(10.40 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Já jsem tady také mluvil o flexibilitě pracovní síly, i když jinak než pan poslanec Laudát. Já si myslím, a možná ho překvapím, ale já si taky myslím, že je velký problém konkurenceschopnosti České republiky. A domnívám se, že to, s čím jsme vystačili v období před krizí 2008, nevystačíme do budoucna. A i to je téma, o kterém bych se tady rád bavil.

Takže já bych navrhoval, kdyby místo češtiny a dalších témat jsme se také vrátili k tomu, co je tématem této schůze, ale chtěl bych poprosit i ministry, aby pod vlajkou, že se máme vrátit zpět, nereagovali vůbec konkrétně věcně na nic z toho, co jsem tady řekl. Upozorňuju, že jsem otevřel několik témat, která se týkají zákonů, které máme projednávat, a nikdo na ně nereagoval! (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dalším přihlášeným je pan poslanec Pavel Kováčik. Poté ministr práce a sociálních věcí Drábek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, paní a pánové, děkuji za slovo a přeji všem i zde v sále, i kdo nás sleduje mimo sál, hezkou sobotu.

Za klub KSČM včera v pozdních večerních hodinách vystupovaly převážně ženy. A mluvily jasně, zřetelně a konkrétně. Přednášely stanoviska, která k těmto věcem, tedy k té takzvané reformě, která podle našeho názoru je asociální, která podle našeho názoru zatěžuje nerovnoměrně jednotlivé vrstvy obyvatelstva, a všechny argumenty, které zde padly, tak na reformu naše ženy, ale i ti muži, kteří včera v pozdních večerních hodinách vystupovali, přednesli. Já si myslím, že o tom ta rozprava taky je. Bez ohledu na to, jestli to nazveme obstrukcí, nebo jestli to nazveme řádnou rozpravou, by se mělo, a my jsme také mluvili a nadále budeme mluvit, máme tam přihlášené naše zástupce, k věci.

Ale já bych chtěl právě k té věci obrátit teď pozornost. Začali jsme před hodinou a téměř tři čtvrtě a pořád na tabuli svítí řádně přihlášení kolegové a kolegyně, poslankyně a poslanci, k řádné rozpravě. A co kdybychom se zkusili uklidnit, co kdybychom zkusili vypustit vášně, dát je mimo, je sobota, sobota bývá většinou klidný a hezký den, a zkusili dál pokračovat v rozpravě. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Nyní s přednostním právem vystoupí pan ministr práce a sociálních věcí Drábek. Prosím, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já musím tentokrát výjimečně navázat na svého předřečníka. Ano, skutečně včera večer ta diskuse byla korektní v politickém slova smyslu, jak přítomní senátoři, tak ti, kteří přednášeli stanovisko klubu KSČM, tak přišli s konkrétními tématy, s jasnými větami, na které se dalo jasně odpovědět. Bohužel já v tuto chvíli nevím, na kterou z těch vět pana místopředsedy Zaorálka mám odpovídat. Co se týká problému ztráty bytu nebo bydlení, na to tady odpověděl kolega poslanec a žádná další konkrétní témata jsem nezaznamenal. Doporučoval bych jenom podívat se na stenozáznam z včerejšího večera, protože tam skutečně řada konkrétních otázek a odpovědí zazněla. Jinak já jsem připraven a budu velmi rád odpovídat na konkrétní otázky a vyjadřovat se ke konkrétním tématům.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Bohuslav Sobotka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegové a kolegyně, já bych chtěl poblahopřát kolegům z KSČM k tomu, že je pochválil pan ministr Drábek. Já jsem si vědom toho, že my sociální demokraté se od něj asi nikdy pochvaly nedočkáme, protože koncepční rozpor mezi jeho politikou a tím, co by prosazovala sociální demokracie, je hlubší než naše jihomoravská Macocha.

Ale chtěl bych využít této příležitosti k tomu, jestliže zde vedeme věcnou a korektní debatu, chtěl bych se zeptat pana ministra Drábka, jak to tedy bude se splněním slibů, které dávala vládní koalice v souvislosti s reformami, které prosazuje. Já si vzpomínám, že pan ministr Drábek opakovaně sliboval v televizi, že valorizace důchodů bude kompenzovat všechno to zdražení, které přinese vyšší DPH u potravin a léků, že valorizace důchodů bude kompenzovat všechny nárůsty plateb v souvislosti se zdražením zdravotní péče, že valorizace důchodů bude kompenzovat zdražení energií, že bude kompenzovat deregulaci nájemného. Prostě tohle všechno mělo být pokryto valorizací penzí. Pan ministr Drábek to opakovaně v televizi sliboval. Říkal, že valorizaci bude přes 2,5 %. Nakonec bylo zveřejněno rozhodnutí, nebo návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, a tam se dozvídáme, že valorizace bude v průměru kolem 170 korun.

Skutečně, pane ministře, se domníváte, že to pokryje náklady vašich reforem u rodin důchodců, kterým se každému jednomu důchodci zvýší měsíční výdaje o 300, 400 korun. A vy ještě navrhujete, aby se zvedly platby v domovech důchodců a v domovech pro seniory měsíčně o 930 korun v průměru, a přitom valorizace je přes 170 korun. To je podle vašeho názoru kompenzace? (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Další přihlášenou k faktické poznámce je paní poslankyně Soňa Marková. Poté pan ministr Drábek a poté pan předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Soňa Marková: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, kolegyně a kolegové, já jsem ráda, že jsme se po mnoha hodinových debatách dostali k tomu, že budeme skutečně diskutovat nad problémy, které byly vlastně nastoleny a které byly způsobeny na jedné straně řekněme nekompromisní snahou vládní koalice prosadit reformy, byť nedostatečně projednané, prodiskutované, a na druhé straně regulérní snahou opozice v podstatě věci vyjasnit a řekněme i některým věcem zabránit. Myslím si, že obojí je naprosto regulérní. Ale v tom případě bych se vrátila k tomu, že já tady nechci slyšet pochvaly od ministrů, jestli jsme byli, nebo nebyli dostatečně odborní. Já se domnívám, že tak, jak jsem včera přednášela stanoviska klubu KSČM ke zdravotnické reformě, bylo tam položeno mnoho otázek a já bych na ně tedy ráda dostala odpovědi. Nevím, jestli je přítomen pan ministr zdravotnictví, a pokud je, tak bych ráda znala odpovědi. Takže skutečně my nestojíme o pochvaly. Já bych byla ráda, kdybychom dostali odpovědi a kdyby je dostali občané České republiky, protože ať chceme, nebo nechceme, reformy se netýkají jenom nás, kteří sedíme tady v poslaneckých lavicích, ale především se týkají 10 milionů lidí, kteří jsou za branami této slovutné Poslanecké sněmovny. Takže já moc děkuji za to, že budeme odpovědi dostávat, my opoziční politici a političky, protože je mi líto, že koaliční politici a političky žádné otázky nemají. Je jim všechno jasné, a to je vždycky podezřelé.

Děkuji za slovo. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S další faktickou poznámkou vystoupí pan ministr práce a sociálních věcí Drábek. Prosím, pane ministře.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Opět jedno velké poučení. Ani chválit opozici se tady nesmí. No tak já už si to příště odpustím. Nicméně k tomu, co řekl pan předseda Sobotka - já jsem mluvil i o sociálně demokratických senátorech. Mluvil jsem jednoznačně o senátorech a o těch, kteří prezentovali stanovisko klubu KSČM. Ale už to doufám víckrát neudělám, takovou chybu, abych chválil někoho z opozičních lavic.

Co se týká valorizace důchodů, situace je úplně jednoduchá. Naštěstí už dnes máme valorizaci důchodů stanovenou zákonem, to znamená žádné politické rozhodnutí, myslím tím exekutivní, do valorizace důchodů zasáhnout nemůže. Valorizace důchodů pokrývá 100 % inflace a třetinu růstu mzdy. Tak to je a tak to také přesně odpovídá tomu, že zvyšující ceny případně jednotlivých komodit se samozřejmě automaticky promítají do každoroční valorizace.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. S další faktickou vystoupí pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní předsedající. Paní a pánové, také dovedu ocenit korektnost v přístupu, korektnost ve vystupování. A není to přece o tom, že bychom si plácali po ramenou vzájemně za to, že se k sobě chováme slušně. Slušnost je samozřejmost a podle toho, aspoň já to tak myslím, bychom se měli chovat. Ale je přece nad slunce jasnější, že KSČM má daleko ještě ostřejší odpor proti pravicovým reformám, proti pravicové politice, dokonce tak ostrý, že jsme s žádnou pravicových stran, ani na centrální, ani na krajské úrovni nikdy nebyli v žádné velké nebo duhové nebo nějaké jiné koalici, že tedy náš souboj s pravicí není pouze hraným soubojem pro oko diváka, který se tady v této Sněmovně odehrává, pravda, jako velmi ostrý, a ve skutečnosti potom dál se na třeba různých krajských úrovních různí politici z obou stran toho spektra dohadují, jaké by to bylo pěkné, kdyby někdy ta velká koalice zase pěkně fungovala. Ale to nemusím vysvětlovat, to víte vy v tomto sále, a to vědí i občané.

To jenom k té reakci na ocenění našich věcných přístupů. Děkuji.. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP