(9.10 hodin)
(pokračuje Šarapatka)

Tento návrh zákona byl představen ve výboru pro životní prostředí v květnu letošního roku. Výbor projednal tento tisk s drobnými legislativně právními úpravami, které jsou načteny, a je to načteno v usnesení z 12. schůze výboru pro životní prostředí. Od té doby jsme byli ještě jako výbor pro životní prostředí osloveni Ministerstvem životního prostředí se třemi drobnými legislativními úpravami, které jsem si osvojil a které jsou rovněž načteny. Tyto úpravy se týkají například toho, že v návrhu chyběly sankce v případě, kdy výrobce nebo dovozce neoznámí výrobu nebo dovoz evropské agentuře, tak že tam musí být sankce. To je jedna z těch tří drobných záležitostí, které jsou načteny v mém pozměňovacím návrhu.

Včera jsem ještě dostal podklad z našeho legislativního odboru, který by byl předmětem dalšího pozměňovacího návrhu, protože vychází zákon o rostlinolékařské péči a jeden paragraf koliduje s tímto zákonem, ale to načtu asi až v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Také děkuji, pane zpravodaji.

Seznámím vás s tím, že náhradní kartu č. 25 má pro dnešní den pan poslanec a ministr Miroslav Kalousek.

Otevírám obecnou rozpravu. Nemám do ní žádnou písemnou přihlášku a ani nevidím, že by se někdo do této rozpravy hlásil z místa. Rozpravu tedy uzavírám a zahajuji rozpravu podrobnou. Ptám se, kdo se do této rozpravy hlásí, neboť ani do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Bořivoj Šarapatka: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, já upozorním jenom na usnesení výboru pro životní prostředí, kde jsou pozměňující návrhy načteny, a dále na svůj pozměňovací návrh, který máte na lavicích a je rovněž načtený.

Trošku detailněji bych se věnoval třetímu pozměňovacímu návrhu, který na základě jednání s legislativním odborem předkládám, a ten zní, že za část desátou vložit novou část jedenáctou, která zní:

Změna zákona, kterým se mění zákon č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů.

Paragraf 48, který tam je, říká, že v zákoně č. 245/2011 Sb., kterým se mění již zmíněný zákon č. 326 o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Dosavadní část jedenáctá má být na základě jednání s legislativním odborem označena jako dvanáctá a dosavadní § 48 se označuje jako § 49.

Odůvodnění: Během legislativního procesu tisku č. 311, což je tento chemický zákon, byla ve Sbírce zákonů publikována další novela zákona č. 356 o chemických látkách a chemických přípravcích a o změně některých zákonů, který tisk č. 311 zrušuje a nahrazuje zcela novou právní úpravou. I tato novela by měla být ke dni nabytí účinnosti nového zákona zrušena.

Tolik můj další pozměňující návrh.

A ještě v rámci podrobné rozpravy bych si dovolil navrhnout zkrácení doby projednávání tohoto zákona na 48 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji, pane zpravodaji. Musím upozornit, že tento návrh na zkrácení lhůty může podat pouze navrhovatel, čili je na zvážení pana ministra, zda návrh zopakuje. Prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Tomáš Chalupa Děkuji pěkně. Omlouvám se za tuto neznalost, nevěděl jsem, že to musím udělat přímo já. Je to společný návrh jak zpravodaje, tak i předkladatele. Předkladatel to navrhuje.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Ano, navrhovatel navrhuje zkrácení lhůty pro třetí čtení.

Ptám se, kdo dál si přeje vystoupit v podrobné rozpravě. Nikoho neregistruji a končím podrobnou rozpravu.

Zbývá nám tedy hlasovat o návrhu, který předložil pan ministr. Jedná se o návrh na zkrácení lhůty pro třetí čtení.

Já vás odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami. Pokusím dát příležitost ještě dalším poslancům a poslankyním, kteří jsou v kuloárech, aby se zúčastnili našeho hlasování...

 

V tuto chvíli zahajuji hlasování o návrhu na zkrácení lhůty pro třetí čtení. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 51 z přihlášených 131 poslanců pro 106, proti 13. Návrh byl přijat. Lhůta byla zkrácena.

 

Končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji navrhovateli i zpravodaji a končím tento bod.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu, kterým je

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 100/2004 Sb., o ochraně druhů
volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin regulováním obchodu s nimi
a dalších opatřeních k ochraně těchto druhů a o změně některých zákonů
(zákon o obchodování s ohroženými druhy), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 329/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona opět uvede ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Tomáš Chalupa Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, jedná se opět o implementaci dvou evropských nařízení o obchodování s výrobky z tuleňů, jednak nařízení Evropského parlamentu a jednak nařízení Komise. Nikoho asi nepřekvapí, když řeknu, že dovoz i obchodování s produkty z tuleňů v České republice je vskutku velmi minimální. Nicméně je potřeba, abychom toto zapracovali do českého právního řádu.

Předkládaný návrh za prvé sjednocuje terminologii zákona s oběma nařízeními a určuje kompetence příslušných vnitrostátních orgánů, takže definuje, co je tuleň, co je produkt z tuleňů, co znamená pojem uvedení na trh apod. Dále pak v nařízení o obchodování s produkty z tuleňů je především odlišně od dosavadního zákona definována právě otázka definic. Za třetí uvádí sankce za porušení povinností, které by v kompetenci měla Česká inspekce životního prostředí, a to v případě, kdyby došlo k porušení principu, kdy je povoleno uvádění produktů na trh s tuleni pouze ze tří možných důvodů: jestliže jsou získávány při tradičních lovech pořádaných inuitskými kmeny, jde-li o dovoz pro osobní použití anebo pocházejí-li produkty z lovu prováděného za účelem udržitelného řízení mořských zdrojů.

Předkládaný návrh implementuje příslušný článek prováděcího nařízení a stanoví kompetenci pro Ministerstvo životního prostředí ověřovat potvrzení pro produkty z tuleňů dovozené ze třetích zemí. Tento zákon zakládá rovněž nové zmocnění pro vydávání vyhlášky ministerstva, kterou se stanoví výše náhrady nákladů péče o exempláře zadržované v záchranných centrech za porušení zákonných pravidel pro obchodování s nimi. Mimochodem, to je jedno z velmi smysluplných ustanovení tohoto návrhu a musím říct, že sehrává opravdu velkou roli. Jen pro vaši představu - dnes náklady na péči o exempláře v záchranných stanicích činí ročně cca 1,7 mil. korun.

Děkuji pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Vlasta Parkanová: Děkuji také.

Seznámím vás s tím, že pan poslanec Šlégr má náhradní kartu č. 12.

Pokud jde o projednávaný bod, návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro životní prostředí. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk č. 329/1. Nyní prosím zpravodaje výboru pro životní prostředí pana poslance Robina Böhnische, aby se ujal slova.

 

Poslanec Robin Böhnisch: Dobré ráno. Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně.

Tento vládní návrh zákona je radostí každého zpravodaje, protože je to norma politicky zcela bezkonfliktní a výbor pro životní prostředí na své 7. schůzi k ní také tak přistoupil a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby návrh schválila.

Dopředu dodávám, že pokud pan ministr navrhne zkrácení lhůty před třetím čtením, tak já s tím samozřejmě naprosto souhlasím. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP