(18.10 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Děkuji. Děkuji za aplaus. Neberu si ho osobně, tuším, že nepatřil mně (veselí v sále).

Z procedurálního hlediska pak stojí za zaznamenání, že pan poslanec David Rath spotřeboval několik desítek pokusů na to, než pochopil, že chodí-li do práce pouze 15 jeho kolegů, je z aritmetického hlediska i teoreticky vyloučeno, aby uspěl se svými návrhy na přerušení bodu (veselí, potlesk).

Byla to zkrátka taková věcná, košatá, upřímná diskuse. Nevím, zda během těch dvou nocí jsme se navzájem více přesvědčili o vhodné výši státní podpory na stavební spoření, ale v každém případě jsme se jistě dozvěděli mnohé o mnohých z nás. O mnozích kolezích, o kterých jsme, upřímně řečeno, dodnes ani nevěděli, že jsou našimi kolegy. V každém případě se mnohé dozvěděla i veřejnost a z tohoto hlediska z pohledu veřejnosti se domnívám, že tato diskuse více než vrchovatě naplnila svůj účel.

Přes všechny argumenty, které tu padly, navzdory všem tryznám a tajemným orgiím na malých stranách si dovolím jménem vlády požádat Poslaneckou sněmovnu, aby setrvala ve svém názoru a potvrdila vládní návrh o novele stavebního spoření.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji panu navrhovateli. O slovo se s přednostním právem přihlásil předseda pan Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, já bych rád jménem těch, kdo nesouhlasí s arogantní politikou této vlády, požádal o pravý opak. Chtěl bych požádat o to, aby Poslanecká sněmovna podpořila návrh Senátu, nikoliv návrh této vlády. Já si myslím, že pan ministr financí Kalousek promeškal vhodnou příležitost k tomu, aby se omluvil. Aby se omluvil v souvislosti s tímto zákonem za to, co způsobila jeho snaha ukrást klientům stavebního spoření 6 miliard korun návrhem zpětné, retroaktivní jednorázové daně. (Poslanci sociální demokracie se vracejí do lavic.)

Pan ministr financí Kalousek je totiž autorem této finty. On byl ten, kdo to navrhl. On byl ten, kdo prosazoval řešení, které ve finále zrušil Ústavní soud. Já se omlouvám, ale nebudu z tohoto jednání dělat kabaret stejným způsobem, jako to dělal ministr financí. Myslím si, že je to neuctivé nejenom k této budově a k tradici a pozici českého parlamentarismu, ale je to neuctivé zejména k těm lidem, kteří jsou plni obav a nejistoty z toho, co bude v příštích dnech. (Potlesk z řad poslanců sociální demokracie.) Bylo by to výrazem obrovské neúcty k těm lidem, kteří v tuto chvíli zažívají pocity úzkosti a existenční nejistoty v situaci, kdy vědí, jaké návrhy se v této Poslanecké sněmovny schvalují a jaké návrhy se budou schvalovat. Já si myslím, že jim určitě udělala radost dobrá nálada ministra financí, se kterou sem přišel do Poslanecké sněmovny a začal urážet opoziční poslance. Já si myslím, že to je přesně ukázka toho, jak vláda myslí dialog s opozicí. Jenom arogance a urážky. Nic jiného v tom skutečně není.

My teď budeme jednat o zákonu o stavebním spoření. Mě mrzí, že pan ministr financí o tom zákonu samotném v závěrečném slovu neřekl vůbec nic. Především měl začít tím, proč tady vůbec ten zákon projednáváme. Jak je to možné, že Poslanecká sněmovna projednává podruhé, vlastně už potřetí tentýž návrh zákona. Je to proto, že tento zákon, jeho účinnost byla zrušena na základě rozhodnutí Ústavního soudu. Proč se tímto zákonem zabýval Ústavní soud? Zabýval se jím proto, že vládní koalice - konkrétně ministr financí Kalousek a premiér Nečas se rozhodli zneužít stavu legislativní nouze, aby překonali odpor opozice, zjednodušili si situaci v této Poslanecké sněmovně a tvrdili, že je zde stav legislativní nouze a je nutno v rámci projednat zákon, který škrtá peníze v oblasti systému stavebního spoření.

A druhý důvod, proč tento zákon projednáváme, je ona finta ministra financí Kalouska se zpětným zdaněním podpory na stavební spoření. Zákon zde byl projednán za podobného bujarého veselí, jaké tady předvedla na začátku dnešního jednání vládní koalice. My jsme v té době jasně upozorňovali na řadu skutečností, které zpochybňují novelu zákona o stavebním spoření z hlediska Ústavy České republiky. Já chci připomenout panu ministrovi, který je také poslancem, panu premiérovi, který je také poslancem, že Ústava České republiky je něco, na co jsme tady všichni skládali poslanecký slib. Skládal ho i ministr financí Kalousek a skládal ho i premiér Nečas. A ministr financí Kalousek a premiér Nečas ve skutečnosti ten slib porušili způsobem, jakým se tady snažili protlačit zákon o stavebním spoření a jakým navrhovali sebrat lidem 6 miliard korun z jejich vkladů ve stavebních spořitelnách.

Já myslím, že této novele lze vytknout celou řadu vážných nedostatků a o tom jsme tady vedli v uplynulých dnech důkladnou debatu. Této novele vytýkáme zásah do platných smluv. To je přece vážná věc. Jestliže lidé uzavřeli smlouvu na základě dříve platného zákona v systému stavebního spoření, pak spoléhají na to, že stát během fungování a účinnosti této smlouvy jim nezmění podmínky. Tato vláda toto legitimní očekávání občanů porušila. Mění podmínky stavebního spoření během smluvního období. To je obrovský podraz číslo jedna, který tato novela přináší.

Podraz číslo dvě, který novela přináší, je věc, která souvisí se zpětným zdaněním. Myslím si, že premiér Nečas a ministr financí Kalousek se dopustili velmi podobné lži před volbami do Poslanecké sněmovny na jaře roku 2010. Oba tehdy tvrdili, že nebudou zvyšovat daně. Tvrdili, že dokážou konsolidovat veřejné rozpočty bez toho, aniž by zvyšovali daně, zejména ty daně přímé. V situaci, kdy sestavili vládu, ačkoliv ani ODS ani TOP 09 volby nevyhrály, v okamžiku, kdy sestavili vládu, tak první návrhy, se kterými přišli, byly návrhy na zvýšení přímých daní. V absolutním rozporu s tím, co říkali před volbami do Poslanecké sněmovny. Protože návrh na zpětné zdanění stavebního spoření je prostě přímá daň. A co víc, je to daň, která byla navržena jako retroaktivní, to znamená, že lidé si spořili peníze, aniž by tušili, že jednou přijde vláda, která jim tyto prostředky zpětně zdaní. Aniž by tušili, že jednou v naší zemi bude ministr financí, který se bude jmenovat Miroslav Kalousek a přinese sem návrh na zpětnou daň.

Já jsem velmi rád, že Ústavní soud vyhověl návrhu poslanců České strany sociálně demokratické a zrušil zpětné zdanění úspor v systému stavebního spoření. Ústavní soud tak na základě naší stížnosti zachránil občanům cca 6 miliard korun úspor, které měly být takovýmto způsobem ukradeny formou zpětné daně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP