Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
5. listopadu 2011 v 9.00 hodin
Přítomno: 126 poslanců

 

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji vám krásné sobotní ráno. Zahajuji další jednací den 25. schůze Poslanecké sněmovny.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci: Adam Vojtěch z pracovních důvodů, Bebarová-Rujbrová Zuzka z pracovních důvodů, Černý Alexander z rodinných důvodů, Grebeníček Miroslav z pracovních důvodů, Halíková Milada z pracovních důvodů, Hojda Pavel z pracovních důvodů, Hubáčková Gabriela z osobních a pracovních důvodů, Petr Jalowiczor ze zdravotních důvodů, Kaslová Jana z rodinných důvodů, Klán Jan z osobních důvodů, Klučka Václav ze zdravotních důvodů, Koníček Vladimír z rodinných důvodů, Nedvědová Marie z rodinných důvodů, Nekl Josef z rodinných a pracovních důvodů, Novotný Josef mladší ze zdravotních důvodů, Miroslav Opálka z osobních a rodinných a zdravotních důvodů, Roztočil Aleš - osobní důvody, Rusová Marie - osobní důvody, Šidlo Karel - rodinné a pracovní důvody, Škárka Jaroslav - osobní důvody, Štětina Jiří - zdravotní důvody.

Z členů vlády se omluvili tito ministři: ministr Jiří Besser od 9 hodin do 18 hodin dnes bez udání důvodu, ministr Pavel Dobeš z pracovních důvodů, ministr Jan Kubice ze zdravotních důvodů, ministr Karel Schwarzenberg bez udání důvodu, Alexandr Vondra z pracovních důvodů.

Nyní budeme pokračovat v projednávání bodu 87 až 100 schváleného pořadu 25. schůze. Připomínám, že jsme ve sloučené rozpravě k bodům 87 až 100, která byla včera přerušena.

Mám zde dvě přihlášky k pořadu schůze. Prvním přihlášeným je pan poslanec, předseda klubu ČSSD, pan poslanec Bohuslav Sobotka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, přeji hezké sobotní ráno. Těším se na debatu, kterou povedeme nad návrhy, které zamítl Senát nebo je vrátil s pozměňujícími návrhy. Chtěl bych ale přesto, že máme hodně práce a máme hodně bodů, o kterých bychom měli vést rozpravu, tak bych přesto chtěl navrhnout nový bod do programu schůze Poslanecké sněmovny a věřím, že získáme podporu napříč politickým spektrem.

Chtěl bych navázat na debatu, kterou jsme tady vedli předtím, než se hlasoval zákon o zadávání veřejných zakázek. A určitě jsme se všichni shodli v této Poslanecké sněmovně, že je potřeba, abychom nepodceňovali veškerá opatření, která vedou k boji proti korupci. A já jsem rád, že tady v Poslanecké sněmovně čas od času vedeme i diskusi o zákonech, které by v rámci boje proti korupci mohly pomoci. Ale jestliže máme věrohodně bojovat proti korupci, tak podle mého názoru není možné, aby ve vládě byly případy, aby ve vládě byli ministři, jejichž majetkové poměry vzbuzují otazníky, aby ve vládě byli ministři, jejichž majetkové poměry vypadají netransparentně a vedou ke spekulacím.

Je tady investiční firma Key Investments, která se zabývá mimo jiné zhodnocováním volných finančních prostředků. Tato firma Key Investments zhodnocovala finanční prostředky řady měst a obcí. V čele řady těchto měst a obcí byli shodou okolností představitelé Občanské demokratické strany. Firma Key Investments zhodnocovala také finanční prostředky řady finančních podniků a byla partnerem řady státních či polostátních firem nejenom při zhodnocování finančních prostředků, ale také při poskytování dalších služeb. Mimo jiné byla také partnerem společnosti ČEZ.

V uplynulých dnech se objevila informace, která se týká člena vlády, ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka, a týká se majetkové transakce, kterou zrealizovala jeho nejbližší příbuzná, jeho matka, právě shodou okolností nejspíš náhodou se společností Key Investments. Mám na mysli operaci, kterou popsal deník Mladá fronta Dnes, kdy paní Kocourková zrealizovala ve spolupráci s firmou Key Investments transakci, která se týkala částky šestnácti milionů korun. Je otázka, jakým způsobem se paní Kocourková dostala k firmě Key Investments, a je také otázka, odkud přišly tyto finanční prostředky a zdali byly řádně zdaněny a zdali je jejich původ legální. A já jsem přesvědčený, že v situaci, kdy boj proti korupci se stal univerzálním heslem, kdy v situaci, kdy se k boji proti korupci hlásí všichni, v situaci, kdy tato vláda sama se velmi sebevědomě na začátku funkčního období nazvala vládou boje proti korupci, tak si myslím, že není možné nechat bez vysvětlení a nekomentovat takto diskutabilní kauzu a takto velké otazníky, které se vznášejí nad majetkovými poměry rodiny ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka.

Já bych rád navrhl zařazení bodu. Ten bod by se jmenoval velmi jednoduše - Informace předsedy vlády k majetkovým poměrům ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka, zejména v transakci spojené se společností Key Investments.

Říkám to proto, že taky už je mezi ODS, jejímž je pan Kocourek členem, a firmou Key Investments tolik různých vazeb a historicky tolik zrealizovaných obchodů, že skutečně to nevypadá jako náhoda. A protože to nevypadá jako náhoda a protože to vzbuzuje vážné podezření a velké otazníky, je myslím potřeba, aby pan premiér se tady v Poslanecké sněmovně řádně vyjádřil.

My jsme to jako sociální demokraté chtěli navrhnout už včera a myslím si, že tím, že jsme tu věc nenavrhli a věnovali jsme se jiným otázkám, tak jsme poskytli jak ministrovi průmyslu a obchodu, tak panu premiérovi celý den na to, aby tato věc byla vysvětlena. Poskytli jsme celý den na to, aby byly podány příslušné informace, které by vyvrátily všechna možná korupční podezření. K mému překvapení ani ministr Kocourek, ani premiér Nečas těch dvaceti čtyř hodin od otevření celé věci v médiích nevyužili a žádné konkrétní informace k této zvláštní majetkové transakci na veřejnosti poskytnuty nebyly. To samozřejmě vzbuzuje další pochybnosti, vyvolává další otazníky a je to další silný argument pro to, abychom požádali o zařazení tohoto bodu.

A poslední poznámka. V těch minulých dnech tady představitelé vládní koalice vetovali řadu návrhů sociální demokracie. Chápu, chtěli jste se primárně věnovat jiným návrhům. Ale myslím si, že vetovat tento bod by bylo velmi krátkozraké, protože tím, že budete vetovat zařazení tohoto bodu, tak ten problém nezmizí a my se k němu budeme vracet. A budeme se k němu vracet tak dlouho, dokud se tato věc spolehlivě buď nevysvětlí, anebo předseda vlády neučiní příslušné personální rozhodnutí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. Dalším přihlášením k návrhu schváleného pořadu schůze je pan poslanec Jeroným Tejc. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jeroným Tejc: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já bych rád zařadil na dnešní jednání nebo na jednání této schůze - bude záležet na vás, kdy se o něm mělo jednat - nový bod. Tím bodem by měly být informace předsedy vlády o odměňování v jednotlivých resortech.

Důvod je jednoduchý. Já jsem před časem požádal všechny ministry této vlády o sdělení, jaké platy že mají jednotliví náměstci, vedoucí odborů případně sekční šéfové na ministerstvu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP