(10.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Já jsem v pondělí byl v poslanecké kanceláři ve Vyškově. Přišel za mnou člověk, který měl plný invalidní důchod, protože má těžkou cukrovku a doprovodné nemoci. Zázrakem se uzdravil, byly to tzv. Drábkovy Lurdy, jak se říká, to znamená, dostal při nové kontrole nižší počet bodů, ačkoliv jeho diagnóza se nijak nezměnila. Z celého invalidního důchodu má poloviční a snaží se usilovně sehnat práci. Práci po několika měsících sehnal. Je to práce u bezpečnostní agentury, ale bude tam muset hlídat v noci a dělat 12hodinové služby. A on se bojí, že to prostě fyzicky nevydrží. On tam nastoupí, ale bojí se, že za dva měsíce nebude na tu práci stačit a nemá žádnou perspektivu! To je věc, před kterou sociální demokracie varuje. Ženete řadu lidí do sociální situace, ve které oni nevidí žádné východisko, nevidí pro sebe žádnou naději! To je myslím velmi špatně.

Tyto reformy jsou dílem vládní koalice. Omlouvám se, že opakuji takovou samozřejmou věc, ale je to potřeba. Velmi často v médiích slyšíme, že Parlament, Poslanecká sněmovna, poslanci schválili nějaké opatření. Chtěl bych požádat o to, až se bude mluvit o tom, že poslanci schválili sociální škrty, až se bude mluvit o tom, že poslanci schválili zvýšení DPH, až se bude mluvit o tom, že poslanci schválili škrty ve stavebním spoření, aby se jasně řeklo, že to byli poslanci vládní koalice. My jako sociální demokraté s těmito reformami nemáme a nechceme mít nic společného! S námi nikdo nejednal, s námi nikdo kompromis nehledal! Ani tady v Poslanecké sněmovně nebylo projeveno minimum dobré vůle akceptovat nějakou formu dialogu. Tohle nejsou naše reformy a já to tady chci jednoznačně zdůraznit.

My jako sociální demokraté vidíme jistou naději. Vidíme tu naději v příštích volbách do Poslanecké sněmovny. Ani tyto změny nemohou být trvalé, zejména tehdy, pokud nebyly dohodnuty na širší politické bázi. Chci tady jasně říci za Českou stranu sociálně demokratickou, pokud uspějeme v příštích volbách, pokud získáme větší důvěru občanů, tak jsme připraveni chyby vlády napravit, jsme připraveni chyby koalice korigovat. (Potlesk poslanců ČSSD.) Jestliže říkáme, že nám tady chybí spravedlnost, tak spravedlnost vneseme do daňového systému tím, že se vrátíme k daňové progresi tak, jak ji mají všechny vyspělé země v Evropě a všechny vyspělé a bohaté země na světě. Jestliže říkáme, že nesouhlasíme se sjednocením DPH, tak také jasně slibujeme, že obnovíme sníženou sazbu DPH, protože minimálně potraviny a léky by ve snížené sazbě DPH být měly. A jestliže vy proti naší vůli prosadíte druhý pilíř v rámci důchodového systému, pokud ho nebudeme moci zrušit, tak provedeme jeho podstatnou korekci. My nebudeme rezignovat na to, co vy tady dnes chcete prosadit pouze svými hlasy. A jsme připraveni chyby napravit, jsme připraveni reformy korigovat a jsme připraveni zmírnit negativní sociální dopady, které vaše politika v příštích měsících a letech přinese.

Já myslím, že je strašně důležité si uvědomit, že tato vláda už ztratila morální kredit k tomu, aby prosazovala takovouto rozpočtovou a daňovou politiku. Lidé se totiž ptají: jestliže my máme šetřit, jestliže se má šetřit na nás, tak jak je možné, že se na centrální úrovni dále krade? Možná budete říkat, že vy jste vláda boje proti korupci. A já vám řeknu, jak je možné, že v době, kdy je tady vláda proti korupci, správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny přidělí tak podivnou zakázku bývalému ministrovi spravedlnosti? A nic se neděje! Nic se neděje, všechno jede dál, všechno je v pořádku. A přitom vaše vláda prosazuje sjednocení výběru zdravotního pojištění, takže je jasné, že možná za několik měsíců, možná za rok už přestane VZP vůbec vymáhat pohledávky. A najednou je tady zakázka pro bývalého ministra - takováto podezřelá! V době, kdy vy tvrdíte, že je tady vláda proti korupci!

Vy se nedokážete vypořádat s kauzami, které táhnete s sebou z minula. Chci připomenout nákup letounů CASA. Za Topolánkovy vlády byly tyto letouny nakoupeny za dvojnásobnou cenu, než je má srovnatelná země NATO, jakou je Portugalsko. Jak je tohle možné? Jak to, že tahle věc dodnes nebyla dořešena, zejména tehdy, pokud ty letouny stále nejsou v provozu prostě proto, že nesplňují podmínky, které pro ně armáda klade. Dokážete si představit, jak je to absurdní, když si člověk, kterému zkrátíte podporu v nezaměstnanosti, kterému seberete invalidní důchod, kterému snížíte nemocenskou nebo ho vyhodíte z práce, tak když si tenhle člověk přečte, že máme letouny, které byly nakoupeny dvakrát dráže, nelétají a nebyla z toho vyvozena vůbec žádná odpovědnost? Zkuste se vcítit do pocitů těchto lidí!

Anebo se podívejme na sociální kartu. To je také povedená věc! Tady se dělá výběrové řízení na sociální kartu, a přitom my tady všichni víme, že zákon ještě nebyl schválen. Proč se tak spěchá? Jak je něco takového možné? Copak už platí legislativa, která definuje sociální kartu? Tak jak to, že probíhá veřejná obchodní soutěž? Jak to, že v novinách čteme, že už se tři banky přihlásily v situaci, kdy ještě Parlament ten zákon ještě ani neschválil?! Nepřipadá vám to divné v době vlády boje proti korupci? Jak to, že se dějí takovéto věci?

Pražské nemocnice. Dozvěděli jsme se plán na to, že se údajně mají převádět pražské nemocnice na město Prahu a město Praha je má údajně poslat dále soukromému majiteli. To je přece něco, co chtěl udělat ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Nepovedlo se mu to. My jsme mu zabránili, aby převedl nemocnice na akciové společnosti, a najednou se objeví tunel těchto parametrů. To je vláda boje proti korupci?

Proto já říkám, že vy nemáte morální právo, abyste něco takového tady navrhovali v Poslanecké sněmovně! Vaše vláda to morální právo ztratila, protože vy děláte i jiné chyby, které společnost ještě dále rozdělují. To je otázka Bátory na Ministerstvu školství, to je otázka vyznamenání Mašínů. Vy zvyšujete sociální napětí a ještě přiléváte olej do ohně!

Chci jasně říci, že sociální demokracie udělá po volbách všechno pro to, aby se situace zlepšila a vládní návrhy, pokud budou přijaty, aby se korigovaly. Naše země potřebuje reformy. Potřebuje ale promyšlené reformy. Potřebuje reformy, které budou elementárně spravedlivé. Pokud budou reformy elementárně spravedlivé, pak je lidé pochopí a pak je lidé přijmou. A reformy musí být také sociálně únosné, protože žijeme v reálném světě lidí, kteří musí živit své rodiny, lidí, kteří musí zaplatit nájem, lidí, kteří potřebují peníze na léky. To je reálný svět našich občanů. Vaše reformy z reálného světa nejsou!

Potřebujeme vládu, která při každé příležitosti nebude společnost rozdělovat, ale bude ji spojovat. Vládu, která je schopna řešit skutečné problémy lidí, ne vytvářet nové byznysové příležitosti ve státní správě a ve veřejném sektoru, tak jak to děláte primárně vy. Tahle vláda Petra Nečase takovou vládou není! Takovou vládu Petra Nečase naše země nepotřebuje! Reformy nás postaví a zasunou do bludného kola škrtů a hospodářské stagnace. Jiný výsledek to mít nebude a za pár let se ukáže, že změny nejsou udržitelné, a deficity půjdou opět nahoru. To je bohužel realita vaší rozpočtové politiky!

Chci jasně říci, že tato politika, takovéto návrhy zákony, to, co prosazuje Nečasova vláda, nikdy neměly, nemají a nebudou mít podporu sociální demokracie! To, co vy se tady chystáte schválit, za to musíte nést vy plnou odpovědnost. A je na nás, na sociálních demokratech, abychom vaše chyby napravili, pokud k tomu od občanů dostaneme příležitost. Děkuji. (Potlesk poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Děkuji. Reagovat bude pan premiér. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, slyšeli jsme zde hřímavý hlas. Stejný hřímavý hlas, který ještě nedávno hlásal 13. důchody, plošné zvyšování sociálních dávek a všeobecné žití na dluh a zvyšování deficitů veřejných financí. Hřměl úplně stejně tento hlas jako dnes! Kam by se tato země dostala, kdyby sociální demokracie dostala šanci realizovat svůj program? Program věčného zadlužování, program zadlužování našich dětí a našich vnuků. Naštěstí díky voličům tuto šanci sociální demokracie nedostala.

Slyšíme tady neuvěřitelné věci: kritiku, která ale paradoxně je kritikou podpořenou spíše ztrátou paměti, protože velmi záhadně se vždycky tato kritika zastavuje někdy v létě roku 2006. Slyšíme tady hřímání o armádních obchodech od člověka, který seděl ve vládě, kdy v době jeho vlády 80 % všech armádních obchodů se realizovalo bez jakéhokoliv výběrového řízení! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP