(9.40 hodin)
(pokračuje Tejc)

V roce 2010 dokonce kandidoval do Poslanecké sněmovny za Plzeňský kraj na stejné kandidátce, kterou vedl současný ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Myslím, že tedy pokud by došlo ke jmenování takového člověka, tak by jakákoli snaha o nezávislost byla zmařena. A myslím také, že není možné, aby za boj s korupcí v policii a bezpečnostních sborech byl odpovědný někdo, kdo byl náměstkem ve vládě, která dodnes za poslední dobu čelí největším korupčním podezřením a skandálům za posledních dvacet let.

Proto bych rád vyzval pana premiéra, aby se ještě před hlasováním o tomto návrhu zákona jednoznačně k této věci vyjádřil a řekl, jak on sám chce postupovat a zda Jaroslav Salivar je mezi kandidáty a mezi lidmi, které si on dovede představit na této pozici. Děkuji. (Potlesk z lavic ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Další přihlášku do rozpravy nemám, nikdo se nehlásí, rozpravu tedy končím.

Sděluji omluvu paní poslankyně Lesenské z našeho dalšího dnešního jednání. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím o slovo...

Pan poslanec Bohuslav Sobotka, předseda poslaneckého klubu ČSSD, prosím.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, omlouvám se, že se hlásím až teď, těsně před hlasováním, ale já jsem očekával, že na vystoupení pana poslance Tejce bude reagovat svým vystoupením předseda vlády.

Jestliže tady chceme alespoň předvádět snahu o dialog mezi vládou a opozicí, pak si myslím, že by neměla být úplně běžná praxe, že opoziční poslanec ve svém vystoupení slušným způsobem osloví premiéra nebo jiného člena vlády, požádá ho o reakci a reakcí je ticho a mlčení. Rozprava je tady přece od toho, aby se zde vedl dialog. A já bych rád požádal pana premiéra přece jenom o malý příspěvek k lepší politické kultuře v Poslanecké sněmovně. A rád bych ho vyzval, aby reagoval na vystoupení pana poslance Tejce a vyjádřil se, jakým způsobem on osobně bude pojímat složité personální rozhodnutí, které se bude týkat obsazení špičky Generální inspekce bezpečnostních sborů. Jsem přesvědčený o tom, že pan premiér by měl seznámit ještě před hlasováním o tomto návrhu zákona Poslaneckou sněmovnu se svou pokud ne konkrétní personální představou, tak alespoň se svou personální koncepcí, kterou bude při výběru této klíčové osoby respektovat a prosazovat. A možná by bylo dobře, pokud jsou zde spekulace o panu Salivarovi, tak by možná stačilo, kdyby pan premiér vystoupil a řekl jednoznačně: Ne, pan Salivar na tuto funkci uvažován není a tuto funkci neobsadí. Myslím si, že i takové vystoupení by nepochybně odstranilo tyto spekulace a nepochybně by uklidnilo jak opozici, tak i tu část veřejnosti, která se obává, že se prostřednictvím pana Salivara vrátí na Ministerstvo vnitra bývalý ministr Ivan Langer. Stačilo by říct jednu větu: Ne, s panem Salivarem jako předseda vlády v žádném případě nepočítám.

Já nechci panu premiérovi radit. Chtěl bych ho pouze požádat o příspěvek k politické kultuře v této Poslanecké sněmovně a chtěl bych ho požádat, aby zareagoval na slušné věcné vystoupení poslance Tejce a na jeho konkrétně položenou otázku. Děkuji. (Potlesk z lavic ČSSD.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Nyní poprosím o slovo pana zpravodaje, který nám oznámí postup při hlasování, tedy návrh procedury.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedkyně. Vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, ještě než navrhnu proceduru hlasování, dovolte mi stručně shrnout druhé čtení tohoto zákona. Pozměňovací návrhy, jak bylo řečeno, máte ve sněmovním tisku 410/2. Usnesení výboru pro obranu a bezpečnosti v bodě písmeno A. Ve druhém čtení bylo načteno pět pozměňujících návrhů, které jsou uvedeny pod písmeny B až F. Návrh na zamítnutí nebyl podán.

A nyní k proceduře hlasování. Nejprve bych navrhl hlasovat o zpětvzetí návrhu pod písmenem E, který vznesl pan poslanec Korte. Za druhé hlasovat o drobné legislativně technické úpravě v pozměňujícím návrhu B4, kterou načetla paní poslankyně Černochová. Za třetí hlasovat o pozměňujících návrzích výboru pro obranu a bezpečnost uvedených pod písmenem A. Zde navrhuji hlasovat o bodech A1, A2, A3 dohromady. Za čtvrté hlasovat o pozměňujících návrzích poslankyně Černochové uvedených pod písmenem B. Týkají se Vězeňské služby a doplnění § 72 trestního řádu. Opět navrhuji hlasovat o písmenech B1 až B4 společně.

Za páté hlasovat o pozměňujícím návrhu pod písmenem C poslance Tejce, který si ve druhém čtení osvojil poslanec Sklenák. Týká se rozšíření úkolů Generální inspekce i pro zaměstnance obce zařazené do obecní policie. Zde navrhuji hlasovat o návrzích uvedených pod písmenem I společně. Za šesté hlasovat o návrzích uvedených pod písmenem C II. Za sedmé hlasovat dohromady o pozměňujícím návrhu mém pod písmenem D. Týká se rozšíření úkolů inspekce o preventivní a metodickou činnost. Za osmé hlasovat o návrhu poslance Paggia uvedeném pod písmenem F. A na závěr hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Slyšeli jsme návrh procedury. Ptám se, zda má někdo nějakou námitku. Nevidím nikoho.

 

Zahajuji hlasování číslo 134. Táži se, kdo souhlasí s návrhem procedury. Kdo je proti?

Hlasování číslo 134. Přítomno 149, pro 148, proti 1. Procedura byla schválena.

 

Prosím tedy o první návrh, pane zpravodaji.

 

Poslanec Antonín Seďa: Nejprve budeme hlasovat o zpětvzetí pozměňujícího návrhu pana poslance Korteho pod písmenem E. Souhlasím. (Ministr Kubice: Souhlasím.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahájila jsem hlasování číslo 135. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 135. Přítomno 148, pro 126, proti 1. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Antonín Seďa: Dále hlasujeme o drobné legislativně technické úpravě v pozměňujícím návrhu pod písmenem B4. Souhlasím. (Ministr: Souhlasím.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 136. Kdo je pro přijetí této legislativně technické úpravy? Kdo je proti?

Hlasování číslo 136. Přítomno 149, pro 148, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Antonín Seďa: Dále budeme hlasovat o pozměňujících návrzích pod písmeny A1, A2, A3 dohromady. Jsou to pozměňující návrhy výboru pro obranu a bezpečnost. Souhlasím. (Ministr: Souhlasím.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 137. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 137. Přítomno 149, pro 148, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat, prosím.

 

Poslanec Antonín Seďa: Dále budeme hlasovat o pozměňujících návrzích pod písmeny B1, B2, B3, B4 společně. Jedná se o pozměňující návrh poslankyně Černochové. Souhlasím. (Ministr: Souhlasím.)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování číslo 138. Kdo je pro návrh? Proti návrhu?

Hlasování číslo 138. Přítomno 150, pro 145, proti 3. Návrh byl přijat. Další návrh prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP