29. schůze. Návrh je uveden na pozvánce. Připomínám opět, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti a nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Slovo má předseda Poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Dovolte mi, vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a vážení kolegové, vážená vládo, abych velmi stručně odůvodnil návrh sociální demokracie.

Já se domnívám, že určitě každý člen této Poslanecké sněmovny již slyšel o projektu IZIP, o projektu elektronických zdravotních knížek. Jistě mi potvrdíte, že tento projekt nemá dobrou pověst. Existuje tady řada důvodů, proč tento projekt nemá dobrou pověst, ať už je to jeho vznik, který je spojen s vážným podezřením ze střetu zájmů, protože bývalí poslanci této Sněmovny, dnes poslanci Evropského parlamentu za ODS, kteří se pohybovali v oblasti zdravotnictví, byli přítomni v orgánech Všeobecné zdravotní pojišťovny, tak figurovali u vzniku společnosti, která projekt IZIP vytvořila a která projekt IZIP integrovala do činností, do outsourcingu Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Ten další důvod, proč projekt nemá dobrou pověst, je fakt, že už stál Všeobecnou zdravotní pojišťovnu téměř 2 miliardy Kč a ještě stále není definitivní rozhodnutí o tom, zdali skutečně bude aplikován v plném rozsahu. Stál sice už téměř 2 miliardy Kč prostřednictvím zdravotní pojišťovny vlastně všechny pojištěnce v systému zdravotního pojištění, ale teprve teď probíhá jakési experimentální ověřování v rámci dvou krajů, které má být následně vyhodnoceno. To je druhý důvod, proč je projekt IZIP nevěrohodný.

Ten třetí důvod se objevil v poslední době, když se zjistilo že spoluvlastníkem této společnosti se stala firma s neprůhlednou vlastnickou strukturou sídlící ve Švýcarsku, a s touto firmou dnes jedná vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny o tom, zdali zcela převzít vlastnictví ve firmě IZIP, či nikoliv. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP