(9.20 hodin)
(pokračuje Šincl)

Již třikrát jsem v minulých dnech zkoušel zařadit na tuto schůzi nový bod ve znění Informace ministra životního prostředí o řešení problémů s ovzduším v Moravskoslezském kraji. Bohužel koalice ODS, TOP 09 a Věci veřejné ústy předsedy poslaneckého klubu ODS prosadila takzvané zavetování tohoto zařazení do programu a tento návrh nebyl přijat.

Můj návrh není takzvaný obstrukční. Vychází jen z aktuálního, dlouhodobého, neřešeného stavu v tomto kraji. Například v noci na středu naměřila stanice v dolnolutyňských Věřňovicích na Ostravsku vysoce překročenou zákonem stanovenou limitní hodnotu jemného polétavého prachu. Kolem 21. hodiny to bylo 398 mikrogramů prachu na m 3 , a to je, prosím, 600procentní překročení. V této sezóně je to zatím nejvyšší hodnota, která však bude ještě v průběhu zimy několikrát překonána. V období těžké inverze nejsou výjimkou situace, kdy stanice zaznamenávají až 600 mikrogramů, výjimečně i 800 mikrogramů. Opakuji, že toto zdejší znečistěné ovzduší prokazatelně zkracuje délku života, zvyšuje celkovou nemocnost i úmrtnost, snižuje imunitu jednotlivců, způsobuje významná oxidační poškození u dětí a zvyšuje nemoci dýchacích cest. I díky tomu je zde nejvyšší výskyt například nádorových onemocnění jak u dospělých, tak bohužel dnes i u dětí.

Připadá mi z mé zkušenosti, že vám to je jedno. Mně ovšem ne. Mrzí mě, že se k mému návrhu nepřipojil žádný z řady koaličních poslanců v Moravskoslezském kraji, které současný stav patrně nezajímá. Jinak si to opravdu neumím vysvětlit. Třeba je to jinak a důvodem je to, že mi nerozuměli. A tak z tohoto důvodu vás znovu s pokorou prosím o zařazení tohoto bodu do programu této schůze pod názvem Informace ministra životního prostředí o řešení problémů s ovzduším a jiných problémů v Moravskoslezském kraji. Proč je tam slovíčko a jiných problémů? Protože v současné době například v Karviné hrozí poddolování tohoto města ze strany OKD.

Celou noc jsem přemýšlel, jak vás přesvědčit o tom, abyste hlasovali pro tento návrh. Dospěl jsem k tomu, že snad tím, že bych vám zde citoval ze studie Radima Šrama z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd České republiky. Má to asi 200 stran. Ale asi byste mě obvinili z obstrukce. Proto tentokrát z té studie citovat nebudu. A proto vás ještě jednou snažně prosím - podpořte zařazení tohoto podle mne vážného bodu programu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Dalším přihlášeným do rozpravy k pořadu schůze je pan místopředseda Lubomír Zaorálek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, paní místopředsedkyně. Přeji vám dobré, příjemné ráno. Nicméně nic moc příjemného nemám, vážení kolegové. Budu také chtít zařadit nový bod. Ten bod bych nazval Informace ministra obrany Alexandra Vondry ke způsobu zadání hloubkové kontroly hospodaření státního podniku Letecké opravny Malešice.

Dovolte mi několik slov, abych vysvětlil, proč chci o tomto bodu mluvit. Přiznám se vám, že ministr Alexandr Vondra ve mně začíná vyvolávat úžas a že se pro mě stává skoro záhadnou postavou. Tento ministr, který je v této chvíli vlastně ověnčen celou řadou už docela proslulých skandálů, jako je způsob financování předsednictví České republiky v Evropské unii, jako je kauza ProMoPro a další, ty kauzy se staly skoro emblematickými, patří k těm v poslední době nejčastěji citovaným kauzám, jako je IZIP, Opencard apod., takže ministr obrany, který je takto řekněme zasažen, ověnčen, zabřemeněn takovýmito vážnými, do této chvíle nevysvětlenými kauzami spojenými s úniky stamilionů korun... Sám jsem tady ve Sněmovně požadoval zařazení bodů, opakovaně dokonce, například kauzy ProMoPro, která pořád zůstává velkým otazníkem a já stále věřím, že se dobereme toho, že jednou zjistíme, kam odplouvaly peníze a co je to firma Deeside Service Solutions apod. V této chvíli, kdy tady máme takto řekněme v chodu nedořešenou celou řadu kauz spojených s ministrem Alexandrem Vondrou a s Ministerstvem obrany, tak se ráno člověk probudí a zjistí, že pan ministr Alexandr Vondra má další. A je to prostě jako kdyby vědomé opět porušení zákona, nerespektování základních pravidel pro udělování veřejných zakázek. Mně to připadá jako chování dítěte, které vás zlobí a které opakovaně se něčeho dopouští a vy se mu snažíte v klidu, s rozumem vysvětlit, že něco se dělat nemá a nesmí, a to dítě, jako kdyby nevím jestli schválně, nebo z jakýchsi iracionálních důvodů, se toho dopouští stále znovu a znovu.

Alexandr Vondra ovšem není dítě. Tak je pro mě otázka, jak je možné, že v situaci, ve které on je, s těmi ostudami, které má nad svou hlavou, si člověk znovu přečte, že se rozhodl, že audit Leteckých opraven Malešice opět zadá bez veřejného řízení. Jak je možné, že udělá něco, co je dovoleno pouze v naprosto výjimečných případech - živelních pohrom apod. Tady je opět podezření, že on kvůli této hloubkové kontrole klidně porušil zákon. Nevím, jestli si představoval, že se na to nepřijde, nebo že už je to jedno, že už těch kauz má tolik, že už jedna se ztratí. Jako kdyby pan Alexandr Vondra jel v nějakém vlaku a nedokázal z něho vystoupit. Nicméně ať už je ten jeho stav mentální a důvody jakékoli, je, pokud vím, stále ministrem obrany této vlády, a pokud se dopustil něčeho podobného, tak měl počítat s tím, že se z toho stane bohužel další případ.

A já tedy navrhuji, abychom se i touto kauzou Alexandra Vondry dnes zabývali. A navrhuji do této chvíle, nebo pokud odhlasujeme nově zařazené body, zařadit Letecké opravny Malešice Alexandra Vondry jako další bod jednání této Sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Takže v tuto chvíli to byly všechny přihlášky ke schválenému pořadu schůze. Já jsem povinna v tom pořadí, v jakém mi byly předloženy, o nich nechat hlasovat.

Takže nejprve zde byl přihlášen pan poslanec Bohuslav Sobotka, který požadoval zařazení nového bodu na pořad schůze, a to Informaci předsedy vlády k majetkovým poměrům ministra průmyslu a obchodu zejména ve spojení s transakcemi s Key Investments.

Hlásí se předseda poslaneckého klubu ODS. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Hezké dopoledne. Viděl jsem žádost o odhlášení, tak nechci to nějakým způsobem vetovat, tu žádost o odhlášení, nicméně jménem Poslaneckých klubů ODS, TOP 09, Věcí veřejných vznáším námitku.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Ano. Zaznělo zde veto, tudíž tento návrh je nehlasovatelný.

Dámy a pánové, je zde nějaký problém s technikou, takže já se vás pokusím odhlásit, zkuste se přihlásit všichni. Jinak poprosím techniky, aby nám pomohli, protože hlasovací zařízení skutečně nefunguje ani poté, kdy jsem se vás pokusila odhlásit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP