(23.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Dvě další faktické poznámky. Pan poslanec Viktor Paggio, kterého nevidím, a pan poslanec Jan Čechlovský. Pan předseda Bárta s faktickou poté?

 

Poslanec Jan Čechlovský: Ono to tady zapadá, ale já bych se chtěl připojit k výzvě pana kolegy Paggia a pana kolegy Zaorálka. Prosím všechny příčetné poslankyně a poslance napříč politickým spektrem, abychom se nenechali vyprovokovat někým, kdo sem přišel v 11 hodin v noci udělat hádku. Abychom se skutečně vrátili zpátky k práci a šli projednávat. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Pan předseda a poslanec Bárta bere zpět svoji faktickou. Předpokládám, že už nejsou další. Ne, jsou. Další faktická poznámka - pan poslanec Jiří Krátký.

 

Poslanec Jiří Krátký: Děkuji pěkně. Vážení kolegové, abych se dopracoval k tomu, jak jsem se dostal k tomu pětitisícovému příspěvku pro státní pokladnu, tak jsem si nechal přehrát všechny kamery, které nás tady berou. I já jsem nechápal, proč jsem se takhle nechal vytočit. Je to zajímavé a velice bych vám to doporučil. Dokonce bych řekl, že pro některé z vás speciálně to vytáhnu a předám vám to. Protože když jsem viděl některá vystoupení, nebudu jmenovat, tak by myslím psychologové, psychiatři, jedině tito specialisté měli co dělat. Jinak samozřejmě je pravda, že jsem tím dívčím internátem neprošel. Je pravda, že jsem celý život dělal s alkoholiky, rozeznám všechna stadia alkoholismu, včetně té příležitosti, kterou tady teď (nesrozumitelné) opivnění, ovínění. Takže až se podíváte na záběry z těch kamer, na sebe, co jste tady předváděli, tak jsem zvědav, jestli se nezačnete za sebe už konečně stydět.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: To byla zřejmě poslední faktická poznámka. Přece jenom ne. Prosím, pane poslanče. Pan poslanec Kubata má slovo. Jan Kubata.

 

Poslanec Jan Kubata: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, zcela jistě je tady většina lidí, kteří chtějí pracovat, a já bych chtěl jenom prostřednictvím paní předsedající za všechny muže v tomto sále požádat právě vstanuvšího poslance Ratha: Pane poslanče, přestaňte se navážet do dam, které tady kvůli vám už pátý den do noci řídí schůzku. Mohl byste se potkat velmi brzo se mnou. Děkuji. (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji. Pokud se již někdo nehlásí - hlásí se pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Přece jenom bych chtěl požádat o to, abychom dodržovali standardy jednání v Poslanecké sněmovně.

Vážená paní místopředsedkyně, jestliže připustíme, že tady na sebe budeme pokřikovat, že budou chodit poslanci k pultíku, budou fakticky nějakým způsobem se snažit vyvíjet tlak na řečníky, já se ptám, kde to skončí. Kde to skončí v Poslanecké sněmovně. Já bych chtěl všechny požádat, i ty, co třeba trávili většinu dne mimo tento sál, kdekoliv jinde, je to jejich právo, tady nejsou nějaké píchačky a neeviduje se přesná účast poslanců v tomto jednacím sále. Já myslím, že je potřeba, abychom se snažili v této pozdní hodině dodržovat elementární kulturu jednání a nepřipustili tady nějaké přímo konflikty.

Chtěl bych požádat také o to, aby tady neustále nebyla opakována oblíbená lež koaličních poslanců o tom, že snad sociální demokraté zavinili, že zde musíme jednat přes noc. Já chci znovu upozornit na to, že sociální demokracie ani jednou nenavrhovala noční jednání a sociální demokraté pokaždé hlasovali proti nočnímu jednání v této Poslanecké sněmovně. Čili není možné tvrdit, že byť jediný sociální demokrat zapříčinil, že se jedná v noci. Sociální demokracie několikrát navrhovala večer přerušit toto jednání a vrátit se ke standardním hodinám v úterý odpoledne od dvou hodin. Já osobně jsem takovýto návrh předkládal, aby Sněmovna jednala standardně, nejednala přes víkend a nejednala v nočních hodinách. Myslím si, že určitě není v pořádku tady tvrdit zjevné nepravdy.

A pokud jde o řídící schůze, dámy a pánové, vždyť přece to je koaliční vůle, že to tak je. Vy jste vyřadili místopředsedu Poslanecké sněmovny z řízení schůze v těchto posledních dnech. Já tedy vůbec netuším, na základě čeho se tak stalo. Je otázka, jestli vůbec budeme mít nějakého místopředsedu Poslanecké sněmovny, jestli se nakonec nerozhodnete ho vyřadit definitivně. Ale já se ptám, na základě čeho tedy, jestliže dámy se cítí unaveny, tak určitě kdyby požádaly místopředsedu Sněmovny Zaorálka, aby je vystřídal, tak je vystřídá. Ale ony to nesmějí udělat. Ony to mají zakázané od vás. Vy jste jim to zakázali, aby Lubomír Zaorálek řídil v těchto dnech schůzi Poslanecké sněmovny. Jste demokraté, máte to dokonce ve svém názvu. No, je to trošku úsměvné. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Pokud se už nikdo nehlásí - hlásí se paní předsedkyně Miroslava Němcová.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Hlásím se, dobrý večer, dámy a pánové, pouze k faktické poznámce, protože některé věty nemohou zůstat bez odpovědi.

Já bych chtěla ujistit pana předsedu Sobotku prostřednictvím paní místopředsedkyně Parkanové, že neexistuje a neexistovalo nic, co by vytvářelo nátlak na mé individuální rozhodnutí, neb to je moje kompetence, která je mi dána jednacím řádem, a já rozhoduji, kdo a v jakém pořadí bude řídit schůzi Poslanecké sněmovny. Nedala bych si do toho nikdy nikým mluvit a rozhodla jsem se uvážlivě dle toho, jak probíhaly některé schůze v minulosti, a proto jsem rozhodla o tomto řízení. (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji. Nevidím nikoho, kdo by se chystal vystoupit s přednostním právem nebo s faktickou poznámkou a vrátíme se tedy zpět do rozjednané rozpravy. Slovo má pan poslanec Stanislav Křeček.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Ještě jednou dobrý podvečer, dámy a pánové. Člověk se nemá nikdy radovat předčasně, i když je hodinu první na řadě.

Já bych se vrátil k původnímu předmětu jednání. Chtěl bych se vyjádřit k výpovědnímu důvodu, čili k zákoníku práce, kdy se výpověď může dát zaměstnanci v případě závažného porušení dodržování režimu dočasné práceneschopného pojištěnce.

Legislativní rada vlády, pokud jste se někdy seznámili s jejím stanoviskem, tak ve svém stanovisku vyjádřila striktně v tom směru -

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Pane poslanče, promiňte, já požádám kolegy ve všech koutech tohoto sálu, aby pokud chtějí diskutovat, diskutovali v předsálí a umožnili vám vystoupení v takové hladině, kde se vzájemně uslyšíme.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Děkuji vám, paní místopředsedkyně.

Legislativní rada se vyjádřila ve svém stanovisku velmi striktně v tom smyslu, že při tomto výpovědním důvodu, který směřuje k úpravě zavedení tohoto nového výpovědního důvodu, směřuje do soukromoprávních vztahů, které jsou založeny na formální rovnosti stran, nelze ve prospěch jedné ze stran zavádět sankční ustanovení spočívající v postihu druhé smluvní strany za porušení předpisů v oblasti veřejného práva. To je protiústavní postup. Takováto úprava věcně nesouvisí s výkonem práce podle pracovněprávních předpisů, nemá žádnou souvislost s plněním pracovních úkolů. V případě provinění zaměstnance proti veřejnoprávní úpravě musí být posuzována ve formálním řízení veřejnoprávní povahy, ve kterém zaměstnanci musí být dána možnost, aby se hájil, a to i soudní cestou. Například při porušení režimu vycházek při pracovní neschopnosti z důvodu návštěvy zdravotnického zařízení, kdy dojde k zhoršení jeho zdravotního stavu, apod. Porušení povinnosti uložené veřejnoprávními předpisy musí být postihováno toliko v režimu veřejného práva, do něhož samozřejmě pracovněprávní vztah nespadá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP