(Jednání pokračovalo v 9.53 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Dámy a pánové, budeme pokračovat v jednání. Legislativní odbor mi zde stanovil přesný postup. Nejprve bychom tedy hlasovali o vrácení do bodu 26, tedy sněmovní tisk 396, to znamená zákon, o kterém jsme již hlasovali. Takže přivolám kolegy.

 

Zahajuji hlasování o vrácení do bodu 26, sněmovní tisk 396. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 42 z přihlášených 168 pro 82, proti 52. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Vrátili jsme se tedy do bodu. (Nesouhlasné hlasy ze sálu.) Omlouvám se, tento návrh byl zamítnut. Přání bylo otcem myšlenky, takže platí, co jsme si odhlasovali.

 

Budeme tedy pokračovat bodem

 

27.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti
s úspornými opatřeními v působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí
/sněmovní tisk 315/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a zpravodaj výboru, kterým, oznamuji, není pan Miroslav Opálka z důvodu nemoci, ale bude jím paní poslankyně Semelová. Obdrželi jste sněmovní tisk 315/2, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu. První pan ministr, prosím, máte slovo.

 

Ministr práce a sociálních věcí ČR Jaromír Drábek Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, předkládaný návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s úspornými opatřeními v působnosti Ministerstva práce a sociálních věcí, jsem na této půdě podrobně odůvodnil již v předchozí fázi legislativního procesu, naposledy tento týden v rámci druhého čtení. Připomenu proto jenom, že předkládaný návrh zákona je reakcí na nález Ústavního soudu publikovaný pod č. 80/2011 Sb., který ukončil účinnost zákona č. 347/2010 Sb. k 31. prosinci 2011, a návrh fakticky znamená pouze to, že ten z procedurálních důvodů zrušený zákon bude mít účinnost i nadále, tedy i po 31. prosinci 2011. Z tohoto důvodu vás žádám o podporu předloženého návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Hlásí se, prosím, někdo další do rozpravy? Paní zpravodajka. Ne, nehlásí se do rozpravy, takže končím rozpravu.

Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím paní zpravodajku, aby nám oznámila postup při hlasování a poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřila. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Marta Semelová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, všem vám byl rozdán na lavice tisk 315/2, to znamená pozměňovací návrhy k předloženému zákonu.

Navrhuji následující postup hlasování. Nejprve bychom hlasovali o návrhu pana poslance Opálky na zamítnutí předloženého zákona. Poté bychom hlasovali o usnesení výboru jako celku. Je to pozměňovací návrh pod písmenem A. Pokud bude přijato toto usnesení, tento pozměňovací návrh výboru, lze hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem B1 paní poslankyně Gabriely Peckové a jako poslední bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pod písmenem B2 také poslankyně Gabriely Peckové a poté o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Kateřina Klasnová: Pokud nemá nikdo jiný návrh, nechám o tomto postupu hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 43 z přihlášených 171 pro 141, proti 16. Tento návrh procedury byl přijat.

 

Dále mě požádal předseda poslaneckého klubu ČSSD s přednostním právem, aby mohl nyní vystoupit, tudíž dávám slovo panu Sobotkovi. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, dovolte mi, abych ještě předtím, než začneme hlasovat o prvním z balíku takzvaných reformních zákonů, sdělil stanovisko České strany sociálně demokratické k těmto třem návrhům, které budeme hlasovat dnes, ale toto stanovisko se týká i dalších návrhů, které budou projednávány v úterý příští týden.

Chtěl bych na začátek připomenout, že dvě z těchto norem, novelu zákona o stavebním spoření a také návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, již tato Poslanecká sněmovna jednou projednávala. Musíme je projednávat znovu proto, že současná vláda premiéra Nečase tehdy zneužila stav legislativní nouze a pokusila se projednat tyto první dva návrhy zákonů v režimu, který Ústavní soud shledal jako neústavní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP