(10.30 hodin)

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo a slibuji, že nebudu-li donucen, bude to při této schůzi, která, pravda, ještě nezačala, moje slovo poslední.

Dvě krátké poznámky. Tady slyšíme jak ze strany sociální demokracie, tak ze strany ODS vzájemné potyčky a obviňování se z různých kauz, jejichž společným jmenovatelem je korupce. A korupce, jak známo, je o penězích. A když to spočítáme velmi zhruba, tak tady protekly nejrůznějšími kanály stovky miliard korun. A tento velmi hrubý odhad vypadá ještě hrůzostrašněji ve světle nedávné návštěvy pana premiéra a pana ministra Drábka na Šluknovsku, jejíž výsledek by se dal okomentovat, jako že hora porodila myš. Ubohých sto pracovních míst ještě navíc ve veřejně prospěšném sektoru. Kolik desítek tisíc pracovních míst by se asi dalo zřídit za ty stovky miliard a udržet také za ty stovky miliard, které protekly za ta léta kanály korupce!

A poslední poznámka. Dnes v některých médiích je, řekněme, zmínka o vztazích, které jsou ve Věcech veřejných. Mám na mysli ono napadení paní kolegyně Kočí panem kolegou Babákem. Poslechněte si Frekvenci 1 v pátek, kde to bude celé a kde je paní kolegyně Kočí obviňována z činů, ze kterých ani v nejhorším snu bychom ji nikdo neobviňovali, a navíc je napadena způsobem, který si zcela určitě vyžádá trestní žalobu.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pane poslanče, jsem nucena vás upozornit na to, že vám uplynul váš čas.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji. Já bych rád, přestože nemůžeme rozšiřovat program, v nejbližších dnech nebo hodinách jednání této Poslanecké sněmovny slyšel vysvětlení těchto prapodivných vztahů. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Dalším přihlášeným pan místopředseda Lubomír Zaorálek. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, pan premiér zaútočil velmi tvrdě. Chtěl bych mu odvětit tím, že tady ve sněmovně to samozřejmě panu premiérovi projde, s tím, že v tom, co tady řekl, prokazuje, že nemá k dispozici zdaleka odpovídající přesné informace.

Ale pokud pane premiére s tím, co jste tady řekl, půjdete skutečně do regionu, tak budete mít stejný problém jako pan Kalousek. Jako já se obávám, že tohle nebude moc zájem poslouchat. Tento typ argumentace, který jste předvedl! Vy jste premiér státu, jste skutečně člověk, který v této zemi z ústavy v parlamentní demokracii má skutečně rozhodující moc, vládu ve své ruce. Vy jste ten, kdo tady vládne nějakou dobu. Měl jste vysokou funkci ve vládě Mirka Topolánka a vy nesete odpovědnost za to, jak se stavíte ke kauzám, o kterých jste tady mluvil. Vy jste reprezentant státu a vy jste měl stokrát příležitosti se za ty občany postavit! Já vám to tady mohu říci na konkrétních případech, kdy jste to měl udělat.

Vy jste mluvil o kauze OKD RPG Byty. Dovolte, abych vám připomněl některá fakta, která jste v té lehkosti přešel.

Když se privatizovaly byty, a nebudu se teď zabývat těmi detaily, protože to bych tady mluvil půl hodiny, tak tady ve sněmovně jsme se dohodli tehdy s Ministerstvem financí, aby se do té smlouvy dostaly podmínky, které stát bude kontrolovat a které budou garantovat určité zacházení s občany, kteří v těch bytech bydlí. A vy, opakuji, pane premiére, v době, kdy jste byl premiér, tady se ve sněmovně jednalo o tom, že stát nekoná to, co má, a nekontroluje plnění podmínek smlouvy u společnosti RPG Byty. Dokonce tehdejší ministr financí se mi tady vysmíval, že chcu, aby se dělaly kroky, na kterých daňoví poplatníci prodělají. Potom se ukázalo, že ti, kteří mu radili tady tyto věci, byli stejní, kteří byli zaměstnanci pana Bakaly. Byla to stejná právní společnost. Sněmovna přinutila, a to bylo jediné, co se povedlo, že Sněmovna přinutila dokonce vládu tím, že přijala usnesení, nepřímo samozřejmě, protože ji přímo nutit nemůže, aby podala žalobu obstavení, která byla reakce na to, že společnost RPG Byty jednostranně vypověděla čtvrtou podmínku smlouvy. Jednostranně naprosto nehorázným způsobem řekla, že se tím necítí vázáni, tím, že ty byty budou vždycky muset být v případě prodeje přednostně nabídnuty nájemníkům. Vy jste se vůbec jako zástupci státu nechtěli ozvat. Kdyby Sněmovna to neodhlasovala a kdyby najednou nebyl nad vládou Damoklův meč, že bude zodpovědna za to, že poškodí nejen zájmy občanů, ale i zájmy státu, tak teprve pod tímto tlakem se uvolili úředníci podat příslušné žaloby. To byl ministr financí Kalousek, který to tady hájil. - Byl to tedy jak ministr financí, on mi tady pan premiér napovídá, takže oni se střídali. Byl to jak v určité fázi ministr Janota, tak to byl ministr Kalousek, který mi tady v této sněmovně říkal, že nemá cenu nic dělat, protože mu právníci říkají, že to nemá smysl. A stejně tak vláda, a to už bylo pod vedením premiéra Nečase, stejně tak vaše vláda odmítala sankcionovat společnost RPG Byty za porušení první podmínky smlouvy.

A teď vám řeknu, co mi připadá to nejnehoráznější. Když se nakonec tedy pod tlakem těch interpelací rozhodlo Ministerstvo financí, že tu sankci se pokusí uplatnit, tu žalobu podá na porušení té podmínky, tak já jsem žádal pana ministra, ať mi ukáže, jak ta žaloba vypadá. Protože jak je známo, nejvíce pomůžete tomu druhému, když mu chcete pomoci, tím, že ho špatně zažalujete. No a pak jsme se dozvěděli po určitém čase, dokonce to byla mediální kampaň, že samozřejmě stát tu žalobu prohrál. Takže pan ministr, vláda měla pravdu, nedalo se nic dělat. Má to ale háček. Když jsem se zajímal, proč to stát prohrál, tak jsem zjistil, že to zažaloval po promlčení té doby, kdy to zažalovat měl. A to v té době, kdy to šlo, jsem to neustále urgoval! Chápete? To je neuvěřitelné! Státní úředníci, které vy ovládáte, za které jste zodpovědný, tak oni to zažalovali špatně, aby pan Bakala mohl mít články v novinách, že vyhrál v tom sporu a že mu sankce nebude udělena. Tohle mi připadá neuvěřitelné! Tohle mi připadá jako spiknutí úředníků, zástupců státu, s těmi, se kterými měli vést spor v zájmu občanů a v zájmu státu. Chápete? Ty vaše řeči, ve kterých vy tady říkáte, co se stalo v roce 2004, v roce 2006, to všechno ti sociální demokraté, to je projev zbabělosti, protože vy jako představitel státu, který máte odpovídající kompetence a moc, jste měl příležitost a možnost se postavit za ty občany stokrát! Vy to nikdy neuděláte, a když je vám to vyčteno, tak řeknete, ale přece primátor Ostravy v roce 2004 byl u toho, když se to rozhodovalo. (Velmi důrazně:) To je zbabělost! Vy se vymlouváte na sociální demokraty, kteří tady kdysi byli u moci, po osmi letech vlády, a tvrdíte, my nic, vy jste to zpackali těmi smlouvami! Nezlobte se, ale mně tohle připadá - tohle je skutečně skandální. Já vám říkám, pane premiére, hlaste se k tomu, že tady vládnete v této zemi!. Nezbavujte se odpovědnosti za to, co se tady děje! Vy za to nesete odpovědnost. A opakuji: Tady v téhle Sněmovně vám to prostě projde.

Ale nezlobte se, já tady křičím proto, protože tady jsou tisíce občanů, kteří dnes v tomhle žijou. V tom, co vy jste vytvořili! V tom, co vy neřešíte! Vy můžete kritizovat sociální demokracii za to, že tu kdysi vládla, ale dnes lidé žijí v důsledcích vaší vlády, vašeho nejednání, vaší neschopnosti se postavit za ně. A proč se za ně nepostavíte? Protože tady vládnete kvůli někomu úplně jinému. Protože máte úplně jiné zájmy. Protože to je pan Bakala, který platil vaše kampaně. Protože to je pan Bakala, který platil všechny vládní strany! Nemáte zájem prostě pomoci těm lidem! Máte prostě jiné klienty! Máte jiné klienty, kterým platíte těmi plnými hrstmi těmi stamiliony, které tady rozdáváte. Vy tady šetříte, abyste těmto svým přátelům mohli rozdávat peníze. Ať je to pan Němec, ať jsou to neznámé anonymní společnosti, které nehodláte zrušit, protože byste ztratili způsob, jak jim ty peníze dávat. Chápete? To je skandál! Že místo toho, abyste něco dělali, tak tady svádíte vinu na včera dávnou vládnoucí a vy si stále udržujete systém, ve kterém plnými hrstmi rozdáváte peníze těm vyvoleným, a ti ostatní se na to mají dívat. Stejně jako feldkurát Katz. To se nám to rozhazuje! Když to praskne, Pavel Němec pomůže. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dalším přihlášeným je pan ministr Vondra, prosím, pane ministře. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP