(18.00 hodin)

 

Poslanec Jiří Petrů: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, zatím zazněly samé pozitivní názory. Já pocházím z Valtic, z Lednicko-valtického areálu. A víte, že tam jsou opravdu cyklistů tisíce a desetitisíce, ale musím vám říct, že mnohdy mi stojí i chlupy na těle, protože po silnicích 1. a 2. třídy jede ambiciózní tatík, který má přivěšeno za kolem buď na tyči kolo, nebo tento vozík, kolem projíždějí kamiony, kde pneumatiky jsou třikrát větší než vozík jako takový, a úplně trnu hrůzou, že stačí jenom nápor vzduchu apod., aby to shodil. Rozumím tomu, že je potřeba pohybu, že je potřeba umožnit ježdění těchto vozíků, ale prosím vás, ať je to na cyklotrasách, ale ať to není na silnicích 1. a 2. třídy. Je to i doporučení dopravních odborníků. Další z doporučení potom je, aby praporek, který je předepsán, že jím musí být označen vozík, byl, i když je prázdný - zase z těchto důvodů, aby nákladní automobily nebo podobně to nepřehlédly.

Takže ano, budu také hlasovat pro to, abychom to postoupili do druhého čtení, ale velmi prosím o to, když vidím, jak to je - z letošního roku příhoda, kdy jede otec, který má na tyči kolo, dítě spí a je připoutáno řemínky k řídítkům. Prosím vás, až takovéto má rozměry cyklistika! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Také děkuji. A dalším přihlášeným je pan poslanec Chlad. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Rudolf Chlad: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové a kolegyně, já jenom kraťounce argumentačně bych chtěl říct jednu věc. Ošetřoval jsem nebo ošetřovali jsme spoustu dětí, které seděly na sedačkách tzv. na štangli. A jestliže takový člověk - tatík, maminka - upadne a dítě sedí metr vysoko a spadne na něj kolo, případně ještě táta nebo máma, tak následky zranění jsou. A můžu vám říct, že jsme neošetřovali ani jedno dítě, které bylo umístěno v tomto vozíku, protože vozík je za prvé, certifikován, má rám a dítě je tam přikurtováno. Souhlasím tady s kolegou, co říkal, že na silnici 1. třídy asi je to blbost, ale pokud se jezdí rozumně po trasách, kde se má sportovat, tak já se připojuji a budu pro to hlasovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy a pánové, já souhlasím s tím, co tady bylo řečeno mými dvěma předřečníky. A z hlediska ohrožení zdraví dítěte bych byl rád, kdyby toto bylo předáno i do zdravotního výboru k vyjádření.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Budu se tázat, kdo má jiný návrh. Budu to tedy brát, že už máte návrh, aby to bylo přikázáno zdravotnímu výboru. Prosím, teď se hlásí paní poslankyně Kaslová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Kaslová: Děkuji. Za nás pouze požádáme o přikázání hospodářskému výboru. A ještě bych ráda podala návrh na zkrácení lhůty k projednání na 30 dní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Ano, děkuji. Hlásí se prosím někdo další do rozpravy? Není tomu tak... Je! Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Pajer: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já za prvé musím prohlásit, že jsem ve střetu zájmů, protože jsem jedním z těch tisíců, co si vozík zakoupil a svého dnes už ročního syna celou sezónu v tomto vozíku vozil. Chci říct, že podle mého názoru je vození dětí ve vozících za kolem mnohem bezpečnější než v sedačkách, protože jak jsme za svá cyklistická léta mohl vidět, tak děti tam spí, jsou zalomeny, přikurtovávají se pásky různě. A při pádu z výšky 1,5 metru je to určitě nebezpečnější než pro dítě, které sedí připoutané pětibodovým pásem ve vozíku. Takže za sebe, já tento návrh určitě podpořím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji panu poslanci Pajerovi. Hlásí se prosím někdo další do rozpravy? Ano, prosím, pane poslanče. Pan poslanec Kostřica.

 

Poslanec Rom Kostřica: Děkuji za slovo, paní místopředsedající. Já se omlouvám, ale musím za svoji osobu - ne už otce dětí, ale dědečka a lékaře. Já se osobně domnívám, že dítě do takovéhoto vozíku nebo vůbec na kolo jako takové nepatří. (Potlesk některých poslanců v levé části sálu.) Nezlobte se na mě, ale já mám takovou představu, že zdraví a život dítěte je to nejdůležitější, co vůbec máme. Já znám tragické případy, které se staly, ať už to bylo na kole, nebo kdekoliv jinde. Nechtěl bych být nějakým způsobem cynický, ale pokud jde o jednotky, kde se transplantují orgány, tak tam je vždycky taková úleva - oni řeknou, už začíná cyklistická sezona, budeme mít dostatek dárců. Prosím vás pěkně, já bych byl strašně nerad, aby k takovémuto cynickému stavu došlo i u dětí, protože si myslím, že pokud si rodiče, rodina pořídí nějaké dítě jako takové, že by měli rozhodně nějakým způsobem omezit svoje, byť jakkoliv krásné, sportovní aktivity, vyžít se nějakým jiným způsobem, a rozhodně já se osobně domnívám, že tyto děti rozhodně na kola nebo do vozíků nepatří. Vezměte si to z pozice dítěte. Tomu je to jedno, jestli je v nějakém vozíku přikurtováno, nebo není. Dítě bude mnohem spokojenější, šťastnější, když si může někde hrát s rodiči na louce, běhat apod. Ale já se osobně domnívám, že toto na naše komunikace nepatří.

Děkuji za pozornost. (Potlesk některých poslanců v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Další přihlášený do obecné rozpravy je pan poslanec Viktor Paggio. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Viktor Paggio: Vážené dámy, vážení pánové, paní předsedající, já jsem původně nechtěl vystupovat, ale trochu mě k tomu vyprovokoval můj předřečník. My přece nemůžeme suplovat rozhodnutí rodiny a rodičů! Rodiče přece sami ochrání své dítě a nepotřebují k tomu zákon. Nesnažme se postihovat rozmanitost života zákony!

Dovedu si představit silnici 1. třídy uprostřed ničeho, kde rodič potřebuje ujet sto metrů na svou chatu a prostě dítě do vozíku naloží. Je to krásné, přehledné místo a nemůže se mu vůbec nic stát. Proč bychom mu to zakazovali zákonem, když on to zváží sám? Tam máme přece nejlepší jistotu, že rodiče to zhodnotí sami. Oni si dítě ochrání stokrát lépe, než bychom to za ně udělali my. Nesnažme se vše vecpat do zákonů, koneckonců vozíky už tu jsou, vozíky jsou nakoupeny. Umožněme to, dejme tomu pravidla a propusťme prosím tento zákon do dalšího čtení. Děkuji. (Potlesk některých poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Další vystoupí pan poslanec Chaloupka. Prosím.

 

Poslanec Otto Chaloupka: Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já tady nechci zpochybňovat zájmy způsobů trávení volného času tisíců cyklistů, ale argumentovat tím, že tisíce lidí mají tuto aktivitu rády nebo že je to oblíbená aktivita v zemích kolem nás - jsou spousty aktivit, které mají lidé rádi, miliony lidí, a je to ilegální. Argumentovat tím, že nemůžeme přikazovat rodičům, co můžou se svými dětmi dělat a co nemůžou, tak to v tom případě zrušme dětské sedačky a bezpečnostní pásy a nechme to na uvážení rodičů, jak si děcka naloží do auta! Já si myslím, že děcko do igeliťáku s kolečky nepatří a že musíme brát také ohled na to, co řidiči kolem, ne kam rodič s dítětem chce jet. Řidič náklaďáku má problém vidět takový dopravní prostředek, nebo jak se to dá nazvat, na silnici. A to, že to je homologováno nebo že si to spousta lidí koupilo, to patří do parku, na cyklostezky apod.! Děkuji. (Potlesk zejména v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dalším přihlášeným do obecné rozpravy je pan poslanec Petráň, kterému předávám slovo.

 

Poslanec Miroslav Petráň: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si troufnu říct, že jsem možná tady z vás najezdil na kole nejvíc. Jestli jsem zeměkouli objel čtyřikrát nebo pětkrát, nevím, ale nějak tak. Jsem z Pardubic, jezdím pořád na kole, celý život. Všude. Od dětství prosím! Tamhle pan kolega, prostřednictvím paní předsedající, říkal, že ošetřoval mnoho zraněných dětí. Já tomu rozumím. Ano, určitě ano. Musím se ale zeptat. Nebylo dětí zraněných a těžce zraněných daleko víc z aut? Já si troufnu říct, že určitě ano. To bychom se mohli dostat k tomu, že bychom mohli zakázat vozit děti v autech. Prosím vás všechny, nechte tento zákon projít do druhého čtení, protože zcela jednoznačně má zdravé jádro, a nevymýšlejme vymyšlené! Ve světě to existuje zcela jasně a bez problémů. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP