(12.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Samozřejmě vašemu požadavku vyhovím. Měla jsem tady pouze poslední přihlášku, pokud by nebylo námitek, tak bych jí ještě dala prostor. Hlásil se pan ministr Bendl.

 

Ministr zemědělství ČR Petr Bendl Já vás moc nezdržím. Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, pan hejtman Rath tady pěl ódu na demokratická jednání zastupitelstev vedených sociální demokracií. Tak já tady musím uvést jenom některá fakta.

Faktem je, že v Moravskoslezském kraji není dodržován zákon o krajích, kde není možno často - není dáno právo lidem s přednostním právem vystoupit na jednání zastupitelstva kraje, jako jsou poslanci. To je vážné pochybení. Vážné zpochybnění toho, co vy tady říkáte. Kážete vodu a pijete víno. (Poslanec Bárta tleská.)

Něco podobného - to tak je - něco podobného se děje na úrovni Středočeského kraje. Tam se jde ještě dál. My v okamžiku, kdy chceme o čemkoli jednat a v řádném termínu, zákonném termínu, požádáme o projednání nějaké problematiky, pak se komunisté a sociální demokraté usnesou na tom, že ten problém neexistuje a projednávat ho vůbec nebudeme. Že ten problém prostě není. V okamžiku, kdy jednáme o něčem, a je to možné doložit ze stenozáznamu, vstane vždycky pan náměstek hejtmana Zelenka, a když už nemáte argumenty, navrhne usnesení k ukončení diskuse, a komunisté se sociálními demokraty ukončí diskusi přesto, že řada zastupitelů ještě chce diskutovat k danému tématu.

A pak poslední bod, když už si berete tu demokracii tak do úst. Není to tak dávno, když se projednávala vážná diskuse na téma reforma zdravotnictví, kdy tato Sněmovna a vláda sociální demokracie hodila na kraje problém se zadluženými nemocnicemi. Hejtmani tehdy chtěli alespoň ústy jednoho hejtmana promluvit v Poslanecké sněmovně a žádali pokorně Sněmovnu o šanci tady promluvit k tomuto tématu a ten prostor jste jim tehdy, přátelé, nedali! To je demokracie, jak si ji představujete vy. (Potlesk v řadách koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Zazněl zde požadavek klubu ČSSD na hodinovou přestávku. Pokud ještě teď není výhrada, tak bych dala slovo k faktické - nebo prostor k faktické poznámce panu poslanci Rathovi. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Rath: Děkuji, paní předsedající. Já tedy mám trochu výhradu k tomu, že když jsme požádali o přestávku na klub, tak běžně se dává okamžitě a nenechají se další řečníci, ale v okamžiku, kdy jste dala slovo panu Bendlovi, tak musím na to reagovat. A ta reakce je jednoduchá. Nevím samozřejmě, co, či a jak je dodržováno v Moravskoslezském kraji, ale nemám žádné zprávy o tom, že by tam někdo porušoval přednostní práva.

V našem Středočeském kraji v žádném případě k ničemu takovému nedochází. Sám pan Bendl je toho svědkem, protože tam vystupoval velmi často a vždy ode mě, když jsem řídil zastupitelstvo, dostal přednostní právo. Ke každému bodu - ke každému bodu! - na zastupitelstvu se vede rozprava. Nikdy jsme neudělali to, co jste udělali tady vy, že bychom sloučili všechny body. (S důrazem:) A jestli chcete, pane Bendle, tak to na příštím zastupitelstvu můžeme udělat. Stejně jako vy tady - sloučit všechny body, které se projednávají, do jednoho a každému zastupiteli říci, že smí vystoupit jen dvakrát v této celé sloučené, slité debatě, a jen ještě třeba po dobu 5 nebo 10 minut. Nezlobte se, to bych nikdy neudělal. Byť mám sto chutí vám to oplatit, tak si myslím, že je to tak nechutné, takové pošlapání ústavy a základních svobod a principů demokracie, že k takové nechutnosti, nedemokratičnosti a totalitnímu manýru já se nikdy, nikdy nepřipojím. I když zastávám heslo na hrubý pytel hrubá záplata, tak vše má svoji míru. A tady jste tu míru přestoupili, že ani já vám toto nechci oplácet, protože to je velmi nebezpečné. Vy vůbec nevíte, s čím si tady hrajete.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: To byla faktická poznámka. Já bych jenom (nesrozumitelné) připomněla, že než jsem dala slovo panu ministru Bendlovi, ptala jsem se, zda není námitka tady z pléna.

Zazněl zde požadavek na hodinovou přestávku pro poradu klubu sociální demokracie. Já tomuto požadavku vyhovuji. Vyhlašuji hodinovou přestávku do 13.05 hodin a prosím, aby poslanci využili tuto přestávku také, aby se občerstvili a naobědvali. Je to spojeno, prosím, tato přestávka s obědem.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní místopředsedkyně, já bych chtěl požádat, aby nebylo upíráno poslancům sociální demokracie, kteří skutečně teď podle mého pokynu půjdou do místnosti 205, právo na polední pauzu. Já samozřejmě chápu, že je vypjatá atmosféra. Včera nebyla přestávka ani na oběd, ani na večeři. My jsme to všichni ve zdraví přežili. Nicméně poprosím, aby se také v této Sněmovně zachovávala slušnost, když je sobota a poslanci sociální demokracie skutečně jdou do místnosti 205 jednat, a o to také všechny poslance prosím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Já vašemu požadavku vyhovím a pauzu prodloužím do 13.30 hodin. Přeji všem příjemné zažívání.

 

(Jednání přerušeno ve 12.06 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP